google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Η διαφορετικότητα του ευρωπαϊκού σινεμά


Styx», «The Other Side of Everything» και «Woman at War».
Η λίστα των υποψηφίων ταινιών για το βραβείο Lux ανακοινώθηκε στις 24 Ιουλίου στη Ρώμη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στη συνέντευξη Τύπου Giornate degli autori. Οι τρεις φιναλίστ για το 12ο ετήσιο βραβείο κινηματογράφου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι:
  • Druga strana svega / The Other Side of Everything από την σκηνοθέτιδα Mila Turajlić (Σερβία, Γαλλία, Κατάρ)
  • Kona fer í stríð / Woman at War από τον σκηνοθέτη Benedikt Erlingsson (Ισλανδία, Γαλλία, Ουκρανία)
  • Styx από τον σκηνοθέτη Wolfgang Fischer (Γερμανία, Αυστρία)
Druga strana svega / The Other Side of Everything από την Σερβίδα σκηνοθέτιδα Mila Turajlić: είναι ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο αντιμετωπίζει την ιστορία ολόκληρης της χώρας και της κοινωνίας στον αγώνα κατά του εθνικισμού και τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Το χρονικό μιας οικογένειας στη Σερβία μετατρέπεται σε ένα πορτραίτο ενός ακτιβιστή σε περιόδους μεγάλης αναταραχής, αμφισβητώντας την ευθύνη κάθε γενιάς να αγωνιστεί για το μέλλον της.
Kona fer í stríð / Woman at War από τον Ισλανδό σκηνοθέτη Benedikt Erlingsson: είναι ένα χαρούμενο, εφευρετικό, ενεργητικό και φεμινιστικό έπος μιας γυναίκας που είναι δασκάλα μουσικής και ζει μια διπλή ζωή ως παθιασμένη περιβαλλοντική ακτιβίστρια. Καθώς αρχίζει να σχεδιάζει την τολμηρή της επιχείρηση, διαπιστώνει ότι η αίτησή της να υιοθετήσει ένα παιδί έχει τελικά γίνει αποδεκτή και υπάρχει ένα μικρό κορίτσι που την περιμένει στην Ουκρανία.
Styx από τον Αυστραλό σκηνοθέτη Wolfgang Fischer: μοιάζει αρχικά να είναι ένα ντοκιμαντέρ, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια αριστοτεχνική αλληγορία για το προσφυγικό. Η πρωταγωνίστρια ξεκινάει τις διακοπές των ονείρων της, ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι στον Ατλαντικό. Μετά, όμως από μια καταιγίδα, βρίσκεται κοντά σε ένα εγκαταλειμμένο σκάφος γεμάτο με ανθρώπους που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια. Η ακτοφυλακή στέλνει οδηγίες μέσω ραδιοφώνου για να παραμείνει μακριά, επειδή το σκάφος δεν είναι εξοπλισμένο για να βοηθήσει. Μπορεί όμως να ταξιδέψει ελεύθερα ενώ άλλοι πνίγονται;
 Ευρωπαϊκές ταινίες σε ευρωπαϊκά σινεμά
Οι ταινίες θα κυκλοφορήσουν με υπότιτλους και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα προβληθούν κατά τη διάρκεια των Ημερών Κινηματογράφου LUX, το φθινόπωρο σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η νικήτρια ταινία για το 2018 θα ανακοινωθεί στις 14 Νοεμβρίου, κατά την ολομέλειά του ΕΚ στο Στρασβούργο.
Για το βραβείο προτάθηκαν οι παρακάτω 10 ταινίες (με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με την αγγλική έκδοση του τίτλου ταινίας):
 
  1. Border/Gräns: σκηνοθέτης Ali Abbassi (Σουηδία, Δανία)
  2. Donbass: σκηνοθέτης Sergei Loznitsa (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ολλανδία, Ρουμανία)
  3. Girl: σκηνοθέτης Lukas Dhont (Βέλγιο, Ολλανδία)
  4. Happy as Lazzaro / Lazzaro felice: σκηνοθέτιδα Alice Rohrwacher (Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία)
  5. Mug / Twarz: σκηνοθέτιδα Małgorzata Szumovska (Πολωνία)
  6. Styx: σκηνοθέτης Wolfgang Fischer (Γερμανία, Αυστρία)
  7. The Other Side of Everything Druga strana svega: σκηνοθέτιδα Mila Turajlić (Σερβία, Γαλλία, Κατάρ)
  8. The Silence of Others / El silencio de los otros: σκηνοθέτιδα Almudena Carracedo & Robet Bahar (Ισπανία, Η.Π.Α)
  9. U_July 22 / Utøya 22.juli: σκηνοθέτης Erik Pope (Νορβηγία)
  10. Woman at War / Kona fer í stríđ: σκηνοθέτης Benedikt Erlingsson (Ισλανδία, Γαλλία, Ουκρανία)

Η επίσημη επιλογή των ταινιών ανακοινώθηκε την 1η Ιουλίου από την Εβελίν Γκέμπχαρτ, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλους Ευρωβουλευτές σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Karlovy Vary».

Οι 11 προηγούμενοι νικητές του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX ήταν: SÁMI BLOOD της Amanda Kernell (2017), TONI ERDMANN της Maren Ade (2016), MUSTANG της Deniz Gamze Ergüven (2015),  IDA του Pawel Pawlikowski (2014), The Broken Circle Breakdown του Felix van Groeningen (2013), Io sono Li του Andrea Segre (2012), Les Neiges du Kilimandjaro του Robert Guédiguian (2011), Die Fremde του Feo Aladag (2010), Welcome του Philippe Lioret (2009), Le silence de Lorna των Jean-Pierre και Luc Dardenne (2008), και Auf der anderen Seite του Fatih Akin (2007).
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την υπεύθυνη Τύπου Cornelia Gusa:
Τηλέφωνο: (+32) 2 28 32601 (Βρυξέλλες) ή (+33) 3 881 73784 (Στρασβούργο)

cornelia.gusa@ep.europa.eu
Σύνδεσμοι 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.