Δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
O Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμόδιος για την Ισότητα των φύλων και τη Διαφορετικότητα, αλλά και θεσμικά υπεύθυνος ως Πρόεδρος της ομάδας εργασίας του προεδρείου (Ομάδα Υψηλού Επιπέδου) που κατευθύνει την πολιτική Ισότητας και Διαφορετικότητας στο ΕΚ, απηύθυνε έκκληση «για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, στην οποία θα προστατεύονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως στις 17 Μαΐου 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας (International Day Against Homophobia and Transphobia), προσθέτοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 Ιανουαρίου 2006 αναγνώρισε με μεγάλη πλειοψηφία το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.
Αναλυτικά η δήλωση του Δημ. Παπαδημούλη:
«Η 17η Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, έχει ιδιαίτερη και συμβολική σημασία. Ο λόγος; Πολλές χώρες δυστυχώς ακόμα και σήμερα ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ του ιδίου φύλου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων. Για την ενίσχυση αυτών των βασικών αξιών και δικαιωμάτων, ιδρύθηκε το 2004 στο Ευρωκοινοβούλιο μια Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την προώθηση και υπεράσπιση της Ισότητα των Φύλων και της Διαφορετικότητας, η οποία συνεργάζεται στενά με τα υπόλοιπα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Εδώ και τέσσερα χρόνια, ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου αυτής της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου. Υπό την Προεδρεία μου η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου υπέβαλλε στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου ένα σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων και την προστασία της διαφορετικότητας, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα και υλοποιούμε εντατικά με φιλόδοξους στόχους. Επίσης ετοιμάζουμε αυτή την περίοδο, ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της προστασίας της διαφορετικότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιοποιώντας και αντίστοιχο πρόσφατο σχέδιο δράσης που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό το σχέδιο θα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τη ζωτική σημασία της καταπολέμησης της ομοφοβίας και τρανσφοβίας, προκειμένου να οικοδομούμε καθημερινά ένα ανοικτό, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις εργασιακό περιβάλλον.
Οι ΛΟΑΤ κοινότητες έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα και τα άτομα ως πολίτες, όχι μόνο να συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία χωρίς το φόβο του αποκλεισμού ή της ποινικής δίωξης. Οι ΛΟΑΤ στην Ευρώπη, αλλά και οι διεθνείς κοινότητες, πρέπει να μπορούν να βασίζονται στη νομοθεσία και τη στρατηγική της Ε.Ε. για την προστασία τους.
Στην πατρίδα μου την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με καθαρές μεγάλες πλειοψηφίες το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει μέτρα προς την αντίστοιχη κατεύθυνση και αυτό είναι ένα βήμα ωρίμανσης και δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας.
Από την πλευρά μου, ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και διάλογο. Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, στην οποία θα προστατεύονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλες και όλους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου