ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Η ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΕΛ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΘΕΤΟΥΝ ΘΕΜΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΜΙΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Παρουσία της επιτρόπου Διοικήσεως και αν όχι του ίδιου του γενικού εισαγγελέα, εκπροσώπου του, το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, να ανοίξει επιτέλους τη συζήτηση για τη ρητορική μίσους ευρύτερα και από τον Αρχιεπίσκοπο ειδικότερα.

Σημειώνεται πως μόνο το ΑΚΕΛ κάκισε αμέσως τη χριστουγεννιάτικη εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου περί «απειλής αλλοίωσης της εθνικής φυσιογνωμίας των ελεύθερων περιοχών λόγω της προώθησης εκ μέρους της Τουρκίας μεγάλου αριθμού μουσουλμάνων, λεγόμενων μεταναστών» κ.λπ., ενώ χθες πέρα από τον υποψήφιο που στηρίζει το ΑΚΕΛ, Στ. Μαλά, καταδίκασε το κήρυγμα του προκαθήμενου και το Κίνημα Οικολόγων. Κανένα άλλο κόμμα ή επιτελείο υποψήφιου Προέδρου, παρότι λαλίστατα τέτοια εποχή, δεν τόλμησε έστω να σχολιάσει τις δηλώσεις του προκαθήμενου, τις οποίες το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε δηλητηριώδεις, τονίζοντας ότι συνιστούν και ποινικό αδίκημα βάση του Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου.

Μιλώντας χθες στον «Π» η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, αφού τόνισε πως «εντός της Βουλής υπάρχει μια σειρά παραδειγμάτων που φανερώνουν ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ με τη στάση τους έχουν αποδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο σε οιονεί συγκυβερνήτη του τόπου», υπενθύμισε πως στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2016, χωρίς ποτέ να συζητηθεί, παρά τις πιέσεις των βουλευτών του ΑΚΕΛ που το ενέγραψαν, αυτεπάγγελτο θέμα για την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τη ρητορική μίσους απέναντι στα ΛΟΑΤΙ άτομα λόγω των δηλώσεων τότε του Αρχιεπισκόπου σε εκπομπή του Mega, όπου είχε χαρακτηρίσει, μεταξύ άλλων, «φρούτο» την ομοφυλοφιλία η οποία σήμερα έχει «ξετσιπωθεί και φτάνει σε απαράδεκτες καταστάσεις». Δέον να σημειωθεί ότι το συμβάν κατήγγειλε επίσημα στον γεν. εισαγγελέα -ο μόνος που μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη για υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου- η Accept- ΛΟΑΤ Κύπρου, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση. Η κ. Κουκουμά σημείωσε πως με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής το ΑΚΕΛ θα απαιτήσει από την πρόεδρο της Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτή ΔΗΣΥ, Στ. Κυριακίδου να συζητηθεί το θέμα και να επεκταθεί και στις τελευταίες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, έτσι ώστε και οι αρμόδιοι, ειδικά η επ. Διοικήσεως και η Νομική Υπηρεσία, να τοποθετηθούν για το κατά πόσον εφαρμόζεται ή όχι η σχετική νομοθεσία.

«Μηδέν από μηδέν»

Δέον να σημειωθεί πως κατά την ψήφιση τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας στις 16/9/2016 ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού τόνισε πως «πολύ καλή η τροποποίηση και η ευθυγράμμιση με το κεκτημένο, κάλλιστη όμως θα ήταν μια εξέλιξη που θα έλεγε ότι σε τούτον τον τόπο κάποιος ρατσιστής θα δικαστεί και θα καταδικαστεί. Γιατί στο ερώτημα που υποβάλαμε πολλές φορές στις διωκτικές αρχές ’με τούτον τον νόμο πόσους εδικάσατε και πόσους καταδικάσατε;’ η απάντηση είναι μηδέν από μηδέν!».

Μόνο κατόπιν έγκρισης γενικού εισαγγελέα

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου του 2011 -ο οποίος ψηφίστηκε ομόφωνα- «πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως είτε δημόσια είτε με δημόσια διάδοση, υποκινεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές». Στο άρθρο 10 του ίδιου νόμου αναφέρεται πως «ποινική δίωξη για ποινικό αδίκημα δυνάμει οποιουδήποτε άρθρου του παρόντος Νόμου δεν ασκείται παρά μόνον από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή με την έγκρισή του».

Στο μεταξύ το Κεφ. 154 του Ποινικού Κώδικα «Υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου» άρθρο 99Α (1) αναφέρει πως «πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως, δημόσια και κατά τρόπο που έχει απειλητικό ή υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα προτρέπει σε ή υποκινεί, προφορικά ή διά του τύπου ή με γραπτά κείμενα ή εικονογραφήσεις ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται βάσει του γενετήσιου προσανατολισμού τους ή της ταυτότητας φύλου τους, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές. (2) Ποινική δίωξη δυνάμει του παρόντος άρθρου ασκείται μόνο κατόπιν έγκρισης του γενικού εισαγγελέα».

Προσβλητική και ανεπίτρεπτη εγκύκλιος


«Είναι ανεπίτρεπτη η εκφορά λόγου με ρητορική μίσους, πόσω μάλλον όταν αυτή προέρχεται από τον προκαθήμενο της Εκκλησίας», δήλωσε χθες σχολιάζοντας τη χριστουγεννιάτικη εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς. Αναφέροντας ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην άποψη, είπε ότι την ίδια ώρα κρίνονται για το περιεχόμενο και τον τρόπο που την εκφράζουν. «Δική μας θέση είναι ότι οι ρόλοι πολιτείας και κράτους πρέπει να είναι απόλυτα διακριτοί. Η διαχείριση του Κυπριακού είναι ένα θέμα που αφορά την πολιτική ηγεσία του τόπου», πρόσθεσε και κατέληξε πως «από εκεί και πέρα, είναι ανεπίτρεπτη η εκφορά λόγου με ρητορική μίσους. Πόσω μάλλον όταν αυτή προέρχεται από τον προκαθήμενο της Εκκλησίας».

Χθες ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Κίνημα Οικολόγων, χαρακτηρίζοντας το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου ακατάλληλο για την περίσταση αλλά και ως περιεχόμενο. «Καταδικάζουμε κηρύγματα που καλλιεργούν τη διχόνοια, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό στον λαό. Η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου κατά την άποψή μας προσβάλλει την ίδια την Εκκλησία και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται. Περιμένουμε να ακούσουμε τις αναγκαίες διευκρινίσεις και διορθώσεις εκ μέρους της Εκκλησίας για τα εντελώς λανθασμένα μηνύματα που έστειλε η χριστουγεννιάτικη εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου», καταλήγει η ανακοίνωση. Από τον ΠΟΛΙΤΗ Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LGBT GREECE NEWS-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG COMMUNITY Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.