google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα και Eυρωκοινοβούλιο

ΓΡΑΦΕΙ Ο  Βασίλης Σωτηρόπουλος*
Toν Φεβρουάριο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την ατζέντα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί κατά την επόμενη περίοδο μετά τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για το διάστημα της πενταετίας 2019-2024, μέσα στο οποίο η Ευρωβουλή θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.
Το πρώτο που θέτει είναι η υποχρέωση που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταπολεμήσει τις διακρίσεις φύλου, θέτοντάς το ως πρώτη προτεραιότητα που θα πρέπει να έχει η νέα Επιτροπή που θα συγκροτηθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Πράγματι, η ισότητα ξεκινά από τη θεμελιώδη ανάγκη να γεφυρωθεί η αρχετυπική διάκριση που εντοπίζεται διαχρονικά σε κάθε κοινωνία: η ανισότητα λόγω φύλου.
Επειτα, η Ευρωβουλή υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καταστήσει καθημερινότητα την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολείται, σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις της, ακόμη και σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα, αφού ο Ν.4443/2016 αφήνει έξω από την προστασία κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου την εκπαίδευση και την υγεία, παρά τη σχετική επισήμανση του Ποταμιού όταν ψηφιζόταν ο νόμος.
Η κοινωνία των πολιτών και οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις πρέπει να συμβάλουν, κατά το ψήφισμα της Ευρωβουλής, με ενεργή εμπλοκή τους στην κατάστρωση των νέων ευρωπαϊκών πολιτικών για την ενίσχυση αυτών των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωβουλή καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξακολουθήσει να οργανώνει ενημερωτικές εκστρατείες και να επικοινωνεί τα ζητήματα που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τις οικογένειές τους. Τονίζοντας αυτή την τελευταία αναφορά σε «οικογένειες», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει σχετική νομοθεσία για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών εντός της Ε.Ε., πράγμα που μπορεί να σημαίνει και ένα έμμεσο κάλεσμα για την αναγνώριση του γάμου και της τεκνοθεσίας.
Αυτές όλες οι πρωτοβουλίες που ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές πρέπει να συζητηθούν κατά την προεκλογική περίοδο και στη δική μας χώρα, διότι το περιεχόμενο των εξαγγελιών αυτών θα καθοριστεί από το ποιοι θα είναι οι νέοι ευρωβουλευτές την επόμενη πενταετία.
Εάν η Ευρωβουλή γεμίσει ακροδεξιούς, νεοναζί, φασίστες και λαϊκιστές, τότε τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να πραγματωθεί, όσο κι αν τα υποστηρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι’ αυτό οι πολίτες που συντάσσονται με τη ΛΟΑΤΚΙ+ ατζέντα πρέπει να επιλέξουν ως ευρωβουλευτές τα πρόσωπα που θα στηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
* δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.