«ATHENS PRIDE 2024 – 15 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ // ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ»
Σύμφωνα με τους διοργανωτές που προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Athens Pride 2024 «υπογραμμίζει τις ανεπάρκειες των διαφόρων νόμων που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, καθώς και τα εμπόδια στην κοινωνική ένταξη που τα LGBTQI+ άτομα αντιμετωπίζουν συστηματικά στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο δημόσιο χώρο, στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε όλες τις πτυχές του καθημερινού βίου».
Στις 15 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το Athens Pride και η LGBTQI+ Κοινωνία των Πολιτών γιόρτασαν τη νομιμοποίηση της ισότητας στον Γάμο και στην Τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια (Ν.4089/2024). Αυτός ο νομός-ορόσημο αποτελεί το επιστέγασμα πολλών ετών σκληρών προσπαθειών για μια προστατευτική νομοθεσία για τα LGBTQI+ άτομα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η πραγματική κοινωνική αλλαγή δεν επέρχεται απλώς και μόνο επειδή μια κυβέρνηση ψηφίζει έναν νόμο.
Με το σύνθημα, ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ, το Athens Pride 2024 υπογραμμίζει τις ανεπάρκειες των διαφόρων νόμων που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, καθώς και τα εμπόδια στην κοινωνική ένταξη που τα LGBTQI+ άτομα αντιμετωπίζουν συστηματικά στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο δημόσιο χώρο, στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε όλες τις πτυχές του καθημερινού βίου.
Παρά τους νόμους που διασφαλίζουν την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (Ν.4491/2017), την ισότητα (Ν.4604/2019) και την απαγόρευση ιατρικά μη αναγκαίων χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ παιδιά (Ν.4958/2022), η απουσία της τρίτης καταχώρισης φύλου – που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη – έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική, σωματική και κοινωνική ευημερία και δημιουργεί γραφειοκρατικά εμπόδια για τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το δίπολο άνδρας-γυναίκα. Αν και τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάξουν επίσημα τα ονόματα και τους δείκτες φύλου τους, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Μεταξύ των πολλών εμποδίων για την τεκνοθεσία στο νέο νόμο περί γονικής μέριμνας, η μη αναγνώριση της τρανς-γονεϊκότητας διατηρεί τα νεκρά προσωπικά στοιχεία του γονέα στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού του.
Η απουσία ολοκληρωμένης και συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία δεν επιτρέπει στα παιδιά να ενημερωθούν κατάλληλα, με αποτέλεσμα να νιώθουν μπερδεμένα ή/και ότι δεν χωράνε σε αυτή την κοινωνία, ενώ οξύνονται τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, παρά πρωτοβουλίες όπως ο Ν. 5029. Η έλλειψη εκπαίδευσης ευαισθησίας στον τομέα της υγείας εμποδίζει πολλές λεσβίες, τρανς, ίντερσεξ και μη δυαδικά άτομα να αναζητήσουν κρίσιμη ιατρική περίθαλψη, επειδή φοβούνται παρεμβατικές, ενοχλητικές και ακατάλληλες ερωτήσεις και εξετάσεις. Τα άτομα που ζουν με τον HIV εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν το στίγμα στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και στην καθημερινότητά τους, παρά κάποιες θετικές πρωτοβουλίες, όπως οι αλλαγές στους όρους της αιμοδοσίας (ΥΑ 2022). Ο αντιρατσιστικός νόμος (Ν.4285/2014) δεν έχει αποτρέψει τις βίαιες επιθέσεις ή έκφραση ρητορικής μίσους στο δημόσιο λόγο, ακόμα και από ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής και του κλήρου.
Ακόμα και με την φετινή νίκη του LGBTQI+ κινήματος, είναι πολλά ακόμη όσα χρειάζονται να γίνουν για να δημιουργηθεί το ασφαλές κλίμα σεβασμού και συμπερίληψης που αξίζει σε κάθε μέλος της κοινωνίας. Το Athens Pride 2024 συνεχίζει τους αγώνες του για την ορατότητα, τις διεκδικήσεις και την κοινωνική συμπερίληψη της LGBTQI+ κοινότητας. Για όλα αυτά, και για τις πολλές μικρές ή μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, βγαίνουμε στους δρόμους και διεκδικούμε την συνολική κοινωνική αλλαγή που θα φέρει την ουσιαστική ισότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου