google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης το 70%

3 στους 4 Έλληνες δείχνουν θετικοί στην ευρύτερη αποδοχή της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari που αγγίζει ένα πολυσυζητημένο και δύσκολο θέμα. Όπως φαίνεται από τις απαντήσεις οι γυναίκες είναι πιο θετικές (82%), όπως και οι νεαρές ηλικίες (81%).
Το θέμα του συμφώνου συμβίωσης έχει απασχολήσει πολλές φορές τη δημοσιότητα στην Ελλάδα, με έναν νόμο που τον προέβλεπε, αλλά όχι για τα ομόφυλα ζευγάρια προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και μια καταδικαστική απόφαση από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάνω στο θέμα οι Έλληνες μοιάζουν ιδιαίτερα θετικοί. 7 στους 10 στηρίζουν την επέκτασή του συμφώνου και μεταξύ ομοφυλοφίλων, δίνοντας έμμεσα και μια απάντηση στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες που φοβούνταν το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης. 
Η συγκεκριμένη πρόταση χαίρει μεγαλύτερης αποδοχής από τον γυναικείο πληθυσμό και τις νεαρότερες ηλικίες, ενώ αντίθετα λιγότερο ένθερμοι υποστηρικτές παρουσιάζονται οι άνδρες και οι ηλικίες 35-44, αν και όχι με σημαντικά μεγαλύτερη διαφορά από το σύνολο (63% και 64% αντίστοιχα).

Τα όρια της ανοχής...
Όταν το ερώτημα μπαίνει πιο βαθιά σε κοινωνικά ζητήματα και δικαιώματα, η ελληνική κοινωνία μοιάζει να ανασύρει τα συντηρητικά ανακλαστικά της. Έτσι, εμφανώς χαμηλότερη είναι η αποδοχή του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, η οποία ωστόσο. Συγκεκριμένα το 56% του κοινού θεωρεί ότι θα έπρεπε να δοθεί το δικαίωμα του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Εξετάζοντας τις υποομάδες, το μικρότερο ποσοστό αποδοχής, αυτή τη φορά, καταγράφεται από τους μεγαλύτερους σε ηλικία (55+ ετών) με ποσοστό 49%.

 Αντίστοιχα, ιδιαίτερα αρνητική μοιάζει η κοινή γνώμη στο ενδεχόμενο να δοθεί το δικαίωμα υιοθεσίας σε ομοφυλόφιλες οικογένειες. Μόνο το 30% δίνει θετική απάντηση, ενώ παράλληλα αυξημένο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν, πράγμα που υπογραμμίζει και την πολυπλοκότητα του θέματος για την ελληνική κοινωνία. Στη συγκεκριμένη ερώτηση, το μόνο υποκοινό που διαφοροποιείται σημαντικά από το μέσο όρο είναι οι νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες εκφράζονται περισσότερο θετικά (40%).
 Τα στερεότυπα και η ελληνική κοινωνία
Η ομοφυλοφιλία συνοδεύτηκε στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο το χρόνο με σειρά από στερεότυπα και κλισέ. Η έρευνα της Focus Bari έθεσε κάποια από αυτά στους συμμετέχοντες, με τις απαντήσεις τους να δείχνουν τη διείσδυση που έχουν στην κοινωνία. 6 στους 10  για παράδειγμα απαντούν πως η προβολή ομοφυλόφιλων από την τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μικρά παιδιά, με το ποσοστό να είναι εμφανώς αυξημένο σε μεγαλύτερες ηλικίες. Άλλωστε, ένα 42% των κατοίκων της επαρχίας και ένα 37% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε πως το να είσαι ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα αποτελεί μειονέκτημα.
Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί στο θέμα είναι το γεγονός πως το 33% μόνο των ερωτηθέντων συμφωνεί πως κάποιος "γεννιέται ομοφυλόφιλος και δεν γίνεται" δίνοντας έτσι έμμεση απάντηση στην θέση τους πως ένα παιδί μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από ομοφυλοφιλικά πρότυπα. Σε πιο ακραίες απαντήσεις, το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θεωρεί την ομοφυλοφιλία ψυχική διαταραχή.
 Την ίδια ώρα πάντως, οι Έλληνες ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις σε περιπτώσεις ρητορικής μίσους κατά ομοφυλοφίλων, ενώ θα ήθελαν και από την εκκλησία να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στο θέμα.

Ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα
Η έρευνα όμως εστίασε και σε άτομα που δηλώνουν πως έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου για να διαπιστώσει τη δική τους οπτική στο θέμα της μεταχείρισης της σεξουαλικότητάς τους από την κοινωνία. 1 στους 4 ομοφυλόφιλους μιλούν ανοικτά για τις προτιμήσεις τους, ενώ το 60% επιλέγει τα άτομα στα οποία θα εκμυστηρευτεί τις προτιμήσεις του.
Πάντως και οι ομοφυλόφιλοι μοιάζουν μοιρασμένοι στο ερώτημα αν ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός έχει δημιουργήσει δυσκολίες στη ζωή τους με ένα 24% να απαντά πως ναι και 47% να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση. Επιπλέον, ένα 21% απαντά πως έχει υποστεί σωματική βία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.