google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Νομοσχέδιο για νομική αναγνώριση φύλου ζητά η ACCEPT – LGBT Κύπρου

Έκκληση προς την Κυβέρνηση, όπως αρχές του 2017 καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, απηύθυνε την Πέμπτη στο πλαίσιο του διαλόγου με τους Προέδρους ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, που διεξήχθη στο πανευρωπαϊκό συνέδριο ILGA Europe, που διοργανώνει στην Κύπρο ο ACCEPT Κύπρου, ο Πρόεδρος της ACCEPT – LGBT Κώστας Γαβριηλίδης.
Ο κ. Γαβριηλίδης σημείωσε πως εάν κατατεθεί νομοσχέδιο αρχές του έτους, θα υπάρχει έξωθεν καλή μαρτυρία για τη συζήτηση των δικαιωμάτων των LGBT που θα διεξαχθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο του ιδίου συνεδρίου, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, είπε πως θα εγγράψει προς συζήτηση στην Επιτροπή το θέμα των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ.
Οι ηγέτες των 3 κομμάτων, Αβέρωφ Νεοφύτου, Αντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλος συμφώνησαν ότι απομένουν πολλά να γίνουν σε νομοθετικό επίπεδο και πολύ περισσότερο σε επίπεδο διαπαιδαγωγήσης της κοινωνίας ώστε να πληρωθεί ο χρόνος που τα ΛΟΑΤ άτομα θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και της ίδιας αποδοχής με όλους τους άλλους πολίτες. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ενώπιον του Συνεδρίου ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να καταθέσει ως πρόταση νόμου, την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την πολιτική συμβίωση, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, ώστε να κατοχυρώνεται η τεκνοθεσία σε ζευγάρια που συμβιώνουν υπό το νομικό καθεστώς της πολιτικής συμβίωσης. Πέραν το ζητήματος της τεκνοθεσίας, την νομική αναγνώριση φύλου, ηγέρθη από τον Πρόεδρο της ACCEPT – LGBT, η δυσμενής διάκριση – εξαίρεση, από το νόμο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ο κ. Γαβριηλίδης παρατήρησε ότι από το 2011 που συστάθηκε η ACCEPT – LGBT μέχρι σήμερα επιτεύχθηκε μεγάλη διαφορά στα δικαιώματα και την κοινωνική αποδοχή των ΛΟΑΤ ατόμων στην κυπριακή κοινωνία. Στην Κύπρο υπάρχει ακόμα στίγμα, παρόλο ότι δεν υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις βίας, είπε αναφέροντας πως ωστόσο συνεχίζουν ακόμα να υπάρχουν περιστατικά βίας έστω και αν είναι μεμονωμένα. Το 2014 με την πορεία υπερηφάνειας διαπιστώσαμε ότι η κοινωνία ήταν σε πιο καλή θέση από ό,τι πιστεύαμε, συνέχισε προσθέτοντας πως διαπιστώθηκε ότι περισσότερο “κλειδωμένοι” ήταν οι πολιτικοί. Ανέφερε περαιτέρω ότι επιβάλλεται η νομική αναγνώριση του φύλου, ώστε αυτή να αποσυνδεθεί από τις ιατρικές βεβαιώσεις και μια γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία απόντος νομικού πλαισίου μπορεί να διαρκέσει και δεκαετίες για όσους επιλέγουν την αλλαγή φύλου. Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ακόμα ότι έχει παρατηρηθεί πως σε σχολεία εκπαιδευτικοί χωρίς να υφίσταται λόγος καταφέρονται σε βάρος των ομοφυλοφίλων.
Σε ό,τι αφορά τη θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ότι το παρόν νομικό πλαίσιο για τις υιοθεσίες δεν επιβάλλει όπως ο θετός γονέας συμβιώνει με παραδοσιακό γάμο και άρα μπορεί και άγαμος αιτητής να καταστεί θετός γονέας, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως η τεκνοθεσία στο πλαίσιο της πολιτικής συμβίωσης κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ιδίου δικαιώματος καθώς αυτό θα έλκει δικαιώματα και από τους δύο συμβιούντες που το τεκνοθέτησαν. Περαιτέρω απευθυνόμενος προς τους ηγέτες των τριών κομμάτων ρώτησε ποιο από τα κόμματα μας έχει ανοικτά μέλη του ΛΟΑΤ, και ανέφερε ότι προσδοκούμε να δούμε όπως τη ΝΕΔΗΣΥ και ΔΗΣΥ- ΛΟΑΤ. Ανέφερε επίσης ότι και οι συντεχνίες θα πρέπει να λάβουν πρόνοιες ώστε να προστατεύσουν και τα εργασιακά δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως εκτιμάται ότι το 10% του πληθυσμού είναι ΛΟΑΤ. Σε ότι αφορά τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως αυτή θα θεσμοθετεί το δικαίωμα του ατόμου που θέλει να αλλάξει τα ληξιαρχικά του στοιχεία, στο φύλο και στο όνομα που πιστεύει ότι ανήκει.
 Σε δήλωση μετά τη συζήτηση ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι διαπιστώθηκε ότι τα βασικά αιτήματα της ACCEPT – LGBT τυγχάνουν στήριξης από τις ηγεσίες των τριών κομμάτων. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Πολιτικής Συμβίωσης, είπε πως με βάση την αναφορά, του Υπουργού Εσωτερικών (χθες Τετάρτη) έχουν καταχωρηθεί 70 Σύμφωνα Πολιτικής Συμβίωσης από την αρχή του χρόνου και παρατήρησε πως οι φόβοι που εκφράστηκαν πριν την ψήφιση του νόμου διαψεύστηκαν και το μόνο που συνέβη είναι ότι ζούμε σε μια πιο δίκαιη χώρα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχάρη τον κ. Γαβριηλίδη για το γεγονός ότι η ACCEPT – LGBT φιλοξενεί το πανευρωπαϊκό συνέδριο, παρατηρώντας ότι είμαστε μικρή χώρα και ο συντηρητισμός είναι αντιστρόφως ανάλογος με το πληθυσμιακό μέγεθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.