google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

"Δεν είμαστε ούτε τέρατα ούτε εγκληματίες"-Τρεις νέοι μιλούν για την ομοφοβία στην Κύπρο

Ήταν 17 Μαΐου 1990, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον Διεθνή Κατάλογο Νοσημάτων. Με άλλα λόγια, σαν σήμερα 27 χρόνια πριν η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια. Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας από το 2006, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής καλώντας όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.
Ωστόσο, παρά τους αγώνες που έγιναν και γίνονται όλα αυτά τα χρόνια για την ίση μεταχείριση των ανθρώπων ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, τα ομόφυλα και διεμφυλικά άτομα εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και να γίνονται θύματα αρνητικών στερεοτύπων, προκαταλήψεων ακόμα και βίαιων επιθέσεων. Τα άτομα που ενεργούν με τέτοιους τρόπους περιγράφονται ως ομοφοβικά. Στην Κύπρο η Accept - LGBT Cyprus προωθεί τα δικαιώματα της κοινότητας των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων, τρανς και ίντερσεξ ατόμων που διαμένουν στη χώρα μας πολεμώντας τις προκαταλήψεις,τα στερεότυπα, τον στιγματισμό και την κοινωνική απομόνωση. Τρεις νέοι άνθρωποι που ζουν στην Κύπρο, η Μαρία, ο Γιάννης και ο Χρίστος, μίλησαν στο Reporter καταθέτοντας τη δική τους εμπειρία.

Δεν είμαστε ούτε τέρατα ούτε εγκληματίες (Μαρία, 20 ετών, λεσβία)
"Η Κυπριακή κοινωνία απέχει πολύ από το να είναι ικανή να αποδεχτεί κάτι το "διαφορετικό" από αυτό που μαθαίνουμε πως είναι το "φυσιολογικό". Ειδικότερα οι παλαιότερες γενεές που τα πιστεύω τους είναι τα ίδια όπως ήταν πριν δεκαετίες. Εκείνη την στιγμή που ανακαλύπτεις αυτή τη μεριά του εαυτού σου είναι τρομακτικό. Δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις ή εάν θα σε αποδεχτούν τα άτομα που αγαπάς. Θυμάμαι όταν ήμουν γυμνάσιο και επιτέλους άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ελκύομαι από το ίδιο φύλο, είχα κλειστεί πολύ στον εαυτό μου. Το ήξερα πως δεν υπήρχε περίπτωση να με αποδεχτούν αφού μου απαγόρευαν κάθε είδους συναναστροφές με ΛΟΑΤΙ+ άτομα. Πάλεψα να το καταπολεμήσω μέχρι που άρχισα να κάνω κακό στον εαυτό μου. Θυμάμαι πολύ έντονα ένα στενό μου πρόσωπο να με χαστουκίζει λέγοντας μου "Ελπίζω να μην είσαι και 'συ λεσβία σαν την Τάδε που έκανε τα ίδια πράγματα". Όταν πλέον είχα την ψυχική δύναμη να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, κατάφερα αρκετά άτομα να είναι πιο εντάξει με αυτό που είμαι. Πέρσι όμως, δέχτηκα πολύ ψυχολογικό πόλεμο από το άτομο που θα έδινα και την ψυχή μου σ' αυτό λόγω της σεξουαλικότητας μου. Επιπρόσθετα, μέσω διαφόρων φιλικών συναναστροφών μου με άτομα του ίδιου κύκλου μαζί μου αισθάνομαι τόσο τυχερή που δεν δέχτηκα τόσο ρατσισμό όσο αυτοί. Σχεδόν οποίο ΛΟΑΤΙ+ άτομο ρωτήσεις θα σου πει πως έχει βιώσει έστω μια φορά στη ζωή του ρατσισμό για τις διαφορετικές προτιμήσεις του. Κλείνοντας, θα ήθελα να εμψυχώσω οποιοδήποτε το χρειάζεται δηλώνοντας ότι it does get better. Μαζέψτε όση ψυχική δύναμη έχετε για να υπερασπιστούμε αυτό που είμαστε. Κανείς δεν θα το κάνει για μας. Εξάλλου δεν είμαστε ούτε τέρατα ούτε εγκληματίες. Αντιθέτως, οι ψυχές μας περιβάλλονται από αγάπη και πικρία προς τούτο τον κόσμο που ποτέ δεν θα αλλάξει παντελώς".

Φοβάμαι να μιλήσω ανοιχτά για εμένα μη ζήσω το χλευασμό (Γιάννης, 30 ετών, ομοφυλόφιλος
"Είμαι ένας ομοφυλόφιλος άνδρας γύρω στα 30 που τα τελευταία χρόνια ζει στη Κύπρο. Η ζωή μου εδώ ως ομοφυλόφιλος δεν θα μπορούσα να πω ότι είναι άσχημη αλλά σίγουρα είναι αρκετά μυστική και φοβισμένη. Γνωρίζοντας πλέον τον τρόπο ζωής και σκέψης των ανθρώπων της Κύπρου διαπιστώνω ότι οι Κύπριοι-ες δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με ανθρώπους που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Η κυπριακή κοινωνία έχει κάνει μικρά βήματα προς την αποδοχή και την κατανόηση της διαφορετικότητας (βλέπε σύμφωνο συμβίωσης- pride)) αλλά πέρα από τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν και ότι δεν θεωρούμαστε εκτός νόμου όπως παλαιότερα, στη πραγματική ζωή αρκετές φορές υπάρχει γύρω μας και ένα κλίμα ομοφοβίας. Γνωρίζω για σωματικές επιθέσεις σε άτομα επειδή το μόνο ‘’κακό’’ που έκαναν ήταν ότι ήταν ομοφυλόφιλοι. Για γονείς που δεν θέλουν να αποδεχτούν τα παιδιά τους και τα διώχνουν από το σπίτι τους αφημένα στη μοίρα τους χωρίς καμία βοήθεια.  Εργαζόμενους που έμαθαν στη δουλειά τους για την ερωτική τους ζωή και υπήρξε ανοιχτός χλευασμός από τους συναδέλφους τους  ή που απολύθηκαν και ‘’φίλους’’ που σταμάτησαν να κάνουν παρέα με κάποιον  μόνο και μόνο επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Εγώ προσωπικά πολλές φορές διαβάζω στο facebook  ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια σε σχέση με το αν ένας ομοφυλόφιλος είναι πραγματικός άνδρας, ότι είναι αρρώστια, ότι πρέπει να ψοφήσουμε και άλλα πολλά που με κάνουν να νιώθω ότι αυτή η κοινωνία όχι απλά δεν με αποδέχεται αλλά μέχρι ότι με μισεί και ότι κάποιοι θα χαίρονταν αν πέθαινα απλά επειδή η φύση μου είναι διαφορετική από τη δική τους.  Όλα αυτά είναι σημάδια ρατσισμού και ομοφοβίας μια κοινωνίας. Τα γεγονότα είναι πολλά και καθημερινά. Ακόμα και ένα ρατσιστικό αστείο, κρύβει μέσα του μια φοβία για το διαφορετικό, και αυτό που σε κάποιους μπορεί να φαίνεται αστείο άλλους μπορεί να τους πληγώνει. Προσωπικά φοβάμαι να μιλήσω ανοιχτά για εμένα γιατί φοβάμαι μη ζήσω τον χλευασμό, τα βλέμματα που σε κοιτάζουν περίεργα αλλά κυρίως για να αποφύγω μια πιθανή σωματική βία. Καλό θα ήταν όλοι μας να έχουμε στο μυαλό μας ότι είμαστε ρατσιστές σε κάτι που τυχαία δεν είμαστε. Πώς θα ήταν όμως αν ήμασταν στην πλευρά αυτού που δέχεται την ομοφοβία και τον ρατσισμό;"

Όλοι είμαστε άνθρωποι και δικαιούμαστε ίσα δικαιώματα (Χρίστος, 26 ετών, Τρανς)
"Σίγουρα δυστυχώς ακόμη έχουμε και ομοφοβία και τρανσφοβία στην Κύπρο.  Οι λόγοι είναι ότι η κοινωνία μας είναι σε άγνοια στα θέματα ΛΟΑΤΙ , επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα κατ' εμέ είναι η Εκκλησία της Κύπρου αφού επηρεάζουν αρκετό κόσμο στο να πιστεύει ότι το να είσαι ΛΟΑΤΙ  άτομο είναι αμαρτία ή θα πας στην κόλαση κλπ. Με αυτό το τρόπο φοβίζουν τους ανθρώπους να είναι ο εαυτός τους και έτσι προχωρά η ίδια ιδεολογία από γενιά σε γενιά… Η κοινωνία μας αναγκάζει πολλά ΛΟΑΤΙ άτομα να κρύβονται και να φοβούνται να εκφραστούν ελεύθερα  και δυστυχώς πολλοί το βρίσκουν σαν εύκολη λύση.. Όσο κρύβονται γι’ αυτό που είναι και νιώθουν τόσο καταπιεσμένοι, δίνουν το δικαίωμα στον έξω κόσμο να τους περιθωριοποιήσει και να τους συμπεριφέρεται λες και είναι εξωγήινοι ή κάτι εξωπραγματικό. Αυτό πού χρειάζεται η Κύπρος είναι παραπάνω ενημέρωση του κόσμου για τα ΛΟΑΤΙ άτομα και τα ανθρώπινα δικαιώματα που ισχύουν για τον καθένα από εμάς έτσι ώστε να σταματήσουν να φοβούνται  λες και είναι απειλή ή αρρώστια να είσαι ΛΟΑΤΙ άτομο. Όλοι είμαστε άνθρωποι και δικαιούμαστε ίσα δικαιώματα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διακήρυξη Μογκερίνι εκ μέρους της ΕΕ για την ημέρα κατά της ομοφοβίας
Με την ευκαιρία της  Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας (ΛΟΑΤ / LGTB), η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι επεσήμανε την υποχρέωση των κυβερνήσεων σε όλο τον πλανήτη να προωθήσουν την καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εξασφαλίσουν ότι όλοι, ανεξαρτήτως της ταυτότητας των φύλων ή του γενετήσιου προσανατολισμού, απολαμβάνουν τα δικαιώματα αυτά χωρίς διακρίσεις.
Στο γραπτό μήνυμά της η Ύπατη Εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε όλο τον κόσμο για την προώθηση  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και σημειώνει ότι πολλές χώρες έχουν αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία και άλλες έχουν θεσπίσει νέα καταστατικά για την προστασία των ατόμων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι "καμία από αυτές τις αλλαγές δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την αφοσίωση των θαρραλέων ακτιβιστών που εργάζονται για την προώθηση ίσων δικαιωμάτων για τους ΛΟΑΤ" .
"Μεγάλα εμπόδια παραμένουν σε πολλά μέρη του πλανήτη", αναφέρει η Φεντερίκα Μογκερίνι. "Οι διακρίσεις και η βία κατά των ΛΟΑΤ είναι ακόμα διαδεδομένες, η σχέση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θεωρείται έγκλημα σε περισσότερες από 70 χώρες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατική ποινή", εξηγεί.
"Η ΕΕ καταδικάζει τις διακρίσεις και τη βία εναντίον ατόμων ΛΟΑΤ με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο".
Σημειώνει ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί έργα παγκοσμίως με στόχο τη βελτίωση της προβολής και αποδοχής των οργανισμών των ΛΟΑΤ ενισχύοντας τον διάλογό τους με τις αρχές για την αλλαγή νόμων, την καταπολέμηση της ομοφοβίας και την προστασία των ΛΟΑΤ από τη βία. Επιπλέον η ΕΕ υποστηρίζει επίσης την κατάρτιση, την ενημέρωση και τη νομική στήριξη των ατόμων ΛΟΑΤ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.