google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

This is America: Ο ρατσισμός, οι αναφορές στη Βίβλο και ο χορός του Childish Gambino

Στις αρχές του μήνα κυκλοφόρησε το νέο single του καλλιτέχνη της ραπ Donald Glover ή όπως είναι ευρύτερα γνωστός Childish Gambino, με τον τίτλο «This is America». Έκτοτε, το κλιπ του τραγουδιού, έχει κατακλύσει τα social media, με τους περισσότερους χρήστες να το «εκθειάζουν». Τι συνέβαλε, όμως, σε αυτό; 
Το κλιπ, τη σκηνοθεσία του οποίου έχει κάνει ο Hiro Murai, ισορροπεί ανάμεσα σε χορογραφικές στιγμές και εικόνες βίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η χρήση όπλων, σωματικής βλάβης ακόμη και αυτοκτονίας. Τόσο οι στίχοι του τραγουδιού όσο και αναπαραστάσεις που παρουσιάζονται στο κλιπ, σχολιάζουν με τον πλέον επικριτικό τρόπο τη ρατσιστική βία στις ΗΠΑ, θίγοντας μάλιστα και τον τρόπο με τον οποίο ενίοτε υποβαθμίζεται, ρομαντικοποιείται ή αγνοείται σα να μη συμβαίνει. 
Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικά: 
1) Τα όπλα αξίζουν περισσότερο από τους ανθρώπους 
Στη σκηνή της πρώτης δολοφονίας, ο Gambino φαίνεται να εναποθέτει το όπλο του εγκλήματος προσεκτικά σε μια πετσέτα, σε αντίθεση με το πτώμα που απλώς κάποιος το σέρνει μακριά.  


Childish Gambino is a genius. A thread of all the imagery in This Is America:
Guns are treated with more respect than human lives: the gun is carried off carefully by a nicely-dressed man, whereas the corpse is dragged off and immediately disregarded. pic.twitter.com/ZpZP12OkFy


View image on TwitterView image on Twitter
2) Η τρομοκρατία ως ανησυχητικά αυξανόμενη απειλή 
Μια επόμενη δολοφονία που δείχνει το κλιπ, είναι εκείνη των μελών μιας χορωδίας γκόσπελ σε εκκλησία. Η χορωδία τραγουδά για το χρήμα (πιθανώς σπόντα στο ρόλο της εκκλησίας) και ο Gambino περνά και τους εκτελεί. Πιθανή αναφορά στο μακελειό του 2015, στην Charleston Church. 




Notice the church choir sings about getting money. Highlighting how religion encourages the pursuit of a materialistic lifestyles.
Or it’s about America’s history of shooting up black churches.
3) Ναι στην κουλτούρα των μαύρων, αγνοώντας το ρατσισμό που βιώνουν 
Σε όλη τη διάρκεια του κλιπ, ο Gambino χορεύει ασταμάτητα με τη συνοδεία μαύρων μαθητών, ενώ στο βάθος εκτυλίσσονται επεισόδια μεταξύ μαύρων και αστυνομίας. Μια ένδειξη για το πόσο ο κόσμος αγαπά να μαθαίνει για τη μαύρη κουλτούρα αλλά αδιαφορεί για τις διακρίσεις που υφίστανται οι μαύροι καθημερινά. 


The choir scene alludes to the Charleston mass shooting by Dylan Roof in 2015. The shooter (Donald in this case) walks away unscathed. pic.twitter.com/iCcmlWygF5
That’s when the dancing begins, as a distraction to the rioting in the background. The world is so eager to adopt black culture (Blocboy JB’s dance) whilst ignoring the racial injustices they face. pic.twitter.com/wo0tvGue5h


View image on Twitter
4) Αναφορές στη Βίβλο
Κάποια στιγμή, εμφανίζεται ένα άσπρο άλογο και από πίσω του ένα περιπολικό. Στο βιβλίο της Αποκάλυψης, υπάρχει το εξής εδάφιο: «Και κοίταξα, και ιδού ένα ωχρό άλογο: και το όνομα που υπήρχε πάνω του ήταν Θάνατος και η Κόλαση το ακολουθούσε». Με αυτή την εικόνα, λοιπόν, γίνεται ευθεία αναφορά τη Βίβλο, με τον αναβάτη του αλόγου να αναπαριστά το Θάνατο και το περιπολικό την Κόλαση.  




Death riding the Pale white horse while he is followed by Hell (represented by police) going totally unnoticed because of dancing and pop culture in the foreground is the single greatest cinematic message I’ve seen in a music video to date.
5) «Ο βυθισμένος χώρος»
Στο τέλος του κλιπ, ο Gambino τρέχει να σωθεί από τους λευκούς που τον κυνηγούν. Άμεση αναφορά στη «λευκή υπεροχή» που απρόκλητα -πλέον, στην Αμερική του Τραμπ- πρεσβεύουν πολλοί, ενώ παράλληλα παραπέμπει και στο φιλμ «Get Out» του Jordan Peele, όπου γίνεται λόγος για το «βυθισμένο χώρο», στον οποίο ζουν οι άνθρωποι του περιθωρίου, γνωρίζοντας τη βία που τους περιβάλλει αλλά είναι ανίκανοι να τη σταματήσουν. Σε αυτό το φιλμ, ο Gambino είχε δώσει το τραγούδι του «Redbone». Με πληροφορίες από highsnobiety.com)


Sza has a cameo (right hand side) whilst the music sings, “get your money, black man”. pic.twitter.com/7qP1OgWZuH
The final scene shows Donald being chased by white people, suggesting the intrusion of white supremacy into the life of a black man. This clip has undertones of the sunken place in “Get Out”. pic.twitter.com/6MLxvtLIYn


View image on Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.