google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Aρρύθμιστο το ζήτημα δικαιωμάτων των intersex ανθρώπων στη Κύπρο

Λευκωσία: Στην Κύπρο το ζήτημα των δικαιωμάτων των intersex ανθρώπων παραμένει αρρύθμιστο, ενώ απουσιάζουν οποιεσδήποτε νομικές, θεσμικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, δηλώνει η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, η οποία θεωρεί πως είναι προφανές ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εξειδικευμένη εκπαίδευση με την κατάσταση, τις προκλήσεις και τα δικαιώματα των intersex ατόμων.
Σε Τοποθέτηση της Αρχής κατά των Διακρίσεων σχετικά με κύρια ζητήματα που αφορούν τα intersex άτομα, από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κ. Σαββίδου αναφέρει ότι είναι καιρός να συζητηθεί το θέμα στη βάση των σύγχρονων δικαιικών αρχών, χωρίς το πέπλο μυστικότητας που κατ’ εξοχήν καλύπτει την intersex ταυτότητα και καλεί σε διαβούλευση το Υπουργείο Υγείας, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και την ACCEPT-ΛΟΑΤ Κύπρου σε ανοικτή συζήτηση του θέματος, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2016, στις 11:00. “Τα ζητήματα αυτά δεν έχουν φωτιστεί και συζητηθεί επαρκώς στην Κύπρο με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται στερεότυπα, αντιλήψεις και προκαταλήψεις που αναπαριστούν στρεβλά την intersex ταυτότητα. Είναι για αυτό που η ανάδειξη των ζητημάτων αυτών καθώς και η ορατότητα των intersex ανθρώπων είναι κρίσιμη για την εγκαθίδρυση ενός δημόσιου διαλόγου και ενός θεσμικού πλαισίου που θα διασφαλίζει, στη βάση σύγχρονων δικαιικών αρχών, τα δικαιώματα τους, θα αποτρέπει και θα καταπολεμά τις διακρίσεις εις βάρος τους”, αναφέρει. Όπως σημειώνει, στην Κύπρο οι ιατρικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό του φύλου σε intersex παιδιά δεν στηρίζονται, τις περισσότερες φορές, σε μια πραγματική ιατρική ανάγκη, αλλά διαπνέονται από κοινωνικοπολιτισμικές αντιλήψεις, που ενδέχεται να προκαλέσουν σωματικό και ψυχολογικό πόνο και προβλήματα σωματικής ή ψυχολογικής υγείας. Στη χώρα μας, σημειώνει, “συνιστούν μια πρακτική εν πολλοίς αχαρτογράφητη, που χαρακτηρίζεται από άγνοια και προκαταλήψεις και που δεν είναι συμβατή με θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στη σωματική ακεραιότητα”.
“Οι διακρίσεις”, αναφέρει η κ. Σαββίδου, “εις βάρος των intersex προσώπων συνιστούν πράγματι μια σοβαρή και σύνθετη μορφή διάκρισης. Σοβαρή γιατί αφορά κρίσιμα δικαιώματα μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας. Σύνθετη, γιατί παρά τα σημαντικά βήματα των τελευταίων ετών σε επίπεδο ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, στις περισσότερες, ευρωπαϊκές τουλάχιστον, χώρες δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα ώστε να διαπιστωθούν οι ανάγκες των ατόμων αυτών και να διασφαλιστούν επαρκώς τα δικαιώματα τους μέσα από συγκεκριμένες και ξεκάθαρες νομοθεσίες. Συγχρόνως, επικρατεί ακόμα σύγχυση σχετικά με την κατάσταση και τις ιδιαίτερες τους συνθήκες και συχνά η αναφορά στα άτομα αυτά εντάσσεται-και επισκιάζεται- στην ευρύτερη συζήτηση για τα trans άτομα και την ταυτότητα ή έκφραση του φύλου”. Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των intersex ατόμων, σημειώνει ότι παρόλο που η κατάσταση τους δεν συνιστά ιατρική πάθηση και τις πλείστες περιπτώσεις δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία ή η ζωή τους, η intersex φυσιολογία αντιμετωπίζεται ως ιατρικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να «θεραπευτεί». “Είναι γεγονός πως όταν με τη γέννηση ενός παιδιού που το φύλο του δεν μπορεί να καταγραφεί ούτε ως αρσενικό ούτε ως θηλυκό, οι γονείς/κηδεμόνες αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό δίλημμα λόγω ακριβώς της διπολικής προσέγγισης των φύλων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακολουθώντας την καθοδήγηση γιατρών που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για τα intersex παιδιά, συναινούν σε χειρουργικές επεμβάσεις καθορισμού του φύλου, χωρίς το ίδιο το παιδί να έχει αντίληψη και αίσθηση του φύλου του και χωρίς να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του”, συμπληρώνει.
Αναφέρει, παράλληλα, ότι “οι ιατρικές επεμβάσεις διενεργούνται, με σκοπό την επιβολή ενός φύλου στα intersex άτομα, ώστε αυτά να είναι κοινωνικά αποδεκτά”, ωστόσο σημειώνει “αυτές οι επεμβάσεις τις πιο πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμες και παραβιάζουν τόσο τη σωματική ακεραιότητα όσο και την αξιοπρέπεια και την ιδιωτική ζωή των παιδιών αυτών”. Σε σχέση με τις ιατρικές επεμβάσεις, η κ. Σαββίδου αναφέρει ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να έχουν την κατάλληλη γνώση, ώστε να ενημερώνουν επαρκώς τους γονείς των παιδιών, να μην χαρακτηρίζουν την κατάστασή τους ως διαταραχή και να μην προτείνουν αυτόματα, εύκολα και άνευ ετέρου τη χειρουργική επιβολή του φύλου. “Τέτοιες παρεμβατικές και μη αναστρέψιμες επεμβάσεις”, τονίζει στην τοποθέτησή της, “θα πρέπει να απαγορεύονται χωρίς να προηγείται η συναίνεση του παιδιού, το οποίο θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερο να αναπτύξει τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας του φύλου του.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να μην υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ή οποιαδήποτε άλλη θεραπεία καθορισμού του φύλου”. Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.