«Σε πολλές χώρες, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι, οι τρανσέξουαλ και τα intersex άτομα υποβάλλονται σε σκληρή και μερικές φορές θανατηφόρα βία».
Του Νίκου Αντωνιάδη – Νέα Υόρκη*
Μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χτες, 29 Φεβρουαρίου, στη Γενεύη, με θέμα «Το θεματολόγιο του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν-Κι-μουν, χαρακτήρισε το Συμβούλιο ως ένα ζωτικής σημασίας θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο, όπως ανέφερε, προσφέρει «ένα χώρο, ένα όχημα και μια φωνή» στα θύματα και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δείχνοντας ευελιξία και θάρρος στην αντιμετώπιση δύσκολων ζητημάτων που άλλοι φορείς διστάζουν να αντιμετωπίσουν.
Ο Γ.Γ., αφού συγχάρηκε το Συμβούλιο για την έκδοση των δύο ιστορικών ψηφισμάτων σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου αναφέρθηκε στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, αναπηρίας, ή άλλης διάκρισης σημειώνοντας πως «σε πολλές χώρες, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι, οι τρανσέξουαλ και τα intersex άτομα υποβάλλονται σε σκληρή και μερικές φορές θανατηφόρα βία», τονίζοντας την σημασία της δικαιοσύνης, μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, τα δικαστήρια, τα ειδικά δικαστήρια και άλλα όργανα, σημειώνοντας επίσης πως, «εξεταστικές επιτροπές και διερευνητικές αποστολές αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για τον τερματισμό της ατιμωρησίας».
Στην συνέχεια, ο Γ.Γ. αναφέρθηξε στην πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, στην Κωνσταντινούπολη, στις 23 και 24 Μαΐου, σημειώνοντας πως οι πολλαπλές συγκρούσεις ανεβάζουν στα ύψη τις ανθρωπιστικές ανάγκες και «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την πρόληψη των κρίσεων και την προστασία των ανθρώπων», κάτι που, όπως τόνισε, θα είναι μια από τις κύριες εκκλήσεις για δράση στην Σύνοδο του Μαϊου.
Μεταξύ άλλων, ο Γ.Γ. αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, η οποία έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στους φτωχούς και στερημένους σημειώνοντας πως «οι λύσεις για αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται σε προσεγγίσεις που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα». Τέλος, αναφερόμενος στους μετανάστες, πρόσφυγες, εκτοπισμένους και ανιθαγενείς τόνισε πως η ανοικοδόμηση ψηλότερων τειχών και η δημιουργία αυστηρότερων καθεστώτων ασύλου δεν βοηθούν για να αντιμετωπιστούν οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, σημειώνοντας πως η Ατζέντα του 2030 δεσμεύει τα κράτη μέλη να χαιρετίσουν τη θετική συμβολή των μεταναστών και να διασφαλίσουν ότι η μετανάστευση πραγματοποιείται με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
*Ο Νίκος Αντωνιάδης είναι Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας και μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC). Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πολιτικό Μάρκετινγκ και έχει προταθεί για τα Αμερικανικά Βραβεία Μάρκετινγκ 2016 (ΑΜΑ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου