Η απόφαση έρχεται μετά από αναφορά του Department for Digital, Media, Culture and Sports (DCMS), που υπογράμμισε την «απογοήτευση της αργής προόδου» της επιτροπής στην εξάλειψη της ομοφοβικής από το ποδόσφαιρο.
«“Η κρίση του COVID-19 είναι μια ευκαιρία να βελτιώσουμε μια σειρά από πράγματα στο ποδόσφαιρο και γι’ αυτό τον σκοπό θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε ευκαιρίες σε αυτό το Κοινοβούλιο για την θέσπιση νομοθεσίας που θα απαγορεύει τα ομοφοβικά συνθήματα στους αγώνες» αναφέρει η έκθεση καταλήγοντας στο:
«Θα θέλαμε επίσης να καταγράψουμε την απογοήτευσή μας για την αργή πρόοδο αναφορικά με την εξάλειψη της ομοφοβίας από τα γήπεδα».
Τα ομοφοβικά συνθήματα είναι μεγάλο πρόβλημα για το βρετανικό ποδόσφαιρο.
Για αρκετά χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εντοπίσει την ομοφοβία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στον αθλητισμό, παρόλα αυτά δεν έχει γίνει τίποτα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Ρατσισμός στον ποδοσφαιρικό σχολιασμό
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας αθλητικών ειδών RunRepeat και της αγγλικής Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA) που δημοσίευσε η ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η απόχρωση του δέρματος ενός ποδοσφαιριστή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το είδος του σχολιασμού που θα επιλέξει να κάνει γι’ αυτόν ο δημοσιογράφος που περιγράφει τον αγώνα.
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο σχολιασμός για παίκτες με πιο σκούρο χρώμα επικεντρώνεται κυρίως στα φυσικά προσόντα του αθλητή όπως η ταχύτητα και η δύναμη, ενώ όταν οι σχολιαστές αναφέρονται στην ευφυΐα των ποδοσφαιριστών η πλειοψηφία των επαίνων αφορούν παίκτες με πιο ανοικτό χρώμα δέρματος τη στιγμή που οι συνάδελφοί τους με πιο σκούρο δέρμα δέχονται μεγαλύτερη κριτική.
Η ανάλυση δείχνει ότι τα σχόλια σχετικά με τη δύναμη και την ταχύτητα αφορούσαν πολλαπλάσιες φορές ποδοσφαιριστές σκούρου χρώματος ενώ αντιθέτως παίκτες πιο ανοικτού χρώματος συχνότερα επαινέθηκαν για την υπευθυνότητά τους, τη νοημοσύνη τους και τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου