google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Η Ελισάβετ ενέκρινε την απονομή χάριτος σε ομοφυλόφιλους

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μετά θάνατον χάρη έλαβαν χιλιάδες ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες, χάρη σε νέο νομοθέτημα που έλαβε χθες βασιλική έγκριση, μετά την ψήφισή του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η τροπολογία, που έλαβε την ονομασία «Νόμος Αλαν Τούρινγκ», αποτελεί στην ουσία κατάθεση συγγνώμης από το βρετανικό κράτος σε όσους καταδικάστηκαν για συναινετικές ερωτικές πράξεις, πριν από την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Αγγλία και την Ουαλία το 1967. Το νομοθέτημα προέκυψε μέσα από δεκαετίες ακτιβισμού από μέρους της κοινότητας των ομοφυλοφίλων, αλλά και μετά την κατάθεση αιτήματος από την οικογένεια του Αλαν Τούρινγκ προς τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, το 2015.
Ο Αλαν Τούρινγκ, τον οποίο ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αποκάλεσε «άνθρωπο που συνέβαλε όσο κανείς άλλος στη νίκη των Συμμάχων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ήταν ένας από τους δημιουργούς μοναδικού μηχανικού συστήματος αποκωδικοποίησης. Η συσκευή του Τούρινγκ πέτυχε να αποκρυπτογραφήσει τους κώδικες του γερμανικού επιτελείου, που παρήγαγε η συσκευή «Ενίγκμα», προσφέροντας στη Βρετανία ανέλπιστη και ανεκτίμητη βοήθεια στον πόλεμο. Ο Τούρινγκ συνελήφθη στο Μάντσεστερ για «ομοφυλοφιλικές πράξεις» και απελύθη από τη μυστική υπηρεσία. Ο ταλαντούχος μαθηματικός υποχρεώθηκε από δικαστήριο να υποβληθεί σε χημικό ευνουχισμό, για να δώσει τέλος στη ζωή του δύο χρόνια μετά την καταδίκη του. Τουλάχιστον 49.000 άνδρες καταδικάστηκαν στη Βρετανία για τέτοια αδικήματα, μεταξύ τους και ο συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.
 «Ιστορική μέρα»
Η απονομή χάριτος, που ανακοινώθηκε πρώτη φορά πέρυσι, ενετάχθη ως τροπολογία στον Νόμο Αστυνομίας και Εγκλήματος, που έλαβε χθες την τυπική έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Σαμ Γκίμα, είπε: «Πρόκειται για ιστορική ημέρα. Παρότι δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τη ζημιά και τον πόνο, που προκάλεσαν οι νόμοι κατά του “σοδομισμού”, ζητήσαμε συγγνώμη με τον τρόπο αυτό και λάβαμε μέτρα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την αδικία. Νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για την ψήφιση του νόμου αυτού από την κυβέρνησή μας». Ο νόμος προβλέπει επίσης την απονομή χάριτος σε εν ζωή πολίτες, οι οποίοι καταδικάστηκαν προ του 1967. Οι καταδικασθέντες, όμως, πρέπει να καταθέσουν σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων Stonewall ανέφερε σε χθεσινό της ανακοινωθέν: «Ενα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση των ίσων δικαιωμάτων πάρθηκε χάρη στον νόμο αυτό. Ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες, που είχαν αντιμετωπίσει ποινές επειδή φιλήθηκαν, κράτησαν ο ένας το χέρι του άλλου ή απλώς φλέρταραν με άλλους άνδρες, έχουν τώρα τη δυνατότητα να σβήσουν τα “αδικήματα” αυτά από το ποινικό τους μητρώο. Οσο περισσότερα άρθρα του νόμου διασφαλίζουν την ισότητα, τόσο ισχυρότερη καθίσταται η ισότητα αυτή και τόσο ενισχύεται η κοινότητά μας. Ο νόμος αυτός δεν εξασφαλίζει μόνο την ισότητα των ομοφυλοφίλων έναντι όλων των πολιτών, αλλά αποτελεί επίσης μία αναγκαία δικαίωση». Ο λόρδος Τζον Σάρκι, μέλος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και συντάκτης της συγκεκριμένης τροπολογίας, είπε: «Η ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, ενώ η συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού στην ψήφιση του νόμου αυτού δεν πρέπει να ξεχασθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.