google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Μη υποχρεωτική η κοινή δήλωση για ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης

Του Σπύρου Δημητρέλη

Δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή κοινής φορολογικής δήλωσης για τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μόλις λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση "δεν παρέχεται έδαφος αναλογικής εφαρμογής διατάξεων της, ισχύουσας για τους συζύγους, φορολογικής νομοθεσίας οι οποίες πρέπει να ερμηνεύονται στενά, αποκλειόμενης της διασταλτικής ερμηνείας ή της αναλογικής εφαρμογής τους στους συμβίους του συμφώνου συμβίωσης". Αυτό με πιο απλά λόγια σημαίνει ότι η φορολογική νομοθεσία που καλύπτει τα έγγαμα ζευγάρια δεν επεκτείνεται στα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Να σημειωθεί ότι και η ίδια η φορολογική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα για το σύμφωνο συμβίωσης ορίζει ότι τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης "δύνανται" να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση και όχι "υποχρεούνται".

Αυτό με τη σειρά του, όπως υποστηρίζουν έμπειροι φοροτεχνικοί, κάνει από φορολογική άποψη πιο ελκυστικό το σύμφωνο συμβίωσης σε σχέση με το γάμο. Όπως υποστηρίζουν, έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα σε έγγαμα ζευγάρια στα οποία ο ένας σύζυγος χρωστούσε στην εφορία αλλά δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία και των δυο συζύγων. Αν και ο νόμος δίνει το δικαίωμα στα έγγαμα ζευγάρια να διαχωρίζουν τις οφειλές τους, αυτό δεν γίνεται πάντα στις φορολογικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να παίρνουν τη δικαστική οδό.

Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Οι διατάξεις για την απαλλαγή από τα τεκμήρια των ανέργων, των φοιτητών και γενικών των φορολογούμενων με πενιχρό εισόδημα καθώς και για την δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης των ζευγαριών με σύμφωνο συμβίωσης έχουν ήδη ψηφιστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.