google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Η ALA υποστηρίζει βραβεία ΛΟΑΤ λογοτεχνίας μέσω των Stonewall Book Awards,

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Ιούνιος είναι ο μήνας των ΛΟΑΤ βιβλίων. Από το 2015 η Αμερικάνικη Ένωση Βιβλιοθηκών (American Library Association - ALA) σηματοδοτεί τις βιβλιοθήκες με το ειδικό σήμα GLBT Book Month™, σαν εθνικό εορτασμό για τους συγγραφείς και τα κείμενα που αντανακλούν τις ζωές και τις εμπειρίες των μελών της ομοφυλοφιλικής, λεσβιακής, αμφισεξουαλικής και διεμφυλικής κοινότητας. 
Σαν γιορτή έχει θεσμοθετηθεί από τις αρχές του 1990, στην οποία οι βιβλιοθήκες δίνουν την ευκαιρία στους αναγνώστες να γνωρίσουν την καλύτερη λογοτεχνία της ΛΟΑΤ κοινότητας. Γι' αυτόν τον λόγο η ALA έχει δημιουργήσει μια σειρά από υλικά και δράσεις. Προτρέπει λοιπόν τις βιβλιοθήκες να γιορτάσουν τον μήνα των ΛΟΑΤ βιβλίων δημοσιεύοντας μια σειρά από αφίσες, βιβλιοδείκτες, αυτοκόλλητα κα άλλο υλικό σχετικό με τον μήνα. Καλεί τους αναγνώστες σε έναν εορτασμό περηφάνειας με κείμενο σε ομοιοκατάληκτα ζεύγη, ενεργητικές εικόνες και οδηγούς ανάγνωσης για τους γονείς και τους κηδεμόνες για το πώς να μιλήσουν στα παιδιά σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου με κατάλληλους για την ηλικία τρόπους. 
Η ALA υποστηρίζει επίσης τα βραβεία ΛΟΑΤ λογοτεχνίας μέσω των Βραβείων Stonewall Book Awards, καθώς και δύο βιβλιογραφίες με συναφή θέματα: βιβλία «Ουράνιο Τόξο» για παιδιά και νέους και βιβλία «Πέρα από το Ουράνιο Τόξο» για ενήλικες. Επιπλέον, και για όποια βιβλιοθήκη θέλει να λειτουργήσει χώρους συζήτησης ΛΟΑΤ βιβλίων η ALA σε συνεργασία με συγγραφείς, εκδότες, σχολικές επιτροπές, λέσχες και εταιρείες ανάγνωσης έχει δημιουργήσει αναγνωστικές οδηγίες ειδικευμένες για συζητήσεις που αφορούν τα βιβλία. Τέλος, στο ετήσιο συνέδριό της που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στο Σικάγο -είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως βιβλιοθηκονομικά συνέδρια-, η ALA θα έχει πολλές δράσεις και ομιλίες επικεντρωμένες στα ΛΟΑΤ θέματα και στις υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν οι βιβλιοθήκες.
 Οι βιβλιοθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές προς όλα τα μέλη της κοινότητας που εξυπηρετούν. Οι βιβλιοθήκες επίσης λειτουργούν ως στέγη για κάθε άνθρωπο. Ως χώρος δημοκρατικής έκφρασης. Και οι βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ δεν αρκούνται στην παθητική υποδοχή και υποστήριξη των μελών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Χαράζουν και υλοποιούν ενεργητικές πολιτικές κοινωνικής ένταξης για όλους. Πολιτικές που δεν έχουν μόνο σκοπό να προσελκύσουν στους χώρους τους όλους τους ανθρώπους, αλλά κυρίως να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν όλα τα μέλη της κοινότητάς τους για τις υποομάδες που υπάρχουν σε αυτή. Σ
την Ελλάδα, πάλι, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Και παρ' ότι το Athens Pride 2017, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, έχει τίτλο «Θέμα Παιδείας», αγκυλώσεις και προκαταλήψεις χρόνων δεν επιτρέπουν την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών ευαισθητοποίησης και αποδοχής. 
 Καλλίμαχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.