Ενα «Ξενοδοχείο της Διαφορετικότητας» φιλοξενείται για τέσσερις μέρες (26-29/3) σε ένα εμβληματικό κτίριο για την περιοχή των Πατησίων, την Οικία Θεοτοκοπούλου, η οποία από την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου έχει επιστρέψει ανακαινισμένη από τον δήμο Αθηναίων, ως χώρος πολιτισμού, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης.
Εστία δημιουργικότητας
Υπεύθυνοι για τη λειτουργία του νέου αυτού χώρου είναι η Διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού (AthensCultureNet) του δήμου Αθηναίων, με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είναι μια προσπάθεια μετατροπής ενός διατηρητέου νεοκλασικού σε μια νέα εστία δημιουργικότητας, που παρέχει στέγη και βήμα έκφρασης για τις ομάδες της πόλης.
Εκπαιδευτική βιωματική δράση
Σε αυτό το πλαίσιο, η Actionaid Ελλάς διοργανώνει -την τρέχουσα εβδομάδα, από Δευτέρα έως Πέμπτη- μια πιλοτική εκπαιδευτική βιωματική δράση για παιδιά σχολικών τάξεων Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού από σχολεία της περιοχής, με άξονα τη διαφορετικότητα. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και έρευνα, οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους ξένους γύρω μας και τον ξένο μέσα μας. Προβληματίζονται και αναζητούν τρόπους για μια αρμονική συμβίωση σε μια κοινωνία των πολιτών που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρμονική συμβίωση με τον συνάνθρωπο.
Τα δωμάτια «ζωντανεύουν» για δύο ώρες (10:00-12:00) από τις διαφορετικές ιστορίες των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί (πραγματικές ή φανταστικές) και γίνονται η αφορμή να ξεδιπλωθούν σκέψεις και προβληματισμοί των νεαρών επισκεπτών του χώρου. Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2018, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξενοδοχείο της Διαφορετικότητας» θα εγκατασταθεί και πάλι στην Οικία Θεοτοκοπούλου, σε πιο οργανωμένη μορφή αυτή τη φορά. Σύμφωνα με τη Δέσποινα Καρδογέρου, υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Actionaid Ελλάς, προς το παρόν λαμβάνουν μέρος δύο Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας (109ο Δημοτικό και Λεόντειος Πατησίων), ωστόσο το φθινόπωρο η δράση θα επεκταθεί και στα Γυμνάσια. Συνολικά, το τετραήμερο 26-29/3, 86 μαθητές θα έχουν επισκεφθεί την Οικία Θεοτοκοπούλου, γνωρίζοντας τόσο το κτίριο στην ανακαινισμένη του μορφή όσο και ψήγματα από την ιστορία του, μέσα από τις χρήσεις που είχε, καθώς και τους ενοίκους και επισκέπτες που πέρασαν από εκεί.
Η αποκατάσταση της οικίας Θεοτοκοπούλου
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επέλεξε την αποκατάσταση του διώροφου διατηρητέου οικήματος επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34 στην 5η Δημοτική Κοινότητα και στα Πατήσια, ως έργο προτεραιότητας, εντάσσοντάς το ήδη από την πρώτη δημαρχιακή θητεία, για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (2007-2013) και με Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για ένα κτίσμα της δεκαετίας του 1920, που οικοδομήθηκε σε ένα περιβόλι έκτασης 3,3 στρεμμάτων από μάστορες του Τσίλερ. Ο αρχικός του ιδιοκτήτης ήταν ένας Ναξιώτης, ο Γιάννης Τζανής, που ήρθε από το νησί για να γίνει καλλιεργητής πατάτας στην Αθήνα. Το κτήμα παρέμεινε στην οικογένεια, από γενιά σε γενιά, ωστόσο όταν όλα άλλαξαν με την ανοικοδόμηση στην περιοχή, πωλήθηκε και μετά από αρκετές αλλαγές χρήσης και με τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής, στο τέλος του 2005, αγοράστηκε από το Δήμο Αθηναίων. Στο ισόγειο, δεσπόζει μια μεγάλη αίθουσα, κατάλληλη για εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ στον πάνω όροφο υπάρχουν άλλες τέσσερις, οι οποίες μπορεί ακόμα δεν έχουν συγκεκριμένη χρήση, ωστόσο διαθέτουν καρέκλες, γραφεία και έναν υπολογιστή.
Οι δράσεις
Οι δράσεις, που είναι δωρεάν για όλους, ξεκίνησαν στις 23 Φεβρουαρίου, με την ομάδα PEOPLE BEHIND, που για δέκα συνεχείς Παρασκευές αναλαμβάνει να μάθει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε άτομα μεγάλης ηλικίας, ενώ μέχρι στιγμής το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις και επισκέψεις μέχρι και τα τέλη Μαΐου, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα τομέων: από την εκμάθηση χρήσης tablet και ηλεκτρονικών υπολογιστών μέχρι μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικό παιχνίδι, διαλέξεις για την ισότητα των φύλων, την αποδοχή του διαφορετικού και την αρχιτεκτονική της Αθήνας. Δράσεις διοργανώνονται από μέλη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της πόλης, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της δημοτικής αρχής να φέρει τον πολιτισμό στις γειτονιές. Ο δήμος φιλοξενεί δωρεάν τις δράσεις και αναλαμβάνει το λειτουργικό κόστος του κτιρίου, αλλά αναμένει το επόμενο διάστημα και ενόψει φθινοπώρου, φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ιδρύματα, μουσεία, συλλόγους, ενεργούς πολίτες, δημιουργικές και καλλιτεχνικές ομάδες) να προτείνουν δράσεις, προκειμένου να ζωντανέψουν με την εφευρετικότητα και την παρουσία τους ολόκληρη τη γειτονιά. Ενδεικτικά, μπορεί να είναι εργαστήρια πρακτικών γνώσεων, πολιτιστικές-καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μαθήματα χορού και σκακιού, σεμινάρια υπολογιστών ή επαγγελματικής επιμόρφωσης, ακόμα και προτάσεις για βελτίωση της γειτονιάς και του δημόσιου χώρου.
Οι προτάσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά, με τη χρήση μιας φόρμας υποβολής αιτήματος, που διατίθεται στην ιστοσελίδα του Δικτύου Πολιτισμού. Για την αξιολόγηση των προτάσεων και την επιλογή των δράσεων έχει συγκροτηθεί, με απόφαση δημάρχου, μια επταμελής, μη-αμειβόμενη Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από τους:
Μαρία Ηλιοπούλου – αντιδήμαρχο για το Παιδί, Εριφύλη Μαρωνίτη, Εντεταλμένη Σύμβουλο Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού – Συντονίστρια Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Ρόη Μπακοβασίλη – Προϊσταμένη Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Φοίβο Σακαλή – Συντονιστή Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Κυριακή Χαδεμένου – Κοινοτική Σύμβουλο 5ης δημοτικής Κοινότητας, Παναγιώτη Μαμαλή – Πρόεδρο Συλλόγου Αποφοίτων Λεοντείου, Αθηνά Μπαλοπούλου – κάτοικο 5ης δημοτικής Κοινότητας και μέλος ομάδας πολιτών Ατενίστας.
Γιώργος Κυριακίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου