google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

ΓΙΑΤΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟΣΟ...

Το σύμφωνο συμβίωσης, τις τελευταίες μέρες, αποτέλεσε πιο φλέγον θέμα ακόμα και από τα επερχόμενα Χριστούγεννα. Το γιορτινό κλίμα μετατράπηκε σε «πολεμικό». Ενα ζήτημα που για πολλούς θεωρείται αυτονόητο, προκάλεσε πραγματική διχόνοια, σπάζοντας ακόμα και... κομματικές γραμμές.

H ένταση που προκάλεσε το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να εντοπιστεί πραγματικά παντού. Στα (υβριστικά) σχόλια που γέμισαν το διαδίκτυο, στις συζητήσεις μεταξύ φίλων και γνωστών, στην ολομέλεια της Βουλής που μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, αλλά και στην ίδια την συγκυβέρνηση.Είναι αδιαμφισβήτητα ένα θέμα που ήρθε, καθυστερημένα, για να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, το σύμφωνο συμβίωσης δεν έφερε σε σύγκρουση «συντηρητικούς» και «προοδευτικούς», «δεξιούς» και «αριστερούς» ή οποιαδήποτε άλλο ιδεολογικό δίπολο μπορεί να σκεφτεί κανείς. Η διαίρεση της κοινωνίας ήταν ολοκληρωτική. Αν δει κανείς πώς ψήφισε η Βουλή θα καταλάβει.

Το ζήτημα αυτό όμως, όπως φαίνεται, δεν είναι μόνο ελληνικό. Ενα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως, το Pew Research, έχει διεξάγει έρευνα γύρω από το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Αφού μάζεψε τα δεδομένα, από πάρα πολλές χώρες του πλανήτη, κατέληξε στον τίτλο «Ο Παγκόσμιος Διχασμός για την Ομοφυλοφιλία». Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που συμπεριλαμβάνονται στα στατιστικά, παρουσιάζοντας μάλιστα τεράστιο ενδιαφέρον.

«Αποδέχεστε την ομοφυλοφιλία;» Η ερώτηση που έσπειρε παγκόσμια διχόνοια – Ποια η θέση της Ελλάδας

Συλλέγοντας δεδομένα από 39 διαφορετικές χώρες και των 5 ηπείρων, το Pew παρουσίασε ένα διχασμένο κόσμο. Το θέμα της ομοφυλοφιλίας, σύμφωνα με την έρευνα, διαιρεί τον πλανήτη σε... δύση και ανατολή. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, ακόμα δεν έχει βρει την γνήσια ταυτότητα της. Εδω συναντάται ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Πρέπει η κοινωνία να αποδεχτεί την ομοφυλοφιλία;». Αυτό το ερώτημα απάντησαν πολίτες από όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα;

  • Βόρεια Αμερική και Ευρώπη απάντησαν «Ναι» σε ποσοστά της τάξης του 70-75%. Η Ρωσία ωστόσο εμφάνισε αντίθετα αποτελέσματα, με το 74% να είναι υπέρ του «Οχι».
  • Η Λατινική Αμερική ήταν ελαφρώς υπέρ του «Ναι», με χώρες σαν την Αργεντινή να εμφανίζουν συντριπτική πλειοψηφία και άλλες σαν το Ελ Σαλβαδορ να κλείνουν προς το «Οχι».
  • Στην Ασία παρατηρείται το αντίθετο φαινόμενο από ο,τι στην Λατινική Αμερική. Οι Φιλιππίνες λένε «Ναι» κατά 73%, η Ιαπωνία κατά 54% και από εκεί και πέρα ο ζύγος πέφτει υπέρ του «Οχι».
  • Αφρική και Μέση Ανατολή είναι δεν δείχνουν καμία συμπάθεια προς τους ομοφυλόφιλους. Στις μουσουλμανικές και στις αφρικανικές χώρες τα ποσοστά του «Οχι» βασιλεύουν.
  • Η Ελλάδα ακροβατεί ανάμεσα στο 53% του «Ναι» και στο 40% του «Οχι».  (Τα ποσοστά δεν αθροίζουν στο 100 καθώς αρκετοί ερωτηθέντες δεν απάντησαν)

Οι ερευνητές του Pew επισημαίνουν πως τα αυξημένα ποσοστά του «Οχι» συνδέονται με χώρες στην οποίες η θρησκεία παίζει κεντρικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων. Παράλληλα, οι χώρες του «Ναι» είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό, χώρες με καλύτερη οικονομική κατάσταση από τις υπόλοιπες.

Τί πιστεύουν άνδρες και γυναίκες; - Η ελληνική  ιδιαιτερότητα

Ανάμεσα στις 39 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι περισσότερες παρουσίαζαν μια σχετική ομοιογένεια απόψεων μεταξύ των δύο φύλων. Ωστόσο, υπήρχαν και μερικές εξαιρέσεις. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Ελλάδα.

Αξίζει να αναφερθεί πως οπουδήποτε εμφανίζεται χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά «Ναι» από τους άνδρες. Ετσι ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου οι γυναίκες είναι υπέρ του «Ναι» κατά 59%, ενώ οι περισσότεροι άνδρες είναι υπέρ του «Οχι» (53%).

Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα βρίσκονται το Ισραήλ, η Βενεζουέλα, η Βρετανία, η Γαλλία, οι Η.Π.Α, η Ιαπωνία και η Χιλή. Ωστόσο, στην έρευνα δεν υπάρχει κάποια εξήγηση αυτού του φαινομένου, του οποίου η εμφάνιση δεν είναι αμελητέα.

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές απόψεις – Το χάσμα των γενεών στην Ελλάδα

Χωρίζοντας σε 3 διαφορετικές ηλικιακές ομάδες τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές είδαν διαφορές ανάμεσα στις γενιές των ίδιων χωρών. Οπως είναι λογικό, οι νεώτεροι είναι περισσότερο υπέρ του «Ναι» από τους μεγαλύτερους. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.

Οι ομάδες χωρίζονται σε ηλικίες μεταξύ 19-29, 30-49 και 50+. Σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Ιαπωνία και η Βραζιλία, οι διαφορετικές απόψεις ανάλογα με την ηλικία είναι ξεκάθαρα εμφανείς. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται επίσης αρκετά μεγάλη διαφορά, με όσους ξεπερνούν τα 50 να έχουν αρκετά διαφορετική άποψη από τους νεότερους.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ελληνες μεταξύ 18-29 είναι υπέρ του «Ναι» κατά 66%, μεταξύ 30-49 είναι υπέρ του «Ναι» κατά 62%, ενώ οι 50+ είναι υπέρ του «Οχι» κατά 60%. Για την Ελλάδα μάλιστα γίνεται και ειδική αναφορά στην έρευνα, στην οποία τονίζεται ότι «η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να μην αποδέχονται τις σχέσεις μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών»



Πηγή:  Γιατί το σύμφωνο συμβίωσης δίχασε τόσο πολύ; - Eρευνα δίνει απαντήσεις | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/242596/giati-symfono-symviosis-dihase-toso-poly-ereyna-dinei-apantiseis#ixzz3vHDXlpm9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.