Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τις δράσεις και το όραμα της νέας ομαδας που δημιουργήθηκε από νέους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας που διαθέτει αρκετές σχολές, με την επωνυμία Lgbtqi UniPatras, απαντώντας στον Julian Asimakopoulos σε ερωτήσεις των ιστοσελίδων gayhellas.gr και lgbtgreece.blogspot.gr και μετά την υποδοχή που είχε η ομάδα τόσο στη κοινότητα, όσο και με αναφορές στον τοπικό τύπο.
1. Ποια ανάγκη υπαγόρευσε την δημιουργία της ομάδας και ποιες οι αρχές της
Η ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή μπορεί να μην προκαλεί την αντίδραση της κοινής γνώμης, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν, όμως είναι γεγονός πως οι ομοφυλόφιλοι δεν κατέχουν ισότιμη θέση στην κοινωνία μας, γεγονός που επισύρει μια πληθώρα επιπτώσεων στη ζωή και την ψυχοσύνθεση αυτών των ατόμων.
Η Πάτρα δέχεται κάθε χρόνο ένα πλήθος νέων που έρχεται σε αυτήν για να σπουδάσει λόγω του Πανεπιστημίου της. Ποσοστό των ατόμων αυτών ανήκουν στην lgbtqi κοινότητα. Έτσι παρουσιάζεται άλλοτε η ανάγκη της υποστήριξης, άλλοτε της αλληλοκατανόησης ή ακόμα και των συμβουλών πάνω σε lgbtqi θέματα.
Οι ομάδα μας διέπεται από κάποιες αρχές. Αυτές είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα των φοιτητών ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την σεξουαλική ταυτότητα, την αμερόληπτη στάση απέναντι σε lgbtqi ζητήματα που θα παρουσιαστούν μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου και μη, την ψυχολογική υποστήριξη όλων των φοιτητών καθώς και κάθε άλλη μορφή υποστήριξης όσων αφορά την lbgtqi κοινότητα.
2. Πιστεύετε ότι όλα τελικά στη χώρα μας είναι θέμα παιδείας και πως βλέπετε το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων;
Η κοινωνία επηρεάζει τον τρόπο που διαμορφώνονται η ανθρώπινη ταυτότητα, η ομαδική ζωή και τα πολιτικά πράγματα. Προσεγγίζοντας την έννοια της «ντουλάπας» αντιλαμβανόμαστε ότι έχει βαθιές και μοναδικές κοινωνικο – ιστορικές ρίζες, που φέρνουν στο προσκήνιο τη διαχείριση της σεξουαλικής ταυτότητας και τη συστηματική αντιμετώπισή της από κάποιους δημόσιους φορείς, όπως το κράτος, η υγεία, η εκπαίδευση και η δικαιοσύνη, που τείνουν να επιβάλουν την ετεροσεξουαλικότητα ως τη μοναδική υγιή και ηθική έκφραση σεξουαλικής ταυτότητας.
Από τη φύση της η lgbtqi κοινότητα έχει μια θέση υποτιμημένη μες στην ελληνική κοινωνίαλόγω της ομοφοβίας που διακατέχει τις ελληνικές οικογένειες. Οι ελληνικές οικογένειες μεγαλώνουν τα παιδιά τους δείχνοντάς τους από πολύ μικρή ηλικία ποιο είναι το φύλο τους και σε τι διαφέρει από το αντίθετο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο διαχωρισμό των παιχνιδιών σε αγορίστικα και κοριτσίστικα, ο διαχωρισμός των χρωμάτων κλπ. Η διάκριση των φύλων συνεχίζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες καθώς η κοινωνία μας αναπτύσσει πρότυπα άλλα για τα αγόρια και άλλα για τα κορίτσια. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μέση ελληνική οικογένεια να ανατρέφει άτομα που έχουν αναπτύξει μέσα τους την ομοφοβία και την διάκριση απέναντι στον σεξουαλικό προσανατολισμό σχεδόν υποσυνείδητα.
Το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων είναι στα χέρια των νέων της χώρας. Είναι δική μας επιλογή να αλλάξουν τα δεδομένα που ίσχυαν έως τώρα και να δούμε το αύριο μέσα από μια άλλη ματιά. Μια ματιά την οποία θα είναι αμερόληπτη και μη προκατειλημμένη από στερεότυπα παλαιών εποχών...
3. Η κοινωνία τώρα μαθαίνει και εξοικειώνεται με τον όρο LGBTQI πιστεύετε ότι πλέονείναι ορατά τα δικαιώματα της κοινότητας;
Οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνθρωποι ανέκαθεν αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν στάσεις εκτεταμένης προκατάληψης και συμπεριφορές διάκρισης, καθώς και σωματικής και ψυχολογικής βίας, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλα τα έθνη, η έντονη προκατάληψη εναντίον των ομοφυλόφιλων. Μέχρι το 1975, η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν ασθένεια από τους κόλπους της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας. Το 1975 η Αμερικανική Ψυχολογική αφαίρεσε από το DSM την ομοφυλοφιλία ως ψυχική ασθένεια. Τις τελευταίες δεκαετίες, η κοινή γνώμη αντιτίθεται όλο και περισσότερο στις τάσεις διάκρισης, παρ” όλα αυτά μεμονωμένες εκδηλώσεις υποτίμησης και εχθρότητας παρατηρούνται ακόμα και στις σύγχρονες κοινωνίες. Τόσο η ετεροφυλοφιλική, όσο και η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά αποτελούν, αμφότερες, υγιείς πτυχές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, γεγονός που έχει επαληθευτεί μέσω πολύχρονων ερευνών, σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και ιστορικές περιόδους.
Όσον αφορά τα δικαιώματα της lgbtqi κοινότητας στην ελληνική κοινωνία, έχουμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για την κατοχύρωσή τους και την υπεράσπισή τους. Διάφορες lgbtqi οργανώσεις συνδράμουν στην προστασία των lgbtqi ατόμων. Τα ελληνικά ΜΜΕ όμως από την πλευρά τους δεν δίνουν την απαραίτητη δημοσιότητα που χρειάζεται ώστε να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για την ύπαρξη των lgbtqi ομάδων και την δράση τους. Ωστόσο, έχουν γίνει φανερά μέσα από διάφορες συζητήσεις τα δικαιώματα της lgbtqi κοινότητας αλλά κατά βάση καταπατώνται διότι λείπει η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα ισότητας.
4. Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε αυτά τα δικαιώματα και με τη νέα κυβέρνηση θα γίνει τίποτα;
Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τα δικαιώματα της lgbtqi κοινότητας που σε άλλες χώρες είναι κατοχυρωμένα από νόμους. Υπάρχουν προφανώς εξελίξεις τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας αλλά αυτή δεν συμβαδίζει μετίποτα με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει κατά καιρούς έχουν κάνει αναφορές σε lgbtqi ζητήματα και κατοχύρωσαν κάποια δικαιώματα της lgbtqi κοινότητας (μέσω αντιρατσιστικού νομοσχεδίου). Βέβαια δεν είναι το φλέγον ζήτημα κάθε κυβέρνησης που έχει περάσει μέχρι τώρα να υπερασπιστεί την lgbtqi κοινότητα.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση όπου επιλέχθηκε σε αυτές τις εκλογές έχει κάνει αναφορά για την κατοχύρωση του σύμφωνου συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Το είχε αναφέρει στην προηγούμενη περίοδο που ήταν εκλεγμένη ξανά η ίδια.
Με αφορμή την ανοιχτή δήλωση του πολιτικού αυτού κόμματος θεωρήσαμε ορθό να απευθυνθούμε στην επίσημη σελίδα του προέδρου του κόμματος και να του κάνουμε την εξής αναφορά σε post «Πότε θα νομιμοποιήσετε το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών;». Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν η διαγραφή του post μας. Στη συνέχεια σχολιάσαμε κάτω από post του προέδρου του κόμματος στο twitter το εξής «εμεις οι lgbt απο οτι βλεπω με ομοφοβικους πολιτικους που διαγραφουν σχολια σχετικα με lbgt θεματα μαλλον δεν εχουμε μελλον!!!!!»και πάλι η απάντηση ήταν η διαγραφή του σχόλιου μας. Στη συνέχεια αναρτήσαμε το παραπάνω συμβάν στην σελίδα μας στο facebook.Η απάντηση στο αν θα γίνει κάτι με την νέα κυβέρνηση, η οποία 8 μήνες πριν μιλούσε για νομιμοποίηση συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών και τώρα διαγράφει post lgbtqi ομάδων που αναφέρονται σε αυτό, είναι προφανής.
Τέλος, κρίνουμε απαραίτητο να αναφέρουμε ότι η ομάδα μας δεν τάσσεται με το μέρος καμίας πολιτικής παράταξης και πάντα θα παλεύει για τα δικαιώματα της lgbtqi κοινότητας και την κατοχύρωσή τους σε οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς και αν υπάρξουμε.
5. Τι σας φοβίζει και τι σας ευχαριστεί περισσότερο; Επίσης η Πάτρα είναι τελικά ανοιχτή κοινωνία;
Στην πόλη της Πάτρας έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς πολλές lgbtqi οργανώσεις οπού μπορούσαν τα άτομα της lgbtqi κοινότητας να συγκεντρωθούν, να γνωριστούν και να αλληλεπιδράσουν. Η ύπαρξη lgbtqi ομάδων σε μια πόλη είναι πολύ σημαντική διότι έτσι δίνεται η ευκαιρία να εκτεθεί η πόλη στην lgbtqi πραγματικότητα και να ενημερωθεί σχετικά με αυτήν.
Η Πάτρα λοιπόν και οι κάτοικοι της έχουν δεχθεί κατά καιρούς ενημέρωση και έκθεση σε lgbtqi ζητήματα.
Δεν έχουν λείψει όμως τα ομοφοβικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί. Σε γενικά πλαίσια δεν μπορεί να θεωρηθεί μια ομοφοβική πόλη αλλά ελαφρώς ανενημέρωτη. Μας ευχαριστεί λοιπόν το γεγονός που υπήρξαν ομάδες προγενέστερες μας οι οποίες έθεσαν τα θεμέλια για την ενημέρωση της κοινωνίας της Πάτρας.
6. Τέλος σχεδιάζετε δράσεις ενημέρωσης, ενημέρωση πάνω στην ισότητα των δικαιωμάτων μας;
Η ομάδα μας βρίσκεται ακόμα σε αρχική φάση επομένως δεν έχουν προγραμματιστεί κάποιες δράσεις ακόμα. Μέχρι στιγμής έχουμε μοιράσει – κολλήσει ενημερωτικά φυλλάδια για το τι σημαίνουν τα αρχικά του LBGTQI ώστε να υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση του κόσμου της Πάτρας.
Δεν λείπουν όμως σκέψεις που πρόκειται να υλοποιήσουμε και θα ενημερώσουμε αργότερα με ακριβή ημερομηνία (συναντήσεις, party κλπ.).Για τις δράσεις μας θα ενημερώνουμε
μέσω της σελίδας μας στο Facebook
(https://www.facebook.com/lgbtunipatras )
και του twitter
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου