Ενα ξεχωριστό ρεκόρ κατέρριψαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο αποδεικνύοντας πως η Βραζιλία αφήνει πίσω τα συντηρητικά σεξιστικά πρότυπα και τη «δαιμονοποίηση» των ομοφυλόφιλων. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας 49 αθλητές-τριες δημοσιοποίησαν τις ομοφυλόφιλες προτιμήσεις τους, αριθμός διπλάσιος από τους Αγώνες τέσσερα χρόνια πριν στο Λονδίνο.
Μάλιστα έως τώρα στο περιθώριο των αγώνων έγιναν δύο προτάσεις γάμου από ομοφυλόφιλους πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών, με τελευταίο τον 6ο ολυμπιονίκη στα 20χλμ. βάδην, Τομ Μπόσγουορθ.
Ο Βρετανός βαδιστής επέλεξε την παραλία της Κοπακαμπάνα για να ζητήσει το χέρι του αγαπημένου του, ενώ η πρώτη χρονικά πρόταση γάμου, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, συνέβη στο τέλος των απονομών στο ράγκμπι γυναικών, όταν η επικεφαλής των εθελοντών του Ρίο 2016 στο συγκεκριμένο σπορ, η Βραζιλιάνα Μάρτζορι Ενια, ζήτησε από την αθλήτρια της «σελεσάο», Ιζι Τσερούλο, να την παντρευτεί.
Ο Μουρίλο Σόουσα, ακτιβιστής για τα δικαιώματα της LGBT (Λεσβίες, Γκέι, Αμφιφυλόφιλοι και Τρανς), οι δημόσιες τοποθετήσεις διάσημων αθλητών αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα βοηθήσουν τη βραζιλιάνικη κοινωνία να συζητήσει για θέματα που έως τώρα θεωρούνται ταμπού για τη βαθιά θρησκευόμενη και συντηρητική κοινωνία της χώρας.
Αναγνωρίστηκε ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου
Το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας σε μια, ριζοσπαστική για τα δεδομένα της χώρας, απόφαση το 2011 αναγνώρισε τους γάμους των ομοφυλόφιλων. Το Κογκρέσο, όμως, που κυριαρχείται από συντηρητικές φωνές και το λόμπι των Ευαγγελιστών αντιτάχθηκαν στους γάμους ανθρώπων του ίδιου φύλου.
Μάλιστα στην προσπάθεια αυτή της LGBT βραζιλιάνικης κοινότητας βοήθησε η ολυμπιακή αποστολή της Δανίας, η οποία διοργάνωσε διαγωνισμό μεταμφίεσης στη διάσημη παραλία της Ιπανίμα.
Τώρα τη λατρεύουν...
Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε και η Ραφαέλα Σίλβα, που κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Βραζιλίας στο τζούντο, η οποία από τις ύβρεις και τις σεξιστικές επιθέσεις τώρα λατρεύεται ως ηρωίδα στη Βραζιλία. Ετσι δημοσιοποίησε την τριετή σχέση της με τη σύντροφό της, Ταμάρα Σέζαρ.
«Η Βραζιλία είναι ένα ομοφοβικό, σεξιστικό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό έθνος» δήλωσε σχετικά η Βραζιλιάνα κολυμβήτρια Τζοάνα Μαρανιάο μετά τις υβριστικές επιθέσεις και απειλές βιασμού που δέχθηκε για την αποτυχία να προκριθεί στον τελικό 200μ. πεταλούδα.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στηρίζει την προσπάθεια αυτή και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του εκπροσώπου της, Μαρκ Ανταμς, ο οποίος τόνισε πως «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κατά των διακρίσεων και υπέρ της ανοχής στη διαφορετικότητα. Στην κάθε διαφορετικότητα. Ελπίζω οι αγώνες του Ρίο να βοηθήσουν την κοινωνία της Βραζιλίας να κάνει βήματα κατά της ομοφοβίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου