Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και το επίμαχο άρθρο 3 ως μία νίκη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν δίστασε να πει ότι ήταν εγκλωβισμένη στο σώμα της ως έφηβος.
Η Natasha Stavropoulos είναι σίγουρα ένα διαφορετικό κορίτσι, έχοντας πέρα από μία διαφορετικότητα, μία μοναδική και ξεχωριστή προσωπικότητα.
Η απόφαση της να προχωρήσει σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού του φύλου της στα 30 της, τα λέει όλα.Πλέον δείχνει να είναι μία φυσιολογική και ευτυχισμένη γυναίκα. Όμορφη, σέξι και ερωτική. Μια γυναίκα που έχοντας καταπιέσει για χρόνια τα συναισθήματα της, ζώντας πλέον σε ένα πιο ανοικτό περιβάλλον όπως αυτό της Αγγλίας, έχει αποφασίσει να βοηθήσει άτομα σαν και αυτήν.
Η απόφαση της να προχωρήσει σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού του φύλου της στα 30 της, τα λέει όλα.Πλέον δείχνει να είναι μία φυσιολογική και ευτυχισμένη γυναίκα. Όμορφη, σέξι και ερωτική. Μια γυναίκα που έχοντας καταπιέσει για χρόνια τα συναισθήματα της, ζώντας πλέον σε ένα πιο ανοικτό περιβάλλον όπως αυτό της Αγγλίας, έχει αποφασίσει να βοηθήσει άτομα σαν και αυτήν.
Και όχι μόνο. Για αυτό άλλωστε σπουδάζει ψυχολογία. Από την Αγγλία που βρίσκεται μίλησε στο patrasevents.gr για το θέμα που έχει απασχολήσει όσο κανένα άλλο την επικαιρότητα, διχάζοντας σχεδόν την κοινωνία στα δύο.
"Δείξαμε σαν Ελληνικό κράτος οτι δεν επιθυμούμε - πρακτικά πλέον - να κάνουμε διακρίσεις σε σχέση με ένα ιδιαίτερα ευάλωτο και κακοποιημένο τμήμα του πληθυσμού μας..."
Νιώθεις δικαιωμένη με το νομοσχέδιο που πέρασε για την φυλομετάβαση στα 15; Μίλησέ μας για τα συναισθήματα που σου δημιουργήθηκαν στο άκουσμα της απόφασης. Είδαμε όλους τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την τροπολογία να σφιχταγκαλιάζονται.
N. "Ναι βέβαια, νιώθω δικαιωμένη και υπερήφανη σαν Ελληνίδα που το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε. Δείξαμε σαν Ελληνικό κράτος οτι δεν επιθυμούμε - πρακτικά πλέον - να κάνουμε διακρίσεις σε σχέση με ένα ιδιαίτερα ευάλωτο και κακοποιημένο τμήμα του πληθυσμού μας, όπως είμαστε εμείς οι διεμφυλικοί (trans) άνθρωποι. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη όπως γράφω αυτές τις γραμμές.
Ο τρομερός αγώνας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και των άλλων οργανώσεων που πραγματικά με ιδρώτα και αίμα πολέμησαν ώστε να προστατευθούν εν τέλη τα δικαιώματα ενός διόλου αμελητέου ποσοστού του πληθυσμού μας, με κάνει και μένα να θέλω να στείλω αμέτρητες σφιχτές αγκαλιές. Στα ίδια τα μέλη του ΣΥΔ, αλλά και τους βουλευτές και όλους τους Έλληνες, τρανς και μη, που έχουν ενσυναίσθηση της κοινωνικής θέσης μας και της επικείμενης βελτίωσης της μέσω αυτού του νομοσχεδίου."
Υπήρχαν και υπάρχουν στην Ελλάδα και αντιδράσεις μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αναμενόμενες για κάποιους, "ήπιες" για κάποιους άλλους. Πώς είδες τα γεγονότα πριν φτάσει το θέμα στην βουλή;
N. "Η αλήθεια είναι ότι αν και δεν παρακολούθησα τα τεκταινόμενα από πολύ κοντά τους τελευταίους μήνες - σε μια προσπάθεια να αυτό-προστατευτώ από τις κάθε λογής κακοποιητικές απόψεις σε σχέση με το βαθύτερο της ύπαρξης μου, οι οποίες ομολογώ ότι ακόμα με πληγώνουν - δεν εκπλήσσομαι από τις αντιδράσεις.
Η έννοια του φύλου και της ταυτότητας φύλου είναι φλέγοντα θέματα παγκοσμίως, με τεράστιο ειδικό βάρος. Θα έλεγα ότι φιλοσοφικά, ψυχολογικά, πνευματικά αλλά και πρακτικά έχουν προεκτάσεις που επηρεάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού μας στον πλανήτη. Είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο και συνάμα πολύπλοκο θέμα. Θα συνεχίσουμε να το αναλύουμε και να το αποδομούμαι για πολλά ακόμα χρόνια μέχρι να καταλήξουμε σε κάποια ευρέως αποδεκτή συναίνεση σαν κοινωνία, Ελληνική και παγκόσμια."
"Ένιωθα από μικρή ηλικία ότι το αντρικό σώμα στο οποίο μεγάλωνα δεν αντιστοιχούσε στον ψυχολογικό μου κόσμο..."
Ένας έφηβος ομοφυλόφιλος, τι δυσκολίες αντιμετωπίζει σε μια πόλη σαν την Πάτρα;
Ν. "Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Δεν έζησα ποτέ σαν ομοφυλόφιλος έφηβος στην Πάτρα. Το θέμα που είχα δεν ήταν με την σεξουαλική μου ταυτότητά, αλλά σε σχέση με το φύλο μου. Για να χρησιμοποιήσω μια αφήγηση που μπορεί ευκολότερα ίσως να γίνει κατανοητή, ένιωθα από μικρή ηλικία ότι το αντρικό σώμα στο οποίο μεγάλωνα δεν αντιστοιχούσε στον ψυχολογικό μου κόσμο, το πως ένοιωθα και βίωνα τον εαυτό μου σε ένα βαθύ εσωτερικό επίπεδο. Αυτό το θέμα λοιπόν το έκρυψα καλά πίσω από το προσωπείο ενός - φαινομενικά τουλάχιστον – ετεροκανονικού, straight άντρα (η έμφαση στο «άντρας» και στο «φαινομενικά»).
Η ομοφυλοφιλική εμπειρία δεν μου είναι λοιπόν γνώριμη σαν έφηβη κοπέλα, σε αντρικό σώμα, στην Πάτρα. Σίγουρα άλλα παιδιά θα έχουν πολύ περισσότερα να μοιραστούν πάνω στο θέμα της σεξουαλικής ταυτότητας. Η ιστορία μου έχει να κάνει με την ταυτότητα φύλου. Ελπίζω να γίνεται λίγο πιο κατανοητό, καθώς είναι πολύ συχνή η σύγχυση αυτών των δυο."
Είμαστε μία κοινωνία ανοικτή;
Ν. "Εξαρτάται ποιον θα ρωτήσεις και για ποιο κοινωνικό θέμα μιλάμε. Σε σχέση με την διαφορετικότητα σε πολλά επίπεδα όπως - φύλου, εθνικότητας, φυλής, σεξουαλικότητας, σωματικής διάπλασης και άλλων εξωτερικών χαρακτηριστικών, έχουμε πολύ δουλειά ακόμα να κάνουμε σαν κοινωνία, αλλά και προσωπικά ο καθένας μας."
"Κάπνιζα, έπινα, και ζούσα για ένα πολύ μεγάλο μέρος της προ-μετάβασης ζωής μου στην φαντασία μου..."
Με ποιους τρόπους καταπίεσες κάθε "ομοφυλοφιλική" σου τάση; Φαντάζομαι θα υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις μέσα από την καταπίεση αυτή...
Ν. "Η ομοφυλοφιλία όπως είπα δεν ήταν ποτέ μια τάση που βίωσα. Στην αντρική μου μορφή δεν μπορούσα καν να φανταστώ να κάνω κάτι ερωτικό με έναν άντρα, δεν με έλκυε. Η γυναικεία ταυτότητα φύλου μου δεν μου επέτρεπε να κάνω κάτι με κάποιον που με βλέπει σαν άντρα. Με την σταδιακή μετάβαση στο πραγματικό μου φύλο και έπειτα για πολλά χρόνια ζούσα σαν straight γυναίκα, όπως και ένιωθα. Τώρα προσδιορίζομαι ως πανσεξουαλ. Μια παρένθεση, πάλι σε σχέση με την σεξουαλική προτίμηση.
Η καταπίεση του φύλου μου από την άλλη, δεν ήταν εύκολη. Κάπνιζα, έπινα, και ζούσα για ένα πολύ μεγάλο μέρος της προ-μετάβασης ζωής μου στην φαντασία μου. Οι αρνητικές συνέπειες ήταν εξίσου ψυχολογικές. Δεν ήμουν ευτυχισμένη και η δυσφορία φύλου ήταν κατά καιρούς πολύ - πολύ έντονη."
Υπάρχει κάποια ειδική μέριμνα, για τα λοατκι παιδιά, που εκτός από το σύνηθες σχολικό μπούλινγκ, γνωρίζουν την απόρριψη και από την ίδια την οικογένειά τους;
N. "Αν και δεν ζω στην Ελλάδα εδώ και δυο δεκαετίες, γνωρίζω πως υπάρχουν αρκετές ΛΟΑΤΚΙ+ (lgbtqi+) οργανώσεις που στηρίζουν άτομα που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση, είτε με την έκφραση του φύλου τους, είτε με την σεξουαλικότητα τους.
Στην Πάτρα γνωρίζω τους Blender. Στην κοινότητα μας και στην σύνδεση μας με ανθρώπους που έχουν παράλληλες πορείες με μας βρίσκουμε πολλές φορές την οικογένεια και την στήριξη που πολλοί από μας στερηθήκαμε. Είναι πολύ βασική η στήριξη τέτοιων οργανώσεων από τοπικούς και κρατικούς παράγοντες, καθώς κυριολεκτικά σώζουν ζωές."
"Από ιδία εμπειρία σας λέω ότι ήξερα από πολύ μικρή ηλικία ότι υπήρχε μια δυσαρμονία σώματος-μυαλού..."
Υπάρχει μία σημαντική μερίδα ομοφυλοφίλων που διαφωνεί με την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου. Τι έχετε να πείτε για αυτό;
Ν. "Θα σας παραπέμψω σε αυτό που είπα σε σχέση με το πως σαν ανθρωπότητα στο σύνολο δυσκολευόμαστε ακόμα να κατανοήσουμε την έννοια της ρευστότητας του φύλου, και ότι πέραν του δίπολου «άντρας-γυναίκας» έχουμε να κάνουμε με ένα ευρύ φάσμα ταυτοτήτων.
Οι επιπτώσεις αυτής της καινούριας γνώσης σε μια πατριαρχική κοινωνία είναι κατά την γνώμη μου αναμενόμενο να δημιουργεί πολύπλευρες αναταράξεις και αντιδράσεις από διάφορα μέρη του πληθυσμού, άσχετα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους."
Κάτι πολύ ενδιαφέρον που ανέφερες έχει να κάνει με την ψυχολογία του παιδιού που όπως ο Φρόυντ μας δίδαξε, διαμορφώνεται σε πολύ μικρή ηλικία. Η φυλομετάβαση στα 15 επιτρέπει στον έφηβο να αποφασίσει με ωριμότητα για την προσωπικότητα του;
Ν. "Πιστεύω, και εδώ εκφράζω καθαρά την προσωπική μου γνώμη, πως ναι. Από ιδία εμπειρία σας λέω ότι ήξερα από πολύ μικρή ηλικία ότι υπήρχε μια δυσαρμονία σώματος-μυαλού, και αν - τελείως υποθετικά - είχα ένα δεκτικό και πληροφορημένο περιβάλλον γύρω μου θα είχα αποφύγει την τραυματική εμπειρία που έζησα περνώντας μια λάθος πρώτη εφηβεία.
Θα την καθυστερούσα με μπλόκερς και όταν ενηλικιωνόμουν θα αποφάσιζα αν θα προχωρούσα τελικά στην μετάβαση του φύλου μου. Η δύναμη της επιλογής είναι μεγάλη, και η έλλειψη της μεγαλύτερη. Κάτι που δεν είχα στην εφηβική μου ηλικία ελπίζω να γίνει πιο εύκολο για τις επόμενες γενιές. Το νομοσχέδιο αν και όχι τέλειο, είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή."
"Η ανεργία είναι ένα τεράστιο θέμα για τα τρανς άτομα..."
Ποια είναι τα ειδικά γνωρίσματα, ειδικές δεξιότητες της κοινωνικής ομάδας των τρανς; Ποια είναι η ιδιαίτερη επαγγελματική κατανομή τους, δηλαδή; Θα ήθελες να αλλάξεις κάτι πάνω σε αυτό;
Ν. "Δυστυχώς η ανεργία είναι ένα τεράστιο θέμα για τα τρανς άτομα, αφού οι διακρίσεις εναντίων μας γιγαντώνονται κυρίως στον επαγγελματικό τομέα. Το νέο πλαίσιο και η δυνατότητα μας να έχουμε χαρτιά που αντιστοιχούν στην ταυτότητα φύλου μας θα διευκολύνουν σε ένα βαθμό την εύρεση εργασίας στην Ελλάδα.
Σαν άτομα είμαστε σαν όλους τους άλλους - με δεξιότητες δηλάδη σε όλους τους τομείς, κάποιοι λιγότερο, κάποιοι περισσότερο. Προσωπικά βλέπω πως η εμπειρία της μετάβασης αλλά και των χρόνων της καταπίεσης, μου διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα βαθιά και τον ενίσχυσαν με μια ελαστικότητα που όμως αντέχει πολλά."
Στην Πάτρα έρχεσαι συχνά, σε είδαμε στις όμορφες παραλίες μας. Πώς σε αντιμετωπίζουν; Οι φίλοι και οι αγαπημένοι σου;
Στην Πάτρα έρχεσαι συχνά, σε είδαμε στις όμορφες παραλίες μας. Πώς σε αντιμετωπίζουν; Οι φίλοι και οι αγαπημένοι σου;
Ν. "Πολύ καλά! Αλλιώς δεν θα ήταν φίλοι μου! Πέραν της πλάκας, λατρεύω την Πάτρα και τις γύρω περιοχές, τις απίστευτες παραλίες και το κλίμα. Έχοντας περάσει εκεί το καλοκαίρι που μας πέρασε κατάφερα την επανασύνδεση με ένα μέρος του παρελθόντος μου που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα μου φαινόταν αδύνατο.
Γνώρισα καινούριους ανθρώπους τους οποίους αγκάλιασα και με αγκάλιασαν. Και ήρθα ακόμα πιο κοντά με την οικογένεια μου την οποία λατρεύω. You can take the girl out of Patras, but you can never take Patras out of the girl."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου