google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Άρωμα γυναίκας στο πηδάλιο της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου…

Τρεις γυναίκες σε θέσεις-κλειδιά στο νέο Συμβούλιο της οργάνωσης
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ από το 24h.com.cy
Με προτεραιότητες της, όπως ανέφερε στην «24», την προώθηση στη Βουλή, του νομοσχεδίου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, την  ευαισθητοποίηση των γιατρών σε θέματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας και την ενδυνάμωση του αγώνα κατά της πατριαρχίας και της «τοξικής αρρενωπότητας», η Μόνικα Παναγή ανέλαβε ως η τρίτη στη σειρά Πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου. Για πρώτη φορά, τη θέση Προέδρου αναλαμβάνει γυναίκα, μετά τον Κώστα Γαβριηλίδη και τον Νικόλα Τρύφων, πρώτο και δεύτερο (αντίστοιχα), Πρόεδρο της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου. Η 29χρονη ακτιβίστρια αναδείχθηκε Πρόεδρος της οργάνωσης στις εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών του 8μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της Γενικής Ετήσιας Συνέλευσης της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις 15 Δεκεμβρίου 2018. Αντιπρόεδρος αναδείχθηκε η Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Σάρα Πετρίδου και Ταμίας η Αναστασία (Τασία) Ανδρέου. Γραμματέας του νέου Συμβουλίου είναι ο Κωνσταντίνος Λακκοτρύπης και μέλη ο Τζον Ζαχαρίας Θεοφάνους, ο Διομήδης Κουφτερός, ο Ραφαήλ Πελεγκάρης και ο Αντριάν Ποσέα.
Ομοφοβία – τρανσφοβία στον ιατρικό τομέα
«Το νομοσχέδιο για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου βρίσκεται τώρα για επεξεργασία στη Νομική Υπηρεσία και ελπίζω μέσα στο 2019 να συζητηθεί και ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής», μας είπε η νέα Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, σε συνάντησή μας την περασμένη Τρίτη, ανήμερα των Χριστουγέννων. Πρόσθεσε τα εξής: «Για μένα προσωπικά είναι εξίσου σημαντικό ζήτημα η ευαισθητοποίηση των γιατρών σε θέματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας. Είχαμε πρόσφατα την περίπτωση τρανς ατόμου που πήγε στο κρατικό νοσοκομείο της Λάρνακας για τη μηνιαία ορμονική θεραπεία του (female to male) και αντιμετώπισε την πολύ άσχημη συμπεριφορά ενός νοσηλευτή. Κάναμε σχετικό παράπονο στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ανταποκρίθηκε θετικά, ενώ σχετική απάντηση είχαμε και από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας. Το θέμα πήρε καλή πορεία γιατί το αναδείξαμε, αλλά παρόμοια περιστατικά υπάρχουν πολλά – όταν π. χ. μια λεσβία πάει σε γυναικολόγο, μπορεί κάποιος γιατρός να την κάνει να νιώσει άβολα με ερωτήσεις του τύπου, «μπορεί να μείνεις έγκυος;», ή «ποιος είναι ο σύντροφος σου;». Έχει καταδειχθεί σε έρευνες στην Ευρώπη και διεθνώς ότι πολλά ΛΟΑΤΙ άτομα αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό, τουλάχιστον για σοβαρά θέματα, λόγω της συμπεριφοράς γιατρών και νοσηλευτών. Έχω πάντως υπόψη μου πρότυπα προγράμματα ευαισθητοποίησης των γιατρών, αλλά και των φοιτητών ιατρικής, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το ILGA Europe (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). Δεν γίνεται να υπάρχει το 2018-19 ομοφοβία και τρανσφοβία στον ιατρικό τομέα και όχι σωστή περίθαλψη του ασθενή».
Κατά πατριαρχίας και «τοξικής αρρενωπότητας»
Η Μόνικα Παναγή θεωρεί «γκρίζα ζώνη» και το ζήτημα της ισότητας ανδρών και γυναικών στην Κύπρο, τονίζοντας ότι «μέσα στο 2019 πρέπει να ενταθεί ο αγώνας κατά της  πατριαρχίας και της τοξικής αρρενωπότητας. Υπάρχουν – πρόσθεσε – κατάλληλες και επαρκείς από κάθε άποψη, γυναίκες για να αναλάβουν και την Προεδρία του κράτους και άλλες πολιτικές θέσεις λήψης αποφάσεων, στη Βουλή και αλλού και σίγουρα με απογοήτευσε η απόφαση του 2016 περί αντισυνταγματικότητας της πρότασης για προκαθορισμένο αριθμό γυναικών για διορισμό σε θέσεις ευθύνης σε ημικρατικούς οργανισμούς. Σίγουρα το παρελθόν, εξακολουθεί να μας καθορίζει στην Κύπρο και σίγουρα η παιδεία και τα ΜΜΕ μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των στερεοτύπων σε βάρος της «ευάλωτης» γυναίκας. Ιδιαίτερα στα τηλεοπτικά κανάλια υπάρχει περιθώριο βελτίωσης για θέματα ενημέρωσης για τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα και για την ισότητα ανδρών και γυναικών. Πρέπει και η ίδια η ΛΟΑΤΙ κοινότητα να εργαστεί επίσης προς αυτή την κατεύθυνση, κατά των στερεοτύπων. Πρέπει να βοηθηθούν τα παιδιά να έχουν κριτική σκέψη και πρέπει να δυναμώσουμε γενικά τον ακτιβισμό, ενόψει και της ανόδου του πολιτικού εξτρεμισμού διεθνώς και στην Κύπρο».
*Να αναφέρουμε ότι η Μόνικα Παναγή γεννήθηκε και ζει στη Λευκωσία, είναι Φυσιοθεραπεύτρια Αθλητών ( Sports Rehabilitation Therapist), με σπουδές στις ΗΠΑ (στις πόλεις Lawrence του Κάνσας και Durham της Βόρειας Καρολίνας), όπου έζησε για 9 χρόνια σπουδών και εργασίας. Επέστρεψε στην Κύπρο πριν 2 χρόνια και τώρα εργάζεται μερικώς, προσφέροντας υπηρεσίες personal training σε δικό της χώρο.
Ειδική επιτροπή για ΛΟΑΤΙ θέματα
Nα σημειώσουμε ότι παρούσες στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της οργάνωσης, στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ήταν η Στέλλα Κυριακίδου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ και η Ηλιάνα Καναρά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ. Εκ μέρους της κυβέρνησης παρευρέθηκε ο Κώστας Γαβριηλίδης, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Σεβασμού και Αποδοχής της Διαφορετικότητας και πρώην Πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Accept, κατά τον χαιρετισμό της η  Στέλλα Κυριακίδου «εξέφρασε στήριξη στο έργο της οργάνωσης και αναφέρθηκε στις εμπειρίες της κατά την διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα. Ο Κώστας Γαβριηλίδης, κατά τον χαιρετισμό του, ανέλυσε τις δράσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο, επικεντρώνοντας στην προετοιμασία του προσχεδίου νομοσχεδίου για την Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου που αναμένεται να φτάσει στη Βουλή στις αρχές του χρόνου. Αναφορά έγινε και στην προετοιμασία για τη δημιουργία Επιτροπής Προώθησης Πολυπολιτισμικότητας και Διαφορετικότητας, καλύπτοντας έτσι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, μέσω της οποίας θα συσταθεί ειδική επιτροπή για ΛΟΑΤΙ θέματα και θα εκπονηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης που αφορά και στους ΛΟΑΤΙ. Αναφορά έγινε και στην ένταξη της Κύπρου στον Παγκόσμιο Συνασπισμό Κυβερνήσεων για ΛΟΑΤΙ Δικαιώματα, Equal Rights Coalition, ως το 40ο μέλος τον περασμένο Αύγουστο».
Δράσεις της οργάνωσης κατά το 2018
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην ομιλία του, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου, Νικόλας Τρύφων, αναφέρθηκε τις δράσεις της οργάνωσης κατά το 2018, «με ιδιαίτερη μνεία στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2018 τον Ιούνιο και το επικείμενο νομοσχέδιο για την Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, εκφράζοντας την απογοήτευση της οργάνωσης για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην προώθηση στη Βουλή. Υπενθύμισε πως κατά την Πορεία Υπερηφάνειας 2018, μέσω της Υπουργού Μεταφορών Βασιλικής Αναστασιάδου, που εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση, η ΛΟΑΤΙ κοινότητα εισέπραξε την υπόσχεση πως το νομοσχέδιο θα προωθείτο στη Βουλή αρχές φθινοπώρου 2018, κάτι που ακόμη δεν έγινε. Εξέφρασε ανησυχία επίσης για σημεία στο προσχέδιο που είχε τεθεί προς ανοικτή διαβούλευση τον Σεπτέμβριο και ειδικά την έλλειψη αναφορών που να καλύπτουν τα ίντερσεξ πρόσωπα». Προστίθεται ότι ο Ν. Τρύφων, «εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση πως το Υπουργείο Παιδείας λαμβάνει μέρος σε μια σημαντική δράση της οργάνωσης, το πρόγραμμα HOMBAT, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και την Επίτροπο για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, όπου μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών θα ενημερωθούν για ΛΟΑΤΙ θέματα και τον χειρισμό τους στα σχολεία. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της οργάνωσης για τον διορισμό Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Σεβασμού και Αποδοχής της Διαφορετικότητας, αλλά και για τα βήματα που γίνονται για τη δημιουργία Επιτροπής Προώθησης Πολυπολιτισμικότητας και Διαφορετικότητας, και τη σύσταση μέσω αυτής, ειδικής επιτροπής για ΛΟΑΤΙ θέματα. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της οργάνωσης ανέλυσε επίσης τις δράσεις της Accept κατά την προεκλογική περίοδο και τις δεσμεύσεις όλων των υποψηφίων Προέδρων, παρουσιάζοντας τον πίνακα με τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τους είχαν τεθεί και που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο».
Προς τους εθελοντές και συνεργάτες
Η ανακοίνωση καταλήγει με αναφορά στις ευχαριστίες που ο Νικόλας Τρύφων, εξέφρασε προς τους εθελοντές και συνεργάτες της οργάνωσης, και κυρίως την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και, ανάμεσα σε άλλες, τις Πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας. Ευχαρίστησε επίσης άλλες ΜΚΟ που συνεργάστηκαν το τελευταίο χρόνο με την Accept, όπως την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ), τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη της Βίας στην Οικογένεια, το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), την Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), το CARDET και τις τουρκοκυπριακές οργανώσεις Envision Diversity και Queer Cyprus. Ευχαρίστησε επίσης τον ΟΝΕΚ και τα Πανεπιστήμια Λευκωσίας, Κύπρου και Νεάπολης αλλά και τις ιδιωτικές εταιρίες που είτε με προϊόντα, είτε με οικονομική στήριξη συμβάλλουν στο έργο της Accept, κάνοντας ειδική αναφορά στους υποστηρικτές της φετινής Πορείας Υπερηφάνειας Somersby, Starbucks, Get Fresh, Love FM, Limoncello, Brekkies και το Παλιό Ξυδάδικο. Ακολούθησε παρουσίαση των εκδηλώσεων και των δράσεων των Ομάδων της Accept από τον Κωνσταντίνο Λακκοτρύπη, μέλος του Δ. Σ. της οργάνωσης, ενώ η Συνέλευση τελείωσε με την ανάδειξη του νέου 8-μελούς Διοικητικού Συμβουλίου».
Η νέα Πρόεδρος Μόνικα Παναγή.
Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό του Νικόλα Τρύφων στη Γενική Συνέλευση.
Φώτο: Η Μόνικα Παναγή με τον Μάριο Δημητρίου στις 25 Δεκεμβρίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.