google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Ρατσισμός στα γήπεδα: Βγάλτε τον οφσάιντ, πριν να είναι αργά

Μετριέται ο ρατσισμός σε μια κοινωνία και πώς αυτός αντανακλάται στον αθλητισμό; Πόσο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο του ρατσισμού στην Ευρώπη και πώς τα πάμε στην Ελλάδα;
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
Ερωτήματα που απασχόλησαν σε διεθνή ημερίδα που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπό την αιγίδα του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Ιάσωνα Παπαθανασίου. Παρουσιάστηκαν -και ήταν πολύ σημαντικά ως προς την εξαγωγή συμπερασμάτων- τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργεί η διεθνής ομάδα πάταξης του ρατσισμού με την ονομασία BRISWA (Ball Rolls In Same Way for All), ενώ ακολούθησε συζήτηση με ανθρώπους του αθλητισμού στην Ελλάδα.
Αυξητικές τάσεις σε ρατσιστικά περιστατικά
Στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο (μέσω της ιστοσελίδας www.briswa.eu) μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που είναι ο Σεπτέμβριος του 2018, απαντώνται ερωτήματα πάνω στον ρατσισμό και τον αθλητισμό. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν (αν και η έρευνα βρίσκεται υπό εξέλιξη) προκαλούν αναμφίβολα ανησυχία. Το αυγό του ρατσισμού επωάζεται αργά και σταθερά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπως δυστυχώς και στη δική μας, Πώς εκδηλώνεται συνήθως; Με λεκτική κακοποίηση κατά τη διάρκεια των αγώνων (αποδοκιμασίες, ήχοι). Οι πιο κοινοί τύποι του ρατσισμού βασίζονται στο χρώμα του δέρματος και την εθνοτική καταγωγή. Μάλιστα, κατά το τελευταίο έτος τα φαινόμενα ρατσισμού φαίνεται να έχουν αυξητικές τάσεις, με τις διεθνείς ομοσπονδίες να καταβάλλουν προσπάθειες για την πάταξη του φαινομένου με καμπάνιες, που όμως δε φαίνεται να αρκούν. Τα κρούσματα εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και στις κερκίδες συνεχίζονται καοι αυξάνονται.
Social media: Το γήπεδο όπου... παίζεται μπάλα για ρατσιστές 
Ο ρατσισμός βέβαια δεν εμφανίζεται μόνο στα γήπεδα, αλλά και στο σύγχρονο καφενείο των φιλάθλων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η οποία μερικές φορές βέβαια μπορεί να βοηθάει ως εργαλείο επικοινωνίας στην καταπολέμηση του ρατσισμού, όμως συνήθως αυτό που κάνει είναι να δίνει το «γήπεδο» σε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους… ανώτερους από άλλους να βγάλουν τα «εσώψυχά» τους, μειώνοντας την ανθρώπινη προσωπικότητα αθλητών ή αντιπάλων φιλάθλων. Κι όμως, η συντριπτική άποψη των φιλάθλων είναι υπέρ της παραδειγματικής τιμωρίας όσων εκτελούν ρατσιστικές συμπεριφορές στα γήπεδα. Τις περισσότερες φορές οι λίγοι είναι αυτοί που συμπεριφέρονται ρατσιστικά, όμως ακούγονται περισσότερο υπό την ανοχή των υπολοίπων που σιωπούν. 
Τιμωρία και... εκπαίδευση 
Οι περισσότεροι ζητούν την παραδειγματική τιμωρία. Πώς θα έρθει όμως αυτή αν δεν καταγραφεί πρωτίστως το γεγονός και η εκδήλωση της ρατσιστικής συμπεριφοράς; Αν αυτό δεν γίνει από τις αρχές ενός αθλητικού αγώνα (διαιτητή, παρατηρητή), τότε δύσκολα θα έρθει τιμωρία. Πολλές φορές μάλιστα έχουν γίνει τα... στραβά μάτια σε τέτοιους είδους συμπεριφορές. Δεν είναι συνεπώς μόνο οι ομάδες ή η πλειονότητα των φιλάθλων που κωφεύουν, αλλά ακόμη και οι ίδιες οι αρχές. Στη λογική του «προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν» αυτό που επιδιώκουν οι ομοσπονδίες για την καταπολέμηση ρατσιστικών φαινομένων είναι η εκπαίδευση με καμπάνιες και ενημέρωση στα σχολεία για τα δεινά που μπορεί να προκαλέσει ο ρατσισμός.
Το Brexit και η ανησυχία στην Ευρώπη
Η αλήθεια είναι ότι πανευρωπαϊκά πολλές καμπάνιες κατά του ρατσισμού βρίσκονται σε εξέλιξη (όπως αυτή της BRISWA), όμως κοινωνικοοικονομικές παράμετροι -σε συνδυασμό με την κρίση στην Ευρωζώνη- φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως προς την αύξηση του φαινομένου. Το επιβεβαιώνει για τη Βρετανία ο Ντάνιελ Μπέρντσεϊ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπράιτον. «Το επίπεδο ήταν καλό τα προηγούμενα χρόνια στη Βρετανία, αλλά λόγω του Brexit πλέον παρατηρούμε συμπεριφορές που προκαλούν ανησυχία. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί για να μην πάρει διαστάσεις το φαινόμενο», λέει στη «Μ», ενώ ανέφερε αρκετά παραδείγματα με ρατσιστικά περιστατικά στη χώρα του. Δεν είναι όμως μόνο η Βρετανία και το Brexit.
Μειοψηφίες, ισχυρές... 
Στα Βαλκάνια η αύξηση είναι μεγάλη, αλλά και σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ουγγαρία. Παράλληλα τα ίδια στην πιο... πολιτισμένη Ιταλία, αλλά και σε πρώην σοβιετικές χώρες. Αθλητές με μαύρο δέρμα εχουν διαμαρτυρηθεί πολλάκις για ήχους μαϊμούς και... μπανάνες που τους πέταξαν από την κερκίδα. Ατομα που παρεισφρέουν συνήθως και περνούν τα ρατσιστικά τους μηνύματα ή και συνθήματα. Μειοψηφία; Ναι. Ποιος είπε όμως ότι οι μειοψηφίες δεν είναι υπεύθυνες για πολλά από τα δεινά που υπέστη η ανθρωπότητα στο απώτερο, αλλά και πρόσφατο παρελθόν; 
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ... ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΑΝ
Μουντάρι: «Είμαι άνθρωπος»!
Αίσθηση είχε προκαλέσει στην κοινή γνώμη η συνέντευξη του Σάλεϊ Μουντάρι, διεθνούς Γκανέζου μέσου της Πεσκάρα, που μετά από έναν αγώνα με την Κάλιαρι τον περασμένο Μάιο, αποχώρησε από το γήπεδο, μην αντέχοντας τα ρατσιστικά σχόλια εις βάρος του. Μάλιστα το ανέφερε στο διαιτητή, ο οποίος όμως του έδειξε κίτρινη  κάρτα! «Δεν μπορούσα να το αντέξω άλλο, είμαι άνθρωπος. Ο διαιτητής μου είπε ότι δεν θα έπρεπε να μιλάω με την εξέδρα. Μπορούν δηλαδή να με κακοποιούν, αλλά δεν επιτρέπεται να λέω τίποτα για αυτό;», είπε. Οι ιταλικές αρχές ήραν την τιμωρία του για την αποχώρηση, αλλά προφανώς αυτό δεν είναι αρκετό…
Περίεργοι ήχοι στου Ρέντη, πλακάτ στη Γαλλία! 
Το πιο πρόσφατο περιστατικό, το οποίο απασχόλησε και μάλιστα έγινε στη χώρα μας, ήταν η καταγγελία του βολεϊμπολίστα της Τουρ, Νατάν Ουνεμπάινα, περί ρατσιστικής συμπεριφοράς από οπαδούς του Ολυμπιακού στη διάρκεια του αγώνα με τους Πειραιώτες. Ο αθλητής αποχώρησε ενώ ο αγώνας παιζόταν κανονικά καθώς υποστήριξε πως από την εξέδρα ακούγονταν ήχοι… μαϊμούς. Πήγε στα αποδυτήρια, όντας τρομερά εκνευρισμένος, οι άνθρωποι της Τουρ τον ηρέμησαν, αλλά ο διαιτητής τον είχε αποβάλει λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς! Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία του βόλεϊ δικαίωσε τον Ολυμπιακό, όμως στον επαναληπτικό στη Γαλλία, οι φίλαθλοι της Τουρ κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «No racism».
 «Πρόσεχε μη φέρεις τον Έμπολα»
Ένα από τα τελευταία περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν η καταγγελία της αθλήτριας ποδοσφαίρου Ενιόλα Αλούκο (φωτό) για τον -πρώην πλέον- προπονητή της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας, Μαρκ Σάμπσον για ρατσιστική συμπεριφορά. Η παίκτρια της Τσέλσι με καταγωγή από τη Νιγηρία είπε δημόσια ότι ο προπονητής της, της είπε πριν φύγει για διακοπές στο Λάγος «πρόσεχε μη φέρεις τον ιό Έμπολα». «Τη στιγμή εκείνη πάγωσα, δεν ήξερα τι να πω», είπε αρχικά, ενώ το θέμα δημιούργησε σάλο και προκάλεσε την απόλυση του Σάμπσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.