ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Μετά την Ελλάδα η ταυτότητα φύλου προχωρά και στην Κύπρο

Έ
να θέμα που εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό, με το σχετικό νομοσχέδιο να μένει στο συρτάρι, φαίνεται πως επιτέλους προχώρησε χθες (24/1) μετά από παρέμβαση του ΠτΔ, ο οποίος προώθησε στη Νομική Υπηρεσία το νομοσχέδιο που αφορά την ταυτότητα φύλου, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου για την Κύπρο. Με τον επικείμενο νόμο θα δίνεται πλέον στα τρανς άτομα η δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζουν το φύλο στο οποίο νιώθουν ότι ανήκουν, με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες, χωρίς την ανάγκη οποιονδήποτε χειρουργικών επεμβάσεων, όπως άλλωστε απαιτούν και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, και επιτρέποντας τη διόρθωση επίσημων εγγράφων στο ορθό φύλο. 
Ο επικείμενος νόμος αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα σε όλους για το σεβασμό της ταυτότητας φύλου τους, της σωματικής τους ακεραιότητας και φυσικής αυτονομίας ανεξάρτητα από την έκφραση ή τα χαρακτηριστικά του φύλου τους. Το σημαντικό αυτό βήμα έγινε μετά από πολύμηνες συζητήσεις της οργάνωσης με τη Κυβέρνηση και τα κόμματα για το θέμα και αποτελεί μέρος ενεργειών που στόχο έχουν την επίλυση βασικού μέρους καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τρανς και ίντερσεξ άτομα στη χώρα μας. 
Η οργάνωση, η οποία παρουσίασε το προσχέδιο σε όλους τους κύριους Υποψήφιους Προέδρους, και οι οποίοι όλοι δήλωσαν την στήριξη τους προς αυτό, αναμένει πως ο νομοτεχνικός έλεγχος θα ολοκληρωθεί εντός των ερχόμενων δύο μηνών και πως αμέσως μετά αυτό θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Το προσχέδιο του νομοσχέδιου έχει συσταθεί με την τεχνογνωσία διεθνών και Κύπριων νομικών και εμπειρογνωμόνων, και την έμπρακτη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης βάσει διεθνών πρακτικών και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LGBT GREECE NEWS-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG COMMUNITY Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.