Τα κενά του αντιρατσιστικού νόμου αναδεικνύει το πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας με ηλικιωμένο άτομο το οποίο θεωρήθηκε ανεπιθύμητο λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού, κινδυνεύοντας να εκδιωχθεί από Μονάδα
Φροντίδας Ηλικιωμένων.Ο Άρειος Πάγος
Το περιστατικό προκάλεσε εκτός από σάλο στα media και την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση και να καταδειχθεί εάν έχουν παραβιαστεί διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου.
Το περιστατικό
Το περιστατικό
Την υπόθεση έφερε στο φως η ιστοσελίδα tempo24news, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι την εντολή για την απομάκρυνση του ηλικιωμένου από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Καλλιμανοπούλειο» το οποίο υπάγεται στη Μητρόπολη Καλαβρύτων, την έδωσε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος. Εξαιτίας των αντιδράσεων η εντολή ανακλήθηκε και έτσι, ο ηλικιωμένος παρέμεινε στο γηροκομείο.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι εάν ο άνθρωπος αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον λέει στον Αθήνα 9.84 ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου, μέλος της ομάδας Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων 50+ Proud Seniors Greece. «Όταν γνωρίζεις ότι είσαι ανεπιθύμητος κάπου ή ενδεχομένως εισπράττεις κάποια κακοποιητικά σχόλια και βλέμματα δεν είναι ότι καλύτερο για κανένα πόσο μάλλον για έναν ηλικιωμένο με προβλήματα υγείας. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη αυτής της περίπτωσης Η κοινωνική λειτουργός με την οποία συνεργαζόμαστε είναι σε επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες τόσο του ιδρύματος όσο και του δήμου Πατρέων, έτσι ώστε αν χρειαστεί να προβούμε σε κάποιες ενέργειες για τη μεταφορά του σε άλλο χώρο που θα νιώθει ασφαλής. Υπάρχει, πάντως, πολύ θετική πρόθεση από τους φορείς».
Το κενό του νόμου
Ο νόμος για την ίση μεταχείριση ο Ν.4443/2016 προβλέπει μεν ότι απαγορεύονται οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά μόνο σε τέσσερις τομείς: την πρόσβαση στην εργασία, την επαγγελματική εκπαίδευση, τις συνθήκες εργασίας και τον συνδικαλισμό. Στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής προστασίας δεν προβλέπονται διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
«Ζητάμε η ίση μεταχείριση να επεκταθεί και με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό» σημειώνει ο κ. Χατζηνικολάου.
Proud Seniors Greece, Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50+
«Αφορμή για την ίδρυση της ομάδας μας υπήρξε ένα δυσάρεστο γεγονός» διηγείται ο κ. Χατζηνικολάου. «Όταν η Νανά, μια εμβληματική τρανς ακτιβίστρια, της Θεσσαλονίκης αρρώστησε έπρεπε να νοσηλευτεί και να χειρουργηθεί. Στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση υποστήριξής της, τόσο οικονομικής όσο και ψυχολογικής και νοσοκομειακής.Τότε προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσουμε μια ομάδα ακτιβιστική. Σήμερα είμαστε η μοναδική ομάδα που ασχολείται με την υποστήριξη ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μεγαλύτερης ηλικίας. Στόχος μας να δημιουργήσουμε παραρτήματα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Αυτή την περίοδο είναι υπό δημιουργία το παράρτημα της ομάδας μας στη Θεσσαλονίκη».
«Η ομάδα μας λειτουργεί υποστηρίζοντας άτομα ηλικιών άνω των 50 της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε θέματα όπως ψυχολογική στήριξη, θέματα υγείας, διαμεσολάβηση σε διάφορες υπηρεσίες ακόμα και βοήθεια στο σπίτι αν κάποιος π.χ. είναι ανήμπορος να προμηθευτεί τα φάρμακα του κλπ. Παράλληλα οργανώνουμε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις επικοινωνίας με σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων των μελών και την δημιουργία νέων σχέσεων, επισκέψεις σε κινηματογράφους ή θέατρα. Αυτό που μας μεταφέρουν τα μέλη μας ως μεγαλύτερο πρόβλημα εκτός των πρακτικών καθημερινών θεμάτων που τους απασχολούν είναι η μοναξιά και η κατάθλιψη. Μιλάμε για μια κοινωνική ομάδα η οποία υφίσταται αποκλεισμό σε πολλούς τομείς. Εμείς είμαστε δίπλά τους».
Καλλιόπη Ασλανίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου