google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Υπόθεση "gay cake": Μια τούρτα με τους ήρωες του "Σουσάμι Άνοιξε"

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας δικαίωσε την Τετάρτη ένα αρτοποιείο στην Βόρεια Ιρλανδία που ανήκει σε οικογένεια καθολικών, το οποίο αρνήθηκε, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, να φτιάξει μια τούρτα στην οποία θα αναγραφόταν το σύνθημα "Υποστηρίξτε τον Γάμο των Ομοφυλοφίλων".
Με την απόφαση αυτή, η οποία εκδόθηκε ομόφωνα, από το Ανώτατο Δικαστήριο που είναι η υψηλότερη βρετανική δικαστική αρχή ακυρώθηκε προηγούμενη δικαστική απόφαση του 2015 με την οποία κρινόταν ένοχη η "Ashers Baking Company" για μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος κοινωνικής ομάδας.

Η ελευθερία της έκφρασης στο ζύγι

Η οικογένεια ΜακΆρθουρ, στην οποία ανήκει το αρτοποιείο αυτό, προέταξε τις προσωπικές της πεποιθήσεις και ακύρωσε παραγγελία που της είχε κάνει τον Ιούνιο του 2014 ο Γκάρεθ Λι, ένας υπέρμαχος του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου. ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Βόρεια Ιρλανδία, το μόνο μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν επιτρέπει το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, ήθελε στην τούρτα να γράψουν το σύνθημα "Υποστηρίξτε τον Γάμο των Ομοφυλοφίλων" και να έχει τη φωτογραφία του Μπερτ και του Έρνι από την τηλεοπτική εκπομπή "Σουσάμι Άνοιξε".
Ωστόσο ο Ντάνιελ ΜακΆρθουρ, ο οποίος διαχειρίζεται την επιχείρηση, η οποία μετράει έξι αρτοποιεία και απασχολεί 80 ανθρώπους, έκρινε ότι το σύνθημα αυτό είναι "αντίθετο" με τα πιστεύω της οικογένειάς του και των "διδαχών της Βίβλου". Ως εκ τούτου αποφάσισε να μην κάνει την τούρτα και να δώσει πίσω τα χρήματα στον πελάτη που την είχε παραγγείλει. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως το αρτοποιείο αποδέχτηκε την παραγγελία, πήρε τα χρήματα του πελάτη και αποφάσισε ετεροχρονισμένα να μην παραδώσει την τούρτα.

Βαθύτατα ταπεινωτικό να αρνηθεί κανείς να προσφέρει μια υπηρεσία σε κάποιον εξαιτίας της φυλής του, του φύλου του, της αναπηρίας του, του σεξουαλικού του προσανατολισμού, της θρησκείας του ή των πεποιθήσεών του

"Είναι βαθύτατα ταπεινωτικό και αντίθετο με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να αρνηθεί κανείς να προσφέρει μια υπηρεσία σε κάποιο άτομο εξαιτίας της φυλής του, του φύλου του, της αναπηρίας του, του σεξουαλικού του προσανατολισμού, της θρησκείας του ή των πεποιθήσεών του", δήλωσε σήμερα η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρέντα Χέιλ.
"Ωστόσο δεν συνέβη αυτό στην υπόθεση αυτή", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι αρτοποιοί "δεν αρνήθηκαν να εκτελέσουν" αυτήν την παραγγελία λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του κ. Λι, αλλά λόγω της φύσης του μηνύματος που τους ζητήθηκε να αναγραφεί στην τούρτα.
"Οι αρτοποιοί δεν θα είχαν το δικαίωμα να αρνηθούν να προμηθεύσουν τα προϊόντα τους στον κ. Λι επειδή είναι ομοφυλόφιλος ή υποστηρίζει τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Όμως είναι εντελώς διαφορετικό να υποχρεωθούν να προμηθεύσουν μια τούρτα που θα έχει ένα μήνυμα με το οποίο διαφωνούν ριζικά", πρόσθεσε.

Η υπόθεση που απασχόλησε την Βρετανία επί 4 χρόνια

Ο κ. Λι, μέλος της ακτιβιστικής ομάδας υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα, επισκέφθηκε το 2014 μια τούρτα προκειμένου να γιορτάσει με τους συντρόφους του την Διεθνή Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία. Η τούρτα προοριζόταν για ιδιωτική εκδήλωση της ομάδας και ο άνδρας ήθελε αυτή να φέρει επάνω το σύνθημα "Ζήτω ο γάμος ομοφυλοφίλων".
Η πρώτη απόφαση δικαίωνε τον ακτιβιστή, επιδικάζοντας στον φούρνο αποζημίωση 500 βρετανικών λιρών (571€), κατά της οποίας προσέφυγε η εταιρία στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Το ζήτημα πήγε στο Εφετείο, όπου και πάλι οι ιδιοκτήτες του αρτοποιείου απέτυχαν να αναιρέσουν την πρωτόδικη απόφαση. Μέχρι σήμερα, όταν και το Ανώτατο Δικαστήριο τους δικαίωσε οριστικά και αμετάκλητα.

Μεικτά συναισθήματα για την απόφαση

Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με ανάμεικτα αισθήματα. Ο Πίτερ Τάτσελ, ένας από τους κύριους ακτιβιστές στη Βρετανία για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, χαιρέτισε την απόφαση χαρακτηρίζοντάς τη "νίκη της ελευθερίας της έκφρασης".
"Μολονότι διαφωνώ ριζικά με την αντίθεση (της οικογένειας ΜακΆρθουρ) στα ίσα δικαιώματα στον γάμο, σε μια ελεύθερη κοινωνία, ούτε αυτοί, ούτε κανείς δεν θα πρέπει να αναγκάζεται να υποστηρίξει μια πολιτική ιδέα στην οποία είναι αντίθετος", ανακοίνωσε.

Μολονότι διαφωνώ ριζικά (με την οικογένεια ΜακΆρθουρ) σε μια ελεύθερη κοινωνία, ούτε αυτοί, ούτε κανείς δεν θα πρέπει να αναγκάζεται να υποστηρίξει μια πολιτική ιδέα στην οποία είναι αντίθετος

Σύμφωνα με τον Τάτσελ, η απόφαση αυτή ανοίγει επίσης το δρόμο στις επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα "να αρνηθούν να περάσουν ένα πολιτικό μήνυμα αν έχουν μια αντίρρηση (...) Σε αυτό περιλαμβάνεται το δικαίωμα να αρνηθούν μηνύματα σεξιστικά, ξενοφοβικά ή κατά των γκέι".
Την ίδια ώρα η Επιτροπή Ισότητας της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία υποστήριζε την προσφυγή του Λι, ανακοίνωσε ότι απογοητεύτηκε από την απόφαση αυτή της βρετανικής δικαιοσύνης και ότι θα έχει ως συνέπεια τα πιστεύω των ιδιοκτητών επιχειρήσεων να υπερισχύουν των ίσων δικαιωμάτων των πελατών.

Ανησυχούμε ότι αυτή η κρίση μπορεί να εγείρει αβεβαιότητα για την εφαρμογή του νόμου περί ισότητας

"Ανησυχούμε ότι αυτή η κρίση μπορεί να εγείρει αβεβαιότητα για την εφαρμογή του νόμου περί ισότητας στον εμπορικό τομέα, τόσο όσον αφορά το τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις όσο και όσον αφορά αυτό που θα μπορούν να αναμένουν οι πελάτες", αναφέρει η Επιτροπή Ισότητας σε ανακοίνωσή της.

Οι αντίδικοι για την απόφαση

Ο ίδιος ο ενάγων, ο κ. Γκάρεθ Λι που βρέθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης το πρωί της Τετάρτης σημείωσε: «Για εμένα η υπόθεση δεν ήταν ένας αγώνας ή κάποιος τρόπος να πάρω θέση στο ζήτημα. Το μόνο που ήθελα ήταν να παραγγείλω μια τούρτα σε ένα κατάστημα που πωλούσε τούρτες». Ο Λι τονίζει πως το κατάστημα δέχτηκε τα χρήματά του και η παραγγελία απορρίφθηκε κάποιες μέρες αργότερα. «Αυτό με έκανε να αισθανθώ σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας» σημείωσε.
Ευτυχής δηλώνει από την πλευρά του ο διευθυντής του καταστήματος που σημείωσε: «Θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον Θεό. Βρέθηκε δίπλα μας σε όλες αυτές τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία 4 χρόνια». Ο Ντάνιελ ΜακΆρθουρ σημείωσε πως έλαβε την βοήθειά του Θεού μέσα από την βίβλο και την υποστήριξη των Χριστιανών. «Γνωρίζαμε εξ αρχής πως δεν είχαμε κάνει κάτι κακό, όταν απορρίπταμε την παραγγελία» πρόσθεσε.

Η συγκυβερνήτης της Μέι, πανηγυρίζει

Το κοινωνικά συντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της επαρχίας αυτής της Βρετανίας που υποστηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίας, έχει μπλοκάρει τις προσπάθειες νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.
Η ηγέτις του κόμματος Αρλίν Φόστερ αντέδρασε στην απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμεταδίδοντας στο Twitter την απόφαση μόλις αυτή εκδόθηκε.



Πηγή: 
ΑΠΕ/Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.