google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

PRIDE και για την Χίλαρι Κλίντον στο Gay Pride σε ΝΥ-Γιορτή αλλά και εκδήλωση μνήμης για θύματα Ορλάντο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ σε συνεργασία με τον Εθνικό Κύρηξ.
Οι θεατές παρατάχθηκαν από νωρίς, η Αστυνομία επέκτεινε τα μέτρα ασφαλείας και όλοι ήταν έτοιμοι για το περίφημο Gay Pride Parade της Νέας Υόρκης, το οποίο αναμενόταν να είναι τόσο μια μεγάλη γιορτή, όσο και μία εκδήλωση μνήμης για τις ζωές που χάθηκαν στο γκέι κλαμπ της Φλόριδας.
Και αν πέρυσι το αντίστοιχο γεγονός ήταν εξόχως γιορτινό, καθώς συνδυαζόταν με την πανεθνική νομιμοποίηση του δικαιώματος γάμου για τους ομοφυλόφιλους, φέτος αυτό που κυριαρχεί είναι τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα μηνύματα ενάντια στη βία και η απότιση φόρου τιμής στα θύματα του Ορλάντο. «Πέρυσι ήταν μια γιορτινή ατμόσφαιρα, αλλά φέτος έχει συμβεί αυτό», δήλωσε ο Τζέιμς Φαλαρίνο, ένας εκπρόσωπος Τύπου των διοργανωτών της παρέλασης της Νέας Υόρκης, μία από τις πιο παλιές στη χώρα. «Αλλά, επίσης, ακριβώς γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική και θα είμαστε στον δρόμο περήφανοι και ηχηροί», συνέχισε.Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συγκίνηση για τα θύματα του μακελειού στο Ορλάντο και ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Χίλαρι Κλίντον Oι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο σε συμμετοχή Pride στην ιστορία της πόλης καθώς υπολογίζεται πως στην παρέλαση συμμετείχαν πάνω από 35.000 άνθρωποι σε 400 γκρουπς.
«Αν αλλάξουμε την εκδήλωσή μας, αν κάνουμε τα πάντα με μελαγχολικό τρόπο, τότε, αυτοί που το επιδιώκουν, θα έχουμε επιτρέψει να μας κάνουν να σωπάσουμε.
Μνήμες εξέγερσης για τους γκέι στη ΝΥ
Στις ΗΠΑ της δεκαετίας του ’60 οποιαδήποτε κουβέντα για απελευθέρωση της gay κοινότητας ήταν απαγορευμένη σχεδόν διά νόμου.
Εκείνη την εποχή υπήρχε σε πλήρη εφαρμογή, άλλωστε, και το περιβόητο προεδρικό διάταγμα 10450 του Αϊζενχάουερ «περί σεξουαλικών διαστροφών» που έδινε το ελεύθερο στα όργανα της Τάξης να επιβάλλονται με κάθε μέσο και τρόπο στους gay οι οποίοι «είναι ευάλωτοι σε εκβιασμούς από κομουνιστές και πράκτορες κάθε είδους».
Η νύχτα της 27ης Ιουνίου ξεκίνησε σαν όλες τις άλλες στη Νέα Υόρκη. Το μπαρ «Stonewall Inn» είχε γεμίσει από νωρίς (μέσα και έξω) από ομοφυλόφιλους, τρανς και drag queens.
Η κατάληξή της θα ήταν η ίδια, με ξύλο και συλλήψεις ομοφυλόφιλων δηλαδή, ωστόσο, τα πάντα άλλαξαν μέσα σε μια στιγμή.
Ολα ξεκίνησαν όταν έξω από το μπαράκι έφτασε η κλούβα της Αστυνομίας για να πάρει τους συλληφθέντες. Ενώ όλοι δέχονταν σχεδόν παθητικά το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας ένας νεαρός άρπαξε μια μεγάλη πέτρα και την πέταξε προς τους αστυνομικούς. Αυτό ήταν μόνον η αρχή.
Στη συνέχεια κι άλλοι μέσα από το πλήθος πέταξαν διάφορα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς οι οποίοι θεώρησαν, λανθασμένα όπως αποδείχθηκε, πως θα μπορούσαν να ελέγξουν το πλήθος που διαρκώς… αγρίευε. Προσπάθησαν να επιβληθούν με τα γκλομπ, ωστόσο, σύντομα η κατάσταση ξέφυγε από τα χέρια τους.
Εκείνη η εξέγερση του 1969 είχε ως σημείο αναφοράς ένα μικρό μπαράκι στην καρδιά του Greenwich Village της Νέας Υόρκης. Από εκεί μέσα, τη νύχτα της 27ης προς 28η Ιουνίου, ξεκίνησαν όλα. Ενα χρόνο μετά από εκείνα τα γεγονότα, στις 28 Ιουνίου του 1970 έγινε η πρώτη εκδήλωση τιμής, το πρώτο Gay Pride!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.