google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

GLEE: ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!



ΤΟ να επιχειρείς να γράψεις για μια σειρά από ένα Έθνος που γεννήθηκε 500 χρόνια αλλά κατάφερε να βρεθεί μπροστά σε όλα από την χώρα μας σε επίπεδο πολιτισμού, παιδείας κλπ. δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Κυρίως γιατί τα μεγέθη δεν είναι συγκριτικά. Αλλά το Glee αποτέλεσε δικαιολογημένα ένας ύμνος στην διαφορετικότητα μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ σε εξελιγμένη μορφή. Μπορεί να δανείζεται ενίοτε το χιούμορ από το πασίγνωστο American Pie με τον Στίφλερ που πρόσφατα ερμήνευσε gay ρόλο, αλλά αποτελεί από μόνο του σε κάθε επεισόδιο ένα κεφάλαιο.

Ήταν Οκτώβρης του 2009 όταν παρουσιάστηκε στην αμερικάνικη τηλεόραση από το κανάλι Fox. Ο επιτυχημένος δημιουργός του Nip/Tuck, Ryan Murphy στην κυριολεξία έσωσε την μουσική βιομηχανία δημιουργώντας το “Glee”. Μετά το American Idol, η σειρά έγινε θέμα σε όλη την Αμερική καθώς παρέσυρε όλα τα είδη της μουσικής διαχρονικά κάνοντας ένα πετυχημένο μιούζικαλ μέσα από την ζωή των μαθητών ενός λυκείου που είναι υπαρκτό στο Οχάιο.
. Το Glee όμως κατάφερε να φωτίσει όλους τους χαρακτήρες καλλιεργώντας παντού το αίσθημα της διαφορετικότητας τόσο στους καθηγητές, μαθητές, περιβάλλον με έμφαση φυσικά τους gay χαρακτήρες που έχουν να αντιμετωπίσουν τον δικό τους σταυρό.
Η σειρά αποκρυσταλλώνει με εύστοχο τρόπο την σχέση των μαθητών με τους γονείς τους, την ανασφάλεια των εφήβων σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση, την εγκληματικότητα των ανηλίκων, την πτώχευση οικογενειών λόγω οικονομικής κρίσης, την οικογενειακή βία και την εφηβική εγκυμοσύνη για αυτό στο πρώτο επεισόδιο είχε θέαση σχεδόν 10 εκατομύρια τηλεθεατές! Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ήταν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του καναλιού ενώ η σειρά προβλήθηκε μετά από τον τελικό του Κυπέλλου Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου, σε ώρα μεγάλης τηλεθέασης.
ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ, ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΚΕΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Η σειρά χωρίς να κραυγάζει διατήρησε σε κάθε επεισόδιο να στείλει μηνύματα στην νεολαία μέσα από τους ήρωες της σειράς, να επαναδιατυπώσει το μέλλον των νέων μέσα από επιλογές, ιδέες, αξίες παράγοντας παιδεία. Μια παιδεία που αποτυπώνεται στα γυρίσματα καθώς το αξιακό της σύστημα βασίστηκε στην ουσία και όχι στο περιτύλιγμα. Οι έφηβοι μαθητές μέσα από την μουσική παιδεία φωτίζουν την προσωπικότητά τους, ανακαλύπτουν ξανά τον εαυτό τους και σίγουρα όσοι είναι μαθητές θα ήθελαν να ζουν εκεί που τα εφόδια είναι ουσιαστικά για την ακαδημαική και κοινωνική ζωή μιας χώρας. Μεγάλο βάρος πάντως δίνει στον Κέρτ ως γκέι χαρακτήρα, μαζί με άλλους ηθοποιούς από σχολεία, καυτηριάζοντας την εσωτερικευμένη ομοφοβία, την αποδοχή, την ζωή, την κουλτούρα αλλά και την μοναδική αίσθηση ότι τελικά η μουσική μεταμορφώνει τον άνθρωπο και τον εξελίσσει. Μην σας δημιουργεί φυσικά έκπληξη ότι στη σειρά εμφανίζονται μέχρι Ελληνικής καταγωγής ηθοποιοί όπως το Τζόν Στάμος όπως στη φωτό, αλλά και ο πολύ γνωστός μας ηθοποιός Τζόναθαν Γκρόφ που ήταν πρωταγωνιστικής στην σειρά LOOKING με αποκλειστική αναφορά στο γκέι χαρακτήρα που εδώ όμως εκφράζεται ως στρέιτ χωρίς όμως στερεότυπα. 
Το ότι τελικά εξωτερικεύει την διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα, αλλά κυρίως την πολυμορφία της ανθρώπινης ύπαρξης είναι από μόνο του ένας ύμνος στον Αμερικανό έφηβο ότι μπορεί να τα καταφέρει στη ζωή του. Εκεί κρύβεται το μήνυμα που στοχευμένα είναι ουσιαστικό και πασιφανές. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που διώχνει τα παιδιά της, τα μυαλά της, το μέλλον της και οι ξένοι τρίβουν τα χέρια του όπως είπε σε δήλωσή του ένας κορυφαίος Έλληνας ο Δρ. Κριμιζής, ένας εκ των 7 σοφών του Κόσμου σε εκδήλωση στην Αθήνα και την Καλαμάτα.... 


ΓΙΑΤΙ ΤΟ GLEE ΑΡΕΣΕ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Η αναμφισβήτητη επιτυχία του ήταν όμως ότι κατάφερε να φέρει στο γυαλί μεγάλα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας όπως  τους Gwyneth Paltrow, Ricky Martin, Britney Spears, Neil Patrick Harris, Olivia Newton John, Whoopi Goldberg, Kristin Chenoweth, Kate Hudson, Sarah Jessica Parker, John Stamos, Jeff Goldblum και Gloria Estefan. ενώ έκανε εκτενή αφιερώματα σε καλλιτέχνες, όπως η Madonna, o Michael Jackson, η Whitney Houston, η Britney Spears, ενώ σε άλλα επεισόδια έγινε ειδική μνεία στον θρυλικό δίσκο των Fleetwood Mac “Rumours” και σε musical όπως τα Rocky Horror Show, West Side Story και Grease. Μάλιστα για τα γυρίσματα της σκηνής του “Summer Nights”, έγιναν γυρίσματα στο ίδιο σχολείο που είχε γυριστεί η ταινία με τον John Travolta και την Olivia Newton John. 
To Glee έχει πουλήσει πάνω από 36.000.000 singles διαδικτυακά, ενώ το cast έχει ξεπεράσει το ρεκόρ των Beatles (!) για τα περισσότερα ταυτόχρονα singles στο μουσικό chart Billboard Hot 100. Η διασκευή του, εικονικού για τη σειρά, “Don’t Stop Believing” των Journey έχει γίνει πλατινένιο με πωλήσεις πάνω από 1 εκατομύριο, ενώ η διασκευή του “Teenage Dream” της Katy Perry πούλησε ακόμη παραπάνω, φτάνοντας μέχρι το νούμερο 8 στο Billboard Hot 100. 
TI ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ
Η Παιδεία στα σχολεία αποτελεί δύσκολη υπόθεση αλλά πέρα από την σειρά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει δομημένο σύστημα που δείχνει να ασχολείται με τον Άνθρωπο και όχι με αριθμούς και την οικονομία. Μας άρεσε που η σκηνική παρουσία των κομματιών συνδυάστηκε με έξυπνα εφέ στο αμφιθέατρο του σχολείου με βροχή σε όλη την σκηνή, με χιόνι αλλά και ευρηματικές συνθέσεις για να υποστηρίξει τα τραγούδια, αποτελώντας ένα μεγάλο εύρημα στην ατμόσφαιρα της πραγματικότητας. Αυτό ήδη το συνηθίζουν στην Αμερική. Μας άρεσε επίσης η ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων όπως η δύσκολη κατάσταση του Σαμ που λόγω της οικονομίας η οικογένειά του έμενε σε μοτέλ. Αυτό κυρίως μας αφορά γιατί αποκαλύπτει ένα άλλο πρόσωπο στις ΗΠΑ όπου όλα δεν είναι ρόδινα αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι η υποστήριξη και αλληλεγγύη η οποία συντηρείται σε μεγάλο βαθμό ευτυχώς στο εξωτερικό.
ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Δεν μας άρεσε το γεγονός ότι ορισμένοι ήρωες στο κάστ της σειράς δεν φωτίστηκε πλήρως το οικογενειακό τους υπόβαθρο για να συγκρίνουμε με τη χώρα μας, ενώ περιμέναμε τους έξοχους βραβευμένους μουσικούς της σειράς να αναδειχθούν περισσότερο μέσα στα πλάνα εκτός από τον διάσημο πιανίστα της χορωδίας. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στην ουσία της σειράς καθώς οι όποιες πινελιές που θα επιθυμούσαμε είναι ελάχιστες...
ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ 1ου-2ου-3ου ΚΥΚΛΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ COMING OUT
Season 1
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22

Season 2
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22

Season 3
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.