google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΛΟΑΤΚΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΟΡΛΑΝΤΟ

Δελτίο Τύπου Δικτύου Ελληνικών ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεων
Θέμα: Οι Ελληνικές ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεις για την τρομοκρατική επίθεση στο Ορλάντο

Αντιμέτωπες με την απερίγραπτη θλίψη που προκαλεί παγκοσμίως το έγκλημα μίσους στο γκέι κλαμπ του Ορλάντο, οι Ελληνικές ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεις απευθυνόμαστε στους θεσμούς και τις αρχές της πολιτείας μας για να επισημάνουμε άλλη μία φορά την καθημερινή βία που δεχόμαστε τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην χώρα μας, είτε αυτή είναι ορατή, είτε αόρατη, είτε θεσμική, είτε μη θεσμική. 
Ελπίζουμε να κινητοποιηθούν άμεσα και να εστιάσουν στα σχετικά αιτήματα της κοινότητάς μας που ακόμα εκκρεμούν ή αντιμετωπίζονται με αδιαφορία.  
Η θλίψη επιτέλους να γίνει οργή και η οργή να μετασχηματιστεί σε συγκεκριμένες θετικές δράσεις πρόληψης.  
Ζητάμε:
• Από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να πάρουν στα σοβαρά την καταδίκη της ρητορικής μίσους και να κινητοποιήσουν επιτέλους τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να κινούνται αυτεπάγγελτα απέναντι σε ρητορική μίσους από δημόσια πρόσωπα («Φτύστε τους όπου τους δείτε») όπως προβλέπεται, ούτε βλέπουμε να προωθούνται από τους εισαγγελείς οι καταγγελίες που έχουν κάνει οργανώσεις μας στην ειδική υπηρεσία αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας. 
• Από τις ανεξάρτητες αρχές, το Ε.Σ.Ρ. να εγκαταλείψει τις πρότερες ομοφοβικές, αμφιφοβικές και τρανσφοβικές πρακτικές του και εφεξής να συμμορφωθεί με τις κατά τον νόμο δεσμεύσεις του σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του προεδρικού διατάγματος 77/2003, που απαγορεύει τις διακρίσεις, ανάμεσα στα υπόλοιπα για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και φύλου (συνεπώς και λόγω ταυτότητας φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου όπως υπαγορεύει το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο όπως ο ν. 4285/2014). 
• Από τις/τους δημοσιογράφους, την ΕΣΗΕΑ και τα ΜΜΕ, να ακολουθούν την δημοσιογραφική δεοντολογία, να μην χρησιμοποιούν κακοποιητική ορολογία, να μην αποσιωπούν σχετικά δημοσιεύματα  και να μην προωθούν δημοσιεύματα που σπείρουν μίσος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. 
• Από τα όργανα της αστυνομίας να επιμορφωθούν σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
• Από τις διοικήσεις των εκπαιδευτικών μονάδων, το Υπουργείο Παιδείας, τους Συλλόγους Διδασκόντων, τους Συνδικαλιστικούς Φορείς των Εκπαιδευτικών και τους Συλλόγους Γονέων, να ξεκαθαρίσουν ότι η ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στον δημόσιο χώρο και ειδικά στον χώρο της εκπαίδευσης είναι απαραίτητο στοιχείο για μια ισότιμη και δημοκρατική κοινωνικοποίηση. Έχουμε διαρκείς αναφορές περιστατικών στον χώρο της εκπαίδευσης, στις οποίες καταγγέλλεται η αρνητική στάση και οι απαγορεύσεις εκπαιδευτικών απέναντι σε παιδιά που αποτολμούν να εκφράσουν την ταυτότητά τους. Επίσης ο χώρος της εκπαίδευσης δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα να προβληματίζεται για τους ηγεμονικούς ανδρισμούς και τους έμφυλους διαχωρισμούς που αναπαράγει, οι οποίοι με την σειρά τους διαμορφώνουν τα κύρια χαρακτηριστικά των περιστατικών βίας και εκφοβισμού μεταξύ ανηλίκων.
• Από τις διοικούσες αρχές των θρησκευτικών ιδρυμάτων να εκδώσουν και δημοσιεύσουν ανακοινώσεις προς τους λειτουργούς, τα μέλη τους, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, οι οποίες όχι μόνο να καταδικάζουν κατηγορηματικά τα εγκλήματα μίσους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και έκφρασης φύλου, αλλά πολύ περισσότερο να καταδικάζουν κάθε ρητορική μίσους, στοχοποίηση, στιγματισμό και απαξίωση απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, και να ξεκαθαρίζουν ότι η ρητορική μίσους δεν είναι αποδεκτή «πνευματική άποψη». 

Τέτοιες «παραλείψεις» από θεσμούς και αρχές δεν είναι αθώες. Στηρίζουν με ενεργητικό τρόπο την αναπαραγωγή του στίγματος και των προκαταλήψεων, πράγμα που γνωρίζουμε ότι δεν οδηγεί μόνο σε λεκτικές επιθέσεις, αλλά νομιμοποιεί στο μυαλό κάθε φανατισμένου την πεποίθηση ότι έχει το ηθικό δικαίωμα ή την ιερή υποχρέωση να προχωρήσει  σε πραγματικές επιθέσεις έναντι των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. 
Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα και όταν δεν έχουμε φανερά εγκλήματα μίσους, το κόστος αυτών των «παραλείψεων» είναι μεγάλο στην καθημερινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, είτε ενηλίκων, είτε πολύ περισσότερο ανηλίκων, γιατί μεταφράζονται σε διακρίσεις, χλευασμό, περιθωριοποίηση και απαξίωση και οδηγούν πολλές φορές σε σημαντική έκπτωση της ποιότητας ζωής τους. 

Τέλος, για όσες/ους προλαβαίνουν, καλούμε όλες τις οργανώσεις και όλους τους πολίτες την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 20:00 στο Σύνταγμα με κεριά, ώστε να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο γκέι κλαμπ 'Pulse' του Ορλάντο. 
https://www.facebook.com/events/575010736015023/

Οι Οργανώσεις
1. Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
2. Σ.Υ.Δ. (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών)
3. Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
4. Πολύχρωμο Σχολείο – Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση
5. LGBTQ+ Allies Against Islamophobia 
6. ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος)
7. Athens Pride
8. Thessaloniki Pride  
9. Proud Seniors Greece
10. Λ.Ο.Α. (Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας)
11. ΛΟΑΤ ΑμεΑ 
12. Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο
13. Σύνθεση - Ενημέρωση Ευαισθητοποίηση για το HIV/AIDS
14. Θετική Φωνή
15. Actup – Δράσε Hellas
16. Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.