Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή, το Κέντρο Ζωής και η PRAKSIS διοργάνωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS.
Στη συνέντευξη Τύπου μετείχε και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως σημειώθηκε, την τελευταία πενταετία, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στη χώρα μας έχει αυξηθεί συνολικά κατά περίπου 50%, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η επιδημική έκρηξη της περιόδου 2011-12 στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών έχει αναχαιτιστεί τουλάχιστον προς το παρόν, όμως τόσο η πολιτεία, όσο και η κοινωνία των πολιτών οφείλουν να παραμένουν σε εγρήγορση με στοχευμένες παρεμβάσεις.
Αντίστοιχες δράσεις απαιτούνται για όλες τις ευάλωτες στον HIV, κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, όπου ο ετήσιος αριθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει υψηλός, καθώς και προς το γενικό πληθυσμό. Επίσης τελευταίες έρευνες αναδεικνύουν κρυμμένες ευπάθειες και καταδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας καινοτόμων προγραμμάτων πρόληψης για πληθυσμούς όπως οι μεταναστευτικοί, στους οποίους κατά πλειοψηφία μεταδίδεται ο ιός στη χώρα προορισμού και όχι στη χώρα καταγωγής.
Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δε διαθέτει και δεν υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το HIV/AIDS. Το σχέδιο του 2008, δεν εφαρμόστηκε επί της ουσίας ποτέ.
Τα βασικά προβλήματα:
Τα υψηλά ποσοστά διαγνώσεων σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης της νόσου, η κλιμακούμενη έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων στα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας, η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και αντιδραστηρίων για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και οι ανεπαρκείς παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας για την προαγωγή της ενημέρωσης, της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης και για την καταπολέμηση του στίγματος, που βασίζονται κατά κύριο λόγο στις πρωτοβουλίες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σχηματοποιούν το πλαίσιο των προκλήσεων που πρέπει να απαντηθούν.
Ζήτημα είναι επίσης η συνέχιση των διακρίσεων σε εργασιακούς χώρους έναντι των φορέων, ενώ ανάλογες περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί και από πρώην στρατευμένους.
Αυξάνονται οι διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο της νόσου του HIV
Ο διευθυντής της "Θετικής Φωνής" Γιάννος Λιβανός παρουσίασε τις θετικές και τις αρνητικές πτυχές των θεμάτων τα οποία σχετίζονται με τον HIV/AIDS για το 2015, ενώ ο διευθυντής του "Κέντρου Ζωής" Κωστής Χατζημωράκης παρουσίασε διεξοδικά όλες τις κοινές δράσεις των τριών ΜΚΟ για το 2015.
Στην Ελλάδα διαγνώστηκαν συνολικά 15.109 άτομα θετικά στο HIV. Εξ αυτών, οι 3.782 ασθένησαν, ενώ υπήρξαν και 2.562 θάνατοι εκ των ατόμων που έχουν καταγραφεί. Υπό θεραπεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή 7.700 άτομα, ενώ προβληματισμός υπάρχει σχετικά με τα αντιρετροϊκά φάρμακα, μιας και εμφανίζεται έλλειψη σε φαρμακεία συγκεκριμένων νοσοκομείων.
Η θεραπεία για τον HIV συνήθως περιλαμβάνει 3 ή περισσότερα αντιρετροϊκά φάρμακα. Ο συνδυασμός αυτός που ονομάζεται HAART (αντιρετροϊκή θεραπεία υψηλής δραστικότητας), έχει σκοπό την αναστολή της δημιουργίας ιϊκών αντιγράφων, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες καθώς και τον αριθμό των λαμβανομένων δισκίων.
Στόχος των ΜΚΟ και του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι όλοι οι φορείς και οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα αυτά και να προληφθούν οι μελλοντικές ελλείψεις. Για αυτό το λόγο έχει κατατεθεί και σχετικό αίτημα για δημιουργία διακομματικής επιτροπής στη Βουλή.
Όπως σημειώθηκε από όλους τους φορείς, ο HIV είναι πλέον ένα θεραπεύσιμο νόσημα με το προσδόκιμο ζωής να φτάνει στα χρόνια που ζει ένας μέσος άνθρωπος που δεν είναι φορέας. Η θνησιμότητα έχει μειωθεί από το 8-10% ετησίως που καταγραφόταν τη δεκαετία του '90, στο μόλις 1%.
Από την άλλη, στη χώρα μας σημειώνονται 6 διαγνώσεις ανά 100.000 άτομα. Η πλειοψηφία των φορέων είναι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Ηλικιακά, τα περισσότερα κρούσματα κυμαίνονται ως εξής: Πάνω από το 20% των κρουσμάτων παρατηρείται στις ηλικίες 30-34 και ένα 15% στις ηλικίες 25-29.
Προβληματίζει το γεγονός ότι αυξάνονται οι διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο της νόσου του HIV. To 1/2 έρχεται στα κέντρα καταγραφής με καθυστερημένη διάγνωση και το 1/3 έχοντας ήδη εμφανίσει AIDS. Οι περισσότεροι από εκείνους που καθυστερούν να διαγνωστούν, είναι οι ετεροφυλόφιλοι.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται στην ανατολική Ευρώπη όπου καταγράφονται ετεροφυλικές μεταδόσεις. Παγκοσμίως, 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον HIV, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων καταγράφεται στην υποσαχάρια Αφρική.
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καραγιώργος βραβεύτηκε για μια ειλικρινή "συγγνώμη"
Στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου, οι διοργανωτές βράβευσαν τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καραγιώργο για την τόλμη και την ειλικρίνειά του να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη εκ μέρους του συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου που συνέβαλε στη διαπόμπευση τον Μάιο του 2012 των 17 οροθετικών γυναικών με την εφαρμογή της κατάπτυστης υγειονομικής διάταξης 39Α του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.
Σημειώνεται πως η εν λόγω διάταξη, έχει αποσυρθεί.
η υπεύθυνη Διεκδίκησης Δικαιωμάτων της PRAKSIS Μαριανέλα Κλώκα κάλεσε τους δημοσιογράφους να τηρούν πιστά των κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και υποσχέθηκε ότι η κοινωνία των πολιτών θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό εκείνων που σέβονται τη δεοντολογία του επαγγέλματος τους, καθώς και την αξιοπρέπεια των πολιτών.
Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα
Πλέγμα δράσεων ενημέρωσης, καταπολέμησης του στίγματος και προαγωγής της τακτικής εξέτασης, με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου –Παγκόσμια Ημέρα AIDS-, υλοποιεί ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή".
Παράλληλα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υλοποιεί εκστρατεία πρόληψης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον HIV/AIDS. Το θέμα της ενημερωτικής καμπάνιας είναι για τρίτη συνεχή χρονιά η φράση "Μηδενισέ το" μέσω της δημιουργίας διαδικτυακού εθελοντισμού, όπου οι συμμετέχοντες ενημερώνουν ο ένας τον άλλο σχηματίζοντας ένα κίνημα όπου διαχέεται η πληροφορία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε μια συμβολική κίνηση ευαισθητοποίησης οι τρεις μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πατρέων, τοποθετούν σήμερα ειδικά μεγάλα πανό στις προσόψεις των δημαρχιακών μεγάρων με το μήνυμα "Όνειρό μας να δώσουμε τέλος στο HIV/AIDS".
Με πρωτοβουλία της "Θετικής Φωνής", το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου αποτυπώνεται στο Λευκό Πύργο με ειδικό φωτισμό λέιζερ η κόκκινη κορδέλα, που συμβολίζει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το AIDS.
Επιπλέον, τα Κέντρα Πρόληψης για τον HIV "Checkpoint", παρέχουν δωρεάν εξετάσεις HIV και διανομή δωρεάν προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού προς τους δημότες οκτώ πόλεων, και συγκεκριμένα, στον Πύργο, στην Αμαλιάδα, στην Κατερίνη και στο Βόλο, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στην Πάτρα και στο Αίγιο και την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στο Μεσολόγγι και στο Αντίρριο.
Στην Αθήνα, μέλη και εθελοντές της "Θετικής Φωνής" διανέμουν ενημερωτικό υλικό και δωρεάν προφυλακτικά στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω, στην Πανόρμου, στον Ευαγγελισμό, στη Δάφνη, στον Άγιο Δημήτριο, στη Νερατζιώτισσα, στο Μαρούσι, στους Αμπελόκηπους, στον Κεραμεικό, στη Νέα Σμύρνη, στο Χαλάνδρι, στη Γλυφάδα, στο Πάντειο, στη Νομική Σχολή, στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου το ραντεβού δίνεται στις 18:30 στο Μοναστηράκι, όπου μέλη και εθελοντές της "Θετικής Φωνής", του "Κέντρου Ζωής" και της "RAKSIS" θα σχηματίσουν στην πλατεία την κόκκινη κορδέλα, σύμβολο ευαισθητοποίησης για το AIDS.
Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχες δράσεις λαμβάνουν χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Μηχανιώνα, στο Ελευθέριο-Κορδελιό και στην Καλαμαριά. Τοπικές, συνεργαζόμενες οργανώσεις διανέμουν ενημερωτικό υλικό και δωρεάν προφυλακτικά σε κεντρικά σημεία στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Καβάλα, στην Χαλκίδα, στη Ρόδο, στα Χανιά, στην Τρίπολη, στη Λήμνο, στη Λευκάδα, στα Γρεβενά, στον Βόλο, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στην Κοζάνη, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Ορεστιάδα, στην Αλεξανδρούπολη και στα Μουδανιά Χαλκιδικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου