google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Τι αποφάσισε το δικαστήριο για το όνομα και το φύλο

Εκδόθηκε η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου όπου έγινε η πρώτη δίκη στην Ελλάδα για διαγραφή φύλου από ταυτότητα μετά την προσφυγή του Jason- Αντιγόνη Dane. Το δικαστήριο δικαιώνει τον φοιτητή,  που έγινε γνωστός και από την παρουσία του στα έδρανα της Βουλής όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, καθώς μπορεί να προσθέσει στη ληξιαρχική πράξη γέννησης το όνομα «Αντιγόνη» ωστόσο δεν μπορεί να απαλείψει το φύλο, όπως είχε αιτηθεί. Και για τον λόγο αυτό θα προχωρήσει σε έφεση.
Σε ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών εκφράζεται η ικανοποίηση για την ιστορικής σημασίας, όπως αναφέρουν, απόφαση του Ειρηνοδικείου για τα δικαιώματα των μη δυαδικών προσώπων.
Τι αποδέχτηκε το δικαστήριο
Συγκεκριμένα μετά την από 30.6.2017 αίτηση μη δυαδικού προσώπου που αυτοπροσδιορίζεται με το κύριο όνομα Jason-Antigone, για τη μεταβολή της καταχώρησης του κυρίου ονόματος από Ιάσων σε Ιάσων-Αντιγόνη, καθώς και την μεταβολή της καταχώρησης του φύλου σε κενή και την εκδίκαση της υπόθεσης στις 7.11.2017, το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, στην ιστορικής σημασίας απόφαση 67/2018 που ανέλαβε ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, αποδέχτηκε ότι:
«Από την εφηβεία του αισθανόταν έλξη για άτομα και των δύο φύλων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επιθυμούσε να βιώσει μια τέτοια σχέση ως αμφιφυλόφιλος άνδρας, αλλά ως άρρεν και θήλυ ταυτόχρονα, δηλαδή ως ένα άτομο μη εντασσόμενο στην μία πλευρά του διπόλου των φύλων (“NON BINARY” ή μη δυικό ως προς το φύλο άτομο).
Έτσι, με σταθερή και συγκεκριμένη επιλογή του, ήδη από το έτος 2013, ζήτησε από το φιλικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του να χρησιμοποιείται μαζί με το όνομα “Ιάσων” και το όνομα “Αντιγόνη”, ταυτόχρονα ως “Ιάσων – Αντιγόνη” και κυρίως στην Αγγλική γλώσσα ως “Jason – Antigone”.
Τούτο αποτελεί απαραίτητο και μόνιμο, πλέον, χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας του αιτούντος με το οποίο αποκλειστικά τον γνωρίζουν και ονοματίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ παράλληλα, διευκολύνει τις κοινωνικές του σχέσεις και συμπορεύεται με την ψυχοσύνθεσή του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητά του, εξασφαλίζοντας επίσης ασφάλεια στις συναλλαγές του τόσο με το κράτος όσο και με ιδιώτες.
Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει δεκτό ως ουσιαστικά βάσιμο το αίτημα διόρθωσης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του αιτούντος ως προς το κύριο όνομα αυτού και να αναγραφεί αντί του ονόματος “Ιάσων” το όνομα “Ιάσων – Αντιγόνη”, σε συμφωνία και με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καθενός για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και εφόσον η απόρριψη του σχετικού αιτήματος θα δημιουργούσε ανεπιθύμητες συνέπειες για τον αιτούντα ως προς την προσωπική και κοινωνική του κατάσταση και εικόνα».
Τι απέρριψε
Ωστόσο, το δικαστήριο, δεν αποδέχτηκε τη μεταβολή της καταχώρησης του φύλου του προσώπου σε κενή, επικαλούμενο την «έλλειψη σχετικού θεσμικού πλαισίου ατόμων μη κατατασσόμενων σε διακριτή περίπτωση μη-δυϊκής ταυτότητας φύλου (τρίτη καταχώρηση φύλου)», μη λαμβάνοντας υπόψη του πως παρότι ο ν. 4491/2017 μπορεί να μην έχει σχετική ρητή πρόβλεψη, μολαταύτα στο Άρθρο 1 του νόμου αναφέρεται ότι: «Το πρόσωπο (άρα κάθε πρόσωπο) έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του», ενώ στο Άρθρο 2 του νόμου (ορισμοί)  δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την έμφυλη ή μη ταυτότητα του προσώπου, καθώς επίσης στο Άρθρο 3, παρ.1 αναφέρεται ότι όταν υπάρχει ασυμφωνία ως προς την ταυτότητα φύλου του προσώπου και του καταχωρισμένου φύλου κατά τη γέννηση κάθε πρόσωπο μπορεί να ζητήσει την μεταβολή της καταχώρισης του φύλου του.
Παράλληλα, παρότι η υπόθεση δικάστηκε με το πλαίσιο προ του ν. 4491/2017 (το αίτημα είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2017) και το δικαστήριο ορθά δεν θεώρησε αναγκαίες οποιεσδήποτε ιατρικές γνωματεύσεις  (σε συμφωνία με πρότερες δικαστικές αποφάσεις Ειρηνοδικείων), εντύπωση προκαλεί ότι δεν αποδέχτηκε τις δύο δικαστικές αποφάσεις μεταβολής του φύλου μη δυαδικών προσώπων στις ΗΠΑ (Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια 26-9-2016 – NBC OUT καθώς και δικαστηρίου της Πολιτείας του Όρεγκον των Η.Π.Α. , υπόθεση αρ. 16CV13991) προβάλλοντας την αντίρρηση ότι οι αποφάσεις αυτές είχαν (και) ιατρικά κριτήρια, πράγμα που είναι σχήμα οξύμωρο (αφού από τη μία δεν θεωρεί απαραίτητες ιατρικές γνωματεύσεις, αφετέρου η αντίρρηση εδράζεται σε ιατρικό μπακγκράουντ των προαναφερθέντων αποφάσεων).
Επίσης δεν έλαβε υπόψη του στον βαθμό που θα έπρεπε την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης 2048/2015 (η οποία επιβεβαιώθηκε με την 2197/2017) που καλεί τα κράτη-μέλη να δίνουν τη δυνατότητα τρίτης καταχώρησης φύλου στα πρόσωπα που το επιθυμούν, που δεν μπορεί να θεωρείται ότι έχει το χαρακτήρα «σύστασης» καθώς τα κράτη-μέλη οφείλουν να σέβονται και να εφαρμόζουν τις αποφάσεις των οργανισμών που συμμετέχουν.
Ικανοποίηση απο την κοινότητα τρανς
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «θεωρεί ιστορικής σημασίας κομβικό σημείο την απόφαση 67/2018 του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου, ως ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των μη-δυαδικών προσώπων, καθώς για πρώτη φορά Ελληνικό δικαστήριο αναγνωρίζει με αυτόν τον τρόπο τη μη-δυαδική ταυτότητα ενός προσώπου, και, συγχαίρει γι’ αυτήν την σπουδαία νίκη τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο που έχει συμβάλει με αποφασιστικό και καθοριστικό τρόπο με όλες τις υποθέσεις που έχει αναλάβει στο παρελθόν για την αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων, καθώς και το ίδιο το πρόσωπο που με παρρησία διεκδικεί τα δικαιώματά του.
Θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους και στην έφεση που θα ασκηθεί ώστε να μεταβληθεί και η καταχώρηση του φύλου σε κενή, καθώς και στην πλευρά κάθε άλλου τρανς προσώπου που διεκδικεί τα δικαιώματά του.
Καλούμε, ακόμη, την Πολιτεία να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα βελτίωσης του ν. 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ανάμεσα σ’ αυτά και στη δυνατότητα τρίτης καταχώρησης φύλου για τα πρόσωπα που το επιθυμούν.»
Φωτογραφίες: Eurokinissi, Intimenews, Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.