google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

«Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην Μπουντεσλίγκα»

Ανησυχητικά κρούσματα έχουν παρουσιαστεί μαζεμένα φέτος το καλοκαίρι στο γερμανικό ποδόσφαιρο, τα οποία αγγίζουν ακόμα και ομάδες-βιτρίνα της Μπουντεσλίγκα. Oπως για παράδειγμα την Μπορούσια Ντόρτμουντ, που αναγκάστηκε να τιμωρήσει τους πρώην παίκτες και νυν σχολιαστές του επίσημου τηλεοπτικού καναλιού της, Νόρμπερτ Ντίκελ και Πάτρικ Οβομογέλα, για ξενοφοβικά σχόλια σε βάρος των ποδοσφαιριστών της Ουντινέζε, σε πρόσφατο φιλικό παιχνίδι των δύο ομάδων. Χάριν αστεϊσμού, όπως είπαν κατόπιν οι δύο τηλεσχολιαστές, αρχικά κορόιδευαν τα επώνυμα των παικτών, γελώντας με τον Κέβιν Λαζάνια ή μετατρέποντας το επώνυμο του Ιγνάσιο Προυσέτο σε «προσέκο», ένα λευκό κρασί της Ιταλίας. Κατόπιν χαρακτήρισαν τους κατοίκους του Ούντινε ως «Ιτακερ», το οποίο ήταν μειωτική έκφραση για τους Ιταλούς που χρησιμοποιούνταν στη Γερμανία στη δεκαετία του ’60. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Οβομογέλα προχώρησε και σε μίμηση της φωνής του Αδόλφου Χίτλερ, για να παρομοιάσει το φιλικό των δύο ομάδων με «πόλεμο στη βροχή»... 
 Η Ντόρτμουντ κατέβασε το σχετικό βίντεο από το επίσημο σάιτ της και τιμώρησε τους δύο σχολιαστές, αναγκάζοντάς τους παράλληλα να ζητήσουν συγγνώμη δημοσία. Η ειρωνεία είναι ότι ο Οβομογέλα είχε πέσει θύμα ξενόφοβης συμπεριφοράς, όταν αυτός, ο Τζέραλντ Ασαμόα και ο Νταβίντ Οκόντορ φόρεσαν τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας στο Μουντιάλ του 2006. Ακροδεξιοί πολιτικοί είχαν αμφισβητήσει ανοιχτά το δικαίωμα των εν λόγω παικτών να εκπροσωπούν τη Νατσιοναλμάνσαφτ... Αλλο ένα μεγάλο όνομα της Κοιλάδας του Ρουρ, η Σάλκε, απασχολεί τον Τύπο για λάθος λόγους. Ο πρόεδρός της, Κλέμενς Τένις, βρίσκεται υπό πίεση για να παραιτηθεί λόγω των απαράδεκτων ρατσιστικών σχολίων του σε φόρουμ στο Πάντερμπορν, με θέμα την κλιματική αλλαγή. Ο 63χρονος παράγοντας δήλωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί αν δημιουργηθούν περισσότερες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στην Αφρική, «ώστε οι Αφρικανοί να σταματήσουν να κόβουν δέντρα και να κάνουν παιδιά όταν βραδιάζει». Σύσσωμο το γερμανικό ποδόσφαιρο αντέδρασε έντονα και ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για τις «ατυχείς» δηλώσεις του, επιμένοντας ότι στηρίζει τις αξίες της Σάλκε «εναντίον του ρατσισμού, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού». 
Ομως η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, ζήτησε από τον πρόεδρο της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ράινχαρντ Ράουμπαλ να επιληφθεί του ζητήματος: «Η ενσωμάτωση δεν είναι πουθενά πιο επιτυχής και πιο άμεση απ’ όσο στον αθλητισμό – και δεν πρέπει να τη διακινδυνεύσουμε». Τέλος, η Τσέμνιτσερ, 3ης κατηγορίας, αποφάσισε να διώξει από την ομάδα τον αρχηγό της και τοπ σκόρερ της, Ντάνιελ Φραν, επειδή επιδεικνύει ανοιχτά τη συμπάθειά του στη νεοναζιστική πτέρυγα των οπαδών της ομάδας. Το Σάββατο, ο 32χρονος παίκτης ήταν τραυματίας κι επέλεξε να παρακολουθήσει μαζί τους το ματς από την εξέδρα των φιλοξενούμενων, αντί να βρεθεί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής. Ο Φραν ήδη είχε τιμωρηθεί πέρυσι τον Μάρτιο από τον σύλλογό του, επειδή είχε τιμήσει μαζί με τους «φίλους» του έναν θανόντα νεοναζί, συνιδρυτή του ακροδεξιού συνδέσμου οπαδών HooNaRa (από τα πρώτα γράμματα των λέξεων «Χούλιγκαν, Ναζιστές, Ρατσιστές»). Σημειωτέον, η Τσέμνιτσερ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αδυνατώντας να προσελκύσει χορηγούς και επενδυτές λόγω της ακροδεξιάς δράσης στην πόλη. Τον περασμένο Αύγουστο, είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια από φασιστικές ομάδες και πολλοί τραυματισμοί. Οπως δήλωσε ο σύλλογος προχθές, «νιώθουμε υποχρεωμένοι να σταθούμε εμπόδιο απέναντι στον ακροδεξιό εξτρεμισμό». Γι’ αυτό και ο Φραν είναι παρελθόν πλέον από την ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.