google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ζητά το Σωματείο Διεμφυλικών


Οσο παραμένει το νομικό κενό στο θέμα των εγγράφων ταυτότητας των τρανς και καθυστερεί η υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει ένα ζήτημα που δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητά τους και ευθύνεται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, τόσο θα ανακύπτουν νέες προβληματικές καταστάσεις για τις τρανς, όπως η πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (180/2015).

Το Συμβούλιο έκρινε ομόφωνα πως δεν μπορεί να δοθεί σε πτυχιούχο ΤΕΕ που έχει κάνει μη αναστρέψιμη επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου νέο πτυχίο που θα γράφει το νέο όνομα και το νέο φύλο. Το Συμβούλιο επικαλείται διάταξη προεδρικού διατάγματος (323/2003), το οποίο ορίζει πως «τα πτυχία των Α' και Β' κύκλων για τους μαθητές των ΤΕΕ εκδίδονται μία φορά και δεν αλλάζουν».

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, επιτρέπεται μόνο η χορήγηση αποδεικτικού πτυχίου που θα γράφει τα νέα στοιχεία.

«Αυτή η “νομιμοφανής” αιτιολόγηση δεν λαμβάνει υπόψη της πως το πτυχίο του προσώπου παραμένει στα ίδια στοιχεία, γεγονός που προσβάλλει την προσωπικότητα του τρανς προσώπου, ενώ το υπάρχον πτυχίο δεν αντικατοπτρίζει τα νέα πραγματικά νομικά δεδομένα του προσώπου, που πλέον βρίσκονται σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα έγγραφά του», επισημαίνει ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Προσθέτει πως σε περίπτωση που έχει κατατεθεί σε υπηρεσίες το παλιό πτυχίο, χωρίς να μπορεί να δοθεί το νέο, δημιουργείται σύγχυση, προσβολή της προσωπικότητας του τρανς ατόμου και παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση φύλου ανατέθηκε στην ίδια επιτροπή που θα επεξεργαζόταν το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2015.

Πηγές του υπουργείου σημείωναν πως η επιτροπή θα ξεκινούσε να επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου όταν ολοκλήρωνε την επεξεργασία του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης. H δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στη ρύθμιση ανανεώθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ψηφίστηκε το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Το θέμα επανέφεραν την Παρασκευή 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη τη Βασιλική Κατριβάνου, που κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό.

Επισημαίνουν ότι «το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο [...] είναι τουλάχιστον ανεπαρκές και αναχρονιστικό, ενώ έχει συστηματικά κατακριθεί από διεθνή και κοινοτικά όργανα» και ρωτούν τον υπουργό ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει για να καταργηθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς και πότε θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.