google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Ο αστυνόμος του Παρισιού γιορτάζει τη ζωή με έναν γάμο μετά… τον θάνατό του συντρόφου του

Ο Ξαβιέ Ζυλελέ, ο 37χρονος αστυνομικός που σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι τον περασμένο Απρίλιο, και ο σύντροφός του, Ετιέν Καρντίλ, ενώθηκαν με γάμο μετά θάνατον την Τρίτη. «Δεν υπήρχε καμία στεναχώρια. Δεν βλέπω γιατί πρέπει να υπάρχει στεναχώρια σε έναν γάμο», είπε κοντινός τους φίλος... Στη Γαλλία προβλέπεται με νόμο ο γάμος μεταξύ ομόφυλων από τον Μάιο του 2013. Προβλέπεται επίσης ο μετά θάνατον γάμος. Συνέβαινε ατύπως κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν σκοτώνονταν κάθε μέρα νέοι ερωτευμένοι ή αρραβωνιασμένοι άνδρες. Συνέβη ξανά, τη δεκαετία του 1950, όταν μία γυναίκα, η Ιρέν Ζοντάρ, έκανε έκκληση στον ίδιο τον Σαρλ Ντε Γκωλ ζητώντας την άδεια να παντρευτεί τον καλό της που πέθανε όταν έσπασε φράγμα σκοτώνοντας 400 άτομα στο Φρεζί. Και νομιμοποιήθηκε λίγους μήνες μετά με ειδικό νομοσχέδιο που πέρασε η γαλλική κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με τον νόμο, λοιπόν, ο εν ζωή σύντροφος πρέπει να λάβει την άδεια γάμου από τον ίδιο τον πρόεδρο της Γαλλίας. Πρέπει να τον πείσει ότι «συντρέχουν σοβαροί λόγοι» και ότι ο εκλιπών είχε «σαφή επιθυμία» να παντρευτεί. Η τρομοκρατία είναι φυσικά «σοβαρός λόγος». Ο Ετιέν Καρντίλ έχασε τον αγαπημένο του ένα απόγευμα του περασμένου Απριλίου, όταν ένας άνδρας άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών έξω από τα Ηλύσια Πεδία. Και όλα τα κοντινά του πρόσωπα γνώριζαν ότι ο 37χρονος Ξαβιέ Ζυζελέ «επιθυμούσε» να παντρευτεί τον Ετιέν «εδώ και πολύ, πολύ καιρό». Ο γάμος έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Παρόντες ήταν ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που εξέδωσε με διάταγμα την άδεια του γάμου, και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό. Η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη, όχι βαριά. «Ολοι θέλαμε να δούμε τους δύο φίλους μας να ενώνονται. Ημαστε πολύ χαρούμενοι» είπε κοντινός φίλος του Ζυζελέ, μιλώντας στο Europe 1. «Δεν υπήρχε καμία στεναχώρια. Δεν βλέπω γιατί πρέπει να υπάρχει στεναχώρια σε έναν γάμο. Αυτό ήταν κάτι που συζητούσαν για πολύ, πολύ καιρό, και τελικά υπερβαίνει το δράμα. Δεν υπήρχε λόγος να είμαστε στεναχωρημένοι», εξήγησε ο ίδιος. 
«Το ξέρω ότι δεν είναι ένας συμβατικός γάμος, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένας μετά θάνατον γάμος στη Γαλλία». Πράγματι, οι γαλλικές Αρχές λαμβάνουν κάθε χρόνο περίπου 100 αιτήσεις για την έγκριση των μετα θάνατον γάμων. Περίπου μισές εξ αυτών εγκρίνονται. Είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει ένας μετά θάνατον γάμος μεταξύ ομόφυλων στη Γαλλία, ίσως και στον κόσμο, όπως σημειώνει το BBC. Και είναι η πρώτη φορά που ένας γάμος έχει τόσο μεγάλη συμβολική δύναμη. «Δεν θα έχετε το μίσος μου», είπε τον περασμένο Απρίλιο ο Ετιέν Καρντίλ στον επικήδειο που εκφώνησε αποχαιρετώντας τον σύντροφό του και συγκλονίζοντας τους συγκεντρωμένους που τίμησαν τη μνήμη του Ζυζελέ. Ο Ζυζελέ ήταν ένας αστυνομικός που έτυχε να βρίσκεται σε υπηρεσία, στην πιο κεντρική λεωφόρο του Παρισιού, στις 17 Απριλίου. Ενας άγνωστος άνδρας που είχε ή δεν είχε δεσμούς με το ISIS, που ήθελε ή δεν ήθελε να περάσει ένα μήνυμα, που στοχοποιούσε ή δεν στοχοποιούσε όλη του τη ζωή αστυνομικούς, που ήταν ή δεν ήταν ψυχικά διαταραγμένος -δεν έχει, τελικά, καμία σημασία- σκότωσε τον σύντροφο του Ετιέν. «Το να παρέχεις υπηρεσίες στην κοινωνία, το να βοηθάς τους άλλους και να τους προστατεύεις ήταν κομμάτι της εκπαίδευσής σου και της πεποίθησής σου. Και η ανεκτικότητά σου, η διαλλακτικότητα και η υπομονή σου ήταν τα σημαντικότερα όπλα σου», είπε ο ίδιος μιλώντας στον πεθαμένο σύντροφό του στις 26 Απριλίου.
 Ο Ζυζελέ γεννημένος στο Λουάρ Βάλεϊ, στην κεντρική Γαλλία υπηρετούσε στη γαλλική πρωτεύουσα από το 2014. Πήγαινε συχνά στο Μπατακλάν, για τη μουσική και τις γκέι εκδηλώσεις. Βρισκόταν σε υπηρεσία όταν πραγματοποιήθηκε η πολύνεκρη επίθεση τον Νοέμβριο του 2015. Επέστρεψε στο ίδιο σημείο τον Νοέμβριο του 2016 όταν άνοιξε ξανά ο χώρος με μία συναυλία στη μνήμη των νεκρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.