ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Doodle για τη ΛΟΑΤ σημαία που σχεδίασε ο Μπέικερ

Τον  Γκίλμπερτ Μπέικερ,  δημιουργό της σημαίας του ουράνιου τόξου, του συμβόλου της ΛΟΑΤ κοινότητας, τιμά η Google με το σημερινό της doodle. Ο Μπέικερ γεννήθηκε στο Κάνσας το 1951 και υπηρέτησε στο στρατό των ΗΠΑ ως το 1972. Μετά το στρατό βρέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου δραστηριοποιήθηκε στην ομοφυλοφιλική κοινότητα της πόλης.   Καθώς το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων εξαπλώνονταν από το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 1970, πολλοί ήταν οι φίλοι που συχνά του ζητούσαν να κάνει πανό για τις διαδηλώσεις και τις πορείες. Πριν από την παρέλαση υπερηφάνειας του 1978 στο Σαν Φρανσίσκο, ο Χάρβεϊ Μιλκ, ηγετική μορφή του κινήματος, του ζήτησε να δημιουργήσει ένα έμβλημα που να εκπροσωπεί το κίνημα. Η πρώτη χρωματιστή σημαία υψώθηκε τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς και έκτοτε καθιερώθηκε διεθνώς ως το σύμβολο του κινήματος.
Η αρχική σημαία που σχεδίασε ο Μπέικερ είχε οκτώ χρώματα και το καθένα αντιπροσώπευε μια διαφορετική πτυχή της ανθρωπότητας: Ροζ για την σεξουαλικότητα, κόκκινο για τη ζωή, πορτοκαλί για τη θεραπεία, κίτρινο για το φως του ήλιου, πράσινο για τη φύση, τιρκουάζ για την τέχνη, indigo για την αρμονία και βιολετί για το ανθρώπινο πνεύμα. Γρήγορα, η σημαία ουράνιο τόξο, έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο για την αποδοχή, την ειρήνη και την αγάπη. Λίγα χρόνια μετά η σημαία άλλαξε και παρέμειναν έξι από τα οκτώ χρώματα Το ροζ ύφασμα ήταν πάρα πολύ ακριβό, και το τιρκουάζ με το μπλε indigo συνδυάστηκαν σε ένα χρώμα, μπλε ρουά.
Ο Γκίλμπερτ Μπέικερ αρνήθηκε να υποβάλει αίτηση για να κάνει εμπορικό σήμα τη δημιουργία του.

Ποια είναι η ΛΟΑΤ κοινότητα, που τη σημαία της εμπνεύστηκε ο Γκίλμπερτ Μπέικερ

ΛΟΑΤ (αγγλικά: LGBT) είναι ένα αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς, το οποίο μερικές φορές συναντάται και ως ΛΟΑΔ, ερμηνεύοντας τα transgender άτομα στην ελληνική γλώσσα ως διαφυλικά. Το διεθνές αρκτικόλεξο είναι LGBT ή GLBT (Lesbian, Gay, Bisexual και Transgender).
Σε χρήση από το 1990, ο όρος είναι μια προσαρμογή των αρχικών LGB, που αντικατέστησε τον όρο γκέι όσον αφορά τη γκέι κοινότητα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Οι ακτιβιστές θεώρησαν ότι ο όρος γκέι κοινότητα" δεν αντιπροσώπευε επακριβώς εκείνους στους οποίους αναφερόταν. Ο όρος αναφέρεται σε όλα τα άτομα εκτός των ετεροφυλοφίλων (heterosexual/straight) και των cisgender (ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται με το φύλο της γέννησής τους), καθώς αυτές οι ομάδες είναι αποδεκτές από την κοινωνία και δεν αντιμετωπίζουν ρατσισμό.

Γκίλμπερτ Μπέικερ: Η σημασία της ΛΟΑΤ σημαίας

Η αρχική σημαία των ομοφυλοφίλων υψώθηκε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο στις 25 Ιουνίου του 1978. Η σημαία αποτελούνταν από οκτώ λωρίδες. Ο Μπέικερ απέδωσε ειδικό συμβολισμό σε καθεμιά από αυτές.
  • έντονο ροζ - σεξουαλικότητα
  • κόκκινο - ζωή
  • πορτοκαλί - θεραπεία
  • κίτρινο - ηλιακό φως
  • πράσινο - φύση
  • τιρκουάζ - μαγεία
  • μπλε - καθαρότητα
  • βιολετί - πνεύμα
Μετά από τη δολοφονία του Χάρβεϊ Μιλκ, στις 27 Νοεμβρίου του 1978, αυξήθηκε η ζήτηση για τις σημαίες αυτές. Εξαιτίας όμως της μη διαθεσιμότητας σε χρώμα έντονο ροζ, ο Μπέικερ αφαίρεσε το χρώμα από τη σημαία. Το 1979 άλλαξε ξανά και αφαιρέθηκε η τιρκουάζ λωρίδα. Το 1989 η σημαία αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης όταν ο Τζον Στάουτ μήνυσε τους σπιτονοικοκύρηδές του επειδή τον εμπόδισαν να κρεμάσει τη σημαία του ουρανίου τόξου από το μπαλκόνι του, στο Γουέστ Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας. Ο Στάουτ κέρδισε τη δίκη.
Το 2003 η σημαία γιόρτασε τα 25χρονά της και επιχειρήθηκε χωρίς επιτυχία να επαναφερθεί στην αρχική της εκδοχή, με τις οκτώ λωρίδες. Στις 14 Ιουνίου του 2004, ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές έφτασαν με πλοίο στο ακατοίκητο έδαφος της Αυστραλίας , στα Νησιά της Θάλασσας των Κοραλλίων και ύψωσαν έκεί τη σημαία των ομοφυλοφίλων, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία του νησιού και ονομάζοντάς το Ομοφυλοφιλικό και Λεσβιακό Βασίλειο των Νησιών της Θάλασσας των Κοραλλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LGBT GREECE NEWS-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG COMMUNITY Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.