ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

O επαναστάτης gay, που έκανε κέντρο της μόδας το Παρίσι

Λένε για επαναστάσεις και επαναστάτες στην πολιτική, ακόμα κι όταν οι παίκτες του έργου είναι όλο λόγια και αέρας κοπανιστός, η δε Ιστορία συνεχίζει τη δική της πορεία χωρίς στην πραγματικότητα να επηρεάζεται από τις δήθεν ανατροπές και ρήξεις. 
Αληθινός επαναστάτης ήταν ο Γάλλος Ντιόρ, διότι πράγματι έφερε το άλλο, το καινούργιο, το “New look”, όπως χαρακτηρίστηκε, στο γυναικείο ντύσιμο. Μπαρούφας σκέτος, αν δεν είναι ελεεινός απατεών ο λαοπρόβλητος πολιτικός που παραμυθιάζει ότι θα κάνει αλλαγές, σοσιαλισμό, ότι θα κτυπήσει το κατεστημένο, κι άλλα τέτοια φαιδρά και πομπώδη. 
Τελικά, πάει απ' εκεί που ήρθε, αφού έκανε μονάχα μία τρύπα στο νερό. Ανάξιος για σοβαρή κουβέντα όποιος θαρρεί ότι δεν αποτελεί επανάσταση, δεν είναι επαναστάτης εκείνος που επιβάλλει στις γυναίκες πως αυτές να ντύνονται. Κάθε εποχή, κάθε κοινωνία δίνει το στίγμα της και από τον τρόπο που ντύνονται οι άνθρωποι. Από πατέρα Νορμανδό βιομήχανο γεννήθηκε το 1905, σα σήμερα 21 Ιανουαρίου, ο αρχιερέας σχεδιαστής μόδας Κριστιάν Ντιόρ που σπούδασε πολιτικές επιστήμες για να γίνει διπλωμάτης, να κάνει το χατήρι των γονέων του. Ο ίδιος ήθελε να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική, και μέχρι τα 25 του χρόνια βρήκε το δρόμο του. Άρχισε να σχεδιάζει για γυναικεία ρούχα και να πουλάει τη δουλειά του στους οίκους ραπτικής. 
Για να ζήσει στη γερμανική κατοχή ο Ντιόρ φτιάχνει τουαλέτες στις γυναίκες των ναζί, ενώ η αδελφή του είναι ενεργό μέλος της γαλλικής αντίστασης. Μετά τον πόλεμο στην πρώτη κολεξιόν του δικού του οίκου, το 1947, παρουσιάζει 90 δημιουργίες του και η Ιστορία στο ντύσιμο ξαναγράφεται. Φαρδειές, μακριές φούστες, λεπτή μέση, στρογγυλοί ώμοι και γόβες, ψηλά τακούνια. Αυτό ήτανε! Ο κόσμος προσκύνησε τον αυτοκράτορα της μόδας. Αυτόν που ξανάκανε κέντρο της μόδας το Παρίσι. Ρίτα Χαίηγουωρθ, Μαίρυλιν Μονρώ, Μάρλεν Ντήτριχ, Λιζ Ταίηλορ, όλες αναγνώριζαν την κλάση του Ντιόρ. Κι αυτός, ο ίδιος μόνος του μια σχολή, χοντροκονόμησε. Τα 3/4 των εξαγωγών από την Γαλλία ήταν ρούχα με την υπογραφή του. Λάνσαρε και το άρωμα Miss Dior. Είχε δεσμό μ' έναν 27χρονο Γαλλοαλγερινό τραγουδιστή, πέθανε στις 24 Οκτωβρίου το 1957, από καρδιακή προσβολή τη στιγμή που έκανε έρωτα με δυο πιτσιρικάδες σε σπα στην Ιταλία. Ήταν μόνον 52 χρονών. Αφεντικό στον οίκο Ντιόρ ανέλαβε ο προστατευόμενος του Υβ Σαιν Λωράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LGBT GREECE NEWS-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG COMMUNITY Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.