Μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην Ελλάδα, τις τελευταίες μέρες, το πολύκροτο νομοσχέδιο αλλαγής φύλου, το οποίο προωθήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη, υπερψηφίστηκε από 148 βουλευτές.
Το νομοσχέδιο δίδει τη δυνατότητα με δικαστική απόφαση -πάντα- ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, όταν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο, αναφέρονται λεπτομερώς, χωρίς να υποβληθεί, όπως γινόταν ως σήμερα, σε χειρουργική επέμβαση ή ψυχιατρική θεραπεία. Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται, με τις νέες ρυθμίσεις, να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας.
Η απόφαση του δικαστηρίου για την αλλαγή του φύλου του, υποχρεωτικά δημοσιεύεται σε Ληξιαρχείο και η αλλαγή «περνάει» σε ταυτότητα, διαβατήριο και λοιπά.
Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, υποχρεούνται σε καθήκον εχεμύθειας σε σχέση με την αλλαγή φύλου των πολιτών.
Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, υποχρεούνται σε καθήκον εχεμύθειας σε σχέση με την αλλαγή φύλου των πολιτών.
Αλλαγή φύλου επιτρέπεται και στους έγγαμους, με την προϋπόθεση ότι ο γάμος τους κηρύσσεται αμέσως ανυπόστατος, αλλά, αν θέλουν να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή, τούς δίνεται η δυνατότητα να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.
Σε κάθε περίπτωση, δεν επηρεάζονται οι σχέσεις τους με τα παιδιά τους, αν υπάρχουν, καθώς διατηρούνται στο ακέραιο οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά που το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και μία ακόμα αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.
Με τις νέες ρυθμίσεις, επιχειρείται να προβλεφθεί καταστρατήγηση του νόμου και για τον λόγο αυτό, αναφέρεται ότι παρά την αλλαγή του φύλου, διατηρούνται σε ισχύ δικαιώματα και υποχρεώσεις που προϋπήρχαν.
Οι εν λόγω διατάξεις είναι από εκείνες που δέχονται επικρίσεις και προκαλούν αντιδράσεις, όπως και εκείνες που αφορούν τους ανήλικους.
Για τους ανήλικους προβλέπεται δικαίωμα αλλαγής φύλου με προϋποθέσεις αυστηρότερες, όπως είναι φυσικό, τη συναίνεση των γονιών τους και επιπλέον τη γνωμοδότηση πολυμελούς επιστημονικής επιτροπής, η οποία συγκροτείται από πολλές ιατρικές ειδικότητες. Η συγκρότησή της θα προβλεφθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για άτομα υπό δικαστική επιτήρηση ή κηδεμονία και ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτούνται ιατρικές πράξεις σχετικές με το φύλο, όταν διαπιστώνεται ιατρικά κίνδυνος για την υγεία των ανήλικων και ορίζεται πώς και με ποιού την ευθύνη γίνονται.
Ανάλογες νομοθετικές αλλαγές έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, όπως Μάλτα, Ιρλανδία, Αργεντινή, Δανία, ενώ σε πολλές χώρες ήδη αποτελεί παρελθόν η προϋπόθεση της χειρουργικής επέμβασης για την αλλαγή του φύλου, όπως στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και αλλού.
Τι γίνεται στην Κύπρο
Το SigmaLive επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου Κώστα Γαβριηλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι ανάλογο νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί στην κυπριακή βουλή εντός του 2018. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για μελέτη. Στόχος είναι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους να προωθηθεί από τη νέα κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση.
Τι ισχύει τώρα στην Κύπρο
Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, τα trans και τα intersex* άτομα δεν μπορούν επίσημα να αλλάξουν τα έγγραφά τους. «Υπάρχει μια εξευτελιστική διαδικασία που διέπει την κατάσταση αυτή», σημειώνει ο κ.Γαβριηλίδης, επισημαίνοντας ότι τα άτομα αυτά υπόκεινται σε εξετάσεις ιατροσυμβουλίου, δεν πρέπει να είναι παντρεμένοι και πρέπει να είναι στειρωμένοι.
Ο στόχος του νομοσχεδίου που θα προωθηθεί στην Κύπρο, είναι να μπορεί κάθε άτομο να αυτοπροσδιορίζεται χωρίς να χρειάζεται να του το επιτρέπει αυτό ένας άλλος και στην προκείμενη περίπτωση, ένας δικαστής. Υπάρχουν άτομα στην Κύπρο με μεγάλα θέματα, ανέφερε ο Πρόεδρος του ACCEPT ΛΟΑΤ Κύπρου. «Δεν θα έπρεπε να αναγκάζουμε ένα άτομο να υποστεί ιατρικές επεμβάσεις για να μπορεί να αλλάξει τα στοιχεία του», υπογράμμισε.
Σχετικά με την ηλικία, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι η ηλικία των 15 είναι μια χαρά, αφού μέχρι τότε έχει διαμορφωθεί το άτομο.
*Άτομα intersex: Είναι το άτομο που έχει χαρακτηριστικά και από τα δυο φύλα.
Άτομα trans: Άτομο που εξωτερικά μπορεί να είναι γυναίκα ή άνδρας, αλλά το άτομο αυτό δεν νιώθει ότι ανήκει σε αυτό το σώμα.
Άτομα trans: Άτομο που εξωτερικά μπορεί να είναι γυναίκα ή άνδρας, αλλά το άτομο αυτό δεν νιώθει ότι ανήκει σε αυτό το σώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου