google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Η βία κατά των LGBT ατόμων και οι ευθύνες μιας κοινωνίας

 


Ένας 22χρονος ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα gay club στο Κολοράντο Σπρινγκς, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 25 την περασμένη Κυριακή. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε αγρυπνία στη Σλοβακία τον περασμένο Οκτώβριο,  για να τιμήσουν τη μνήμη δύο ανθρώπων που σκοτώθηκαν έξω από ένα γκέι μπαρ, όταν πυροβολήθηκαν στην Μπρατισλάβα, σε ένα ύποπτο έγκλημα μίσους. Λίγο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2022, ένας 25χρονος άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του, μετά από επίθεση από άγνωστο άντρα που δέχτηκε σε εκδήλωση gay pride στην πόλη Μίνστερ της βορειοδυτικής Γερμανίας. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, τρομοκρατημένοι άνθρωποι σε ένα gay bar στο Όσλο κρύφτηκαν σε ένα υπόγειο, καθώς ένοπλος σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 21 την ημέρα που η πόλη επρόκειτο να γιορτάσει την ετήσια παρέλαση υπερηφάνειας του Pride. Νωπές και οι μνήμες από το 2016 όταν σε gay club του Ορλάντο, τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Ιουνίου, Ο Ομάρ Ματίν κρατώντας ένα αυτόματο όπλο και ένα περίστροφο εισέβαλε στο κλαμπ και άφησε πίσω του 49 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες, στην πιο θανατηφόρα μαζική δολοφονία στην ιστορία των ΗΠΑ μέχρι εκείνη την εποχή. Κι αυτές, είναι ελάχιστες από τις επιθέσεις που γίνονται καθημερινά σε γκέι άτομα σε όλο τον κόσμο. Και προφανώς, ακόμα λιγότερα από εκείνα που γίνονται γνωστά και βλέπουν το φως της δημοσιότητας ή ονομάζονται εγκλήματα κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας. Τα LGBT άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βίαιης θυματοποίησης Μια νέα δημοσίευση από το Bureau of Justice Statistics, Violent Victimization by Sexual Orientation and Gender Identity, 2017-2020 , υποστηρίζει τα στοιχεία που έχουμε ήδη ότι τα LGBT άτομα — και ιδιαίτερα οι νέοι ενήλικες, οι έγχρωμοι, οι γυναίκες και οι αμφιφυλόφιλοι — διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βίαιης θυματοποίησης σε σύγκριση με τους στρέιτ.

 Βίαιη θυματοποίηση τρανς ατόμων Τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν σημαντικό βαθμό διακρίσεων και βίας. Σύμφωνα με την Έρευνα Τρανς των ΗΠΑ του 2015 , σχεδόν ένας στους δέκα ερωτηθέντες δέχτηκε σωματική επίθεση λόγω της ταυτότητας φύλου του και περισσότερο από το 54% βίωσε κάποια μορφή βίας από στενό σύντροφο. Αυτή η έκθεση από το Γραφείο Στατιστικών Δικαιοσύνης υποστηρίζει αυτό που ήδη γνωρίζουμε για τα υψηλά ποσοστά βίας κατά των τρανς ατόμων: το ποσοστό βίαιης θυματοποίησης των τρανς ατόμων είναι 2,5 φορές υψηλότερο από το ποσοστό μεταξύ των cisgender. Είναι σαφές ότι τα τρανς άτομα είναι δυσανάλογα βίαια θυματοποιημένα: τα τρανς άτομα αντιπροσωπεύουν το 0,11% του πληθυσμού των 16 ετών και άνω, αλλά είναι θύματα του 0,27% όλων των βίαιων θυματοποιήσεων που αναφέρθηκαν από το 2017 έως το 2020 στο NCVS.  Τα ΛΟΑΤ άτομα σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό από τα μη ΛΟΑΤ άτομα να πέσουν θύματα βίας Τα ΛΟΑΤ άτομα είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό από τα μη ΛΟΑΤ άτομα να βιώσουν βίαιη θυματοποίηση, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, της σεξουαλικής επίθεσης και της επιβαρυντικής ή απλής επίθεσης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Williams στη Νομική Σχολή του UCLA. Επιπλέον, τα LGBT άτομα είναι πιο πιθανό να βιώσουν βία τόσο από κάποιον γνωστό στο θύμα όσο και από έναν ξένο. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την National Crime Victimization Survey του 2017, τα πρώτα εθνικά αντιπροσωπευτικά και ολοκληρωμένα δεδομένα εγκληματικής θυματοποίησης που περιλαμβάνει πληροφορίες για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου των ερωτηθέντων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, το 2017, τα ΛΟΑΤ άτομα παρουσίασαν 71,1 θυματοποιήσεις ανά 1.000 άτομα, σε σύγκριση με 19,2 θυματοποιήσεις ανά 1.000 άτομα για μη ΛΟΑΤ άτομα. Τα ΛΟΑΤ άτομα είχαν υψηλότερα ποσοστά θυματοποίησης σοβαρής βίας σε σχεδόν κάθε είδος βίαιου εγκλήματος εκτός από τη ληστεία, η οποία δεν έδειξε σημαντική διαφορά μεταξύ των ΛΟΑΤ και των μη ΛΟΑΤ ατόμων.

 «Είναι σαφές ότι τα LGBT άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βίαιης θυματοποίησης, αλλά το ερώτημα είναι γιατί», δήλωσε ο επικεφαλής Andrew R. Flores, του Ινστιτούτου Williams. «Μια εύλογη αιτία είναι η προκατάληψη κατά των ΛΟΑΤ ατόμων στο σπίτι, στη δουλειά ή στο σχολείο, η οποία θα έκανε τα ΛΟΑΤ άτομα ιδιαίτερα ευάλωτα στη θυματοποίηση σε πολλούς τομείς της καθημερινής τους ζωής». Σημαντικά ευρήματα της έρευνας Τα άτομα ΛΟΑΤ (16+) έχουν σχεδόν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν βίαιη θυματοποίηση, σε σύγκριση με τα μη ΛΟΑΤ άτομα. Τα ΛΟΑΤ άτομα έχουν περίπου 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν βία από κάποιον που τους είναι γνωστός και περίπου 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν βία στα χέρια ενός ξένου, σε σύγκριση με τα μη ΛΟΑΤ άτομα. Οι LBT γυναίκες έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις μη LBT γυναίκες να βιώσουν βίαιη θυματοποίηση. Ο κίνδυνος βίας για τους άνδρες GBT είναι υπερδιπλάσιος από εκείνον των ανδρών που δεν είναι GBT. Περίπου οι μισές από όλες τις θυματοποιήσεις δεν αναφέρονται στην αστυνομία. Τα LGBT άτομα είναι εξίσου πιθανό με τα μη LGBT άτομα να αναφέρουν τη βία στην αστυνομία. Τι είναι η ομοφοβία και οι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού; Ο ορισμός της ομοφοβίας είναι ο φόβος, το μίσος, η δυσφορία ή η δυσπιστία για άτομα που είναι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι. Η διφοβία είναι φόβος, μίσος, δυσφορία ή δυσπιστία, ειδικά για άτομα που είναι αμφιφυλόφιλα. Ομοίως, η  τρανσφοβία  είναι ο φόβος, το μίσος, η δυσφορία ή η δυσπιστία απέναντι σε ανθρώπους που είναι τρανς, έμφυλοι ή δεν ακολουθούν τους παραδοσιακούς  κανόνες ενός φύλου. Αν και η τρανσφοβία, η διφοβία και η ομοφοβία είναι παρόμοια, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Τόσο οι γκέι όσο και οι στρέιτ μπορεί να είναι τρανσφοβικοί και διφοβικοί και οι άνθρωποι μπορεί να είναι τρανσφοβικοί χωρίς να είναι ομοφοβικοί ή διφοβικοί. Η ομοφοβία μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένων αρνητικών στάσεων και πεποιθήσεων για, αποστροφή ή προκατάληψη έναντι των αμφιφυλόφιλων, λεσβιών και ομοφυλόφιλων ατόμων. Συχνά βασίζεται σε παράλογο φόβο και παρεξήγηση. 

Η ομοφοβία ορισμένων ανθρώπων μπορεί να έχει τις ρίζες της σε συντηρητικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ομοφοβικές πεποιθήσεις εάν τους διδάχτηκαν από γονείς και οικογένειες. Τα ομοφοβικά άτομα μπορεί να χρησιμοποιούν «κακή γλώσσα» όταν μιλούν για λεσβίες και ομοφυλόφιλους. Στις πιο ακραίες μορφές της, η ομοφοβία και η διφοβία μπορεί να αναγκάσουν τους ανθρώπους να εκφοβίζουν, να κακοποιούν και να ασκούν βία σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους. Μερικά LGBTQ άτομα βιώνουν διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους. Αυτό μπορεί να είναι διάκριση από θρησκευτικά ιδρύματα, εταιρείες ή από την ίδια την χώρα τους. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ζευγάρια του ίδιου φύλου που δεν επιτρέπεται να παντρευτούν ή να έχουν ίσα δικαιώματα με άλλους ή που απολύθηκαν απλώς επειδή είναι LGBTQ. Τα άτομα LGBTQ έχουν αγωνιστεί για ίσα δικαιώματα και συνεχίζουν να το κάνουν, ειδικά όσον αφορά τον γάμο, την απασχόληση, τη στέγαση και την ισότητα της υγειονομικής περίθαλψης και την προστασία από εγκλήματα μίσους (βία κατά των LGBTQ ατόμων λόγω αυτού που είναι). Τα παραδείγματα πολλά και στην εισαγωγή αυτού του άρθρου, διαβάσαμε μόνο λίγα από αυτά. Τα άτομα με ομοφυλοφιλικούς ή αμφιφυλοφιλικούς προσανατολισμούς έχουν στιγματιστεί εδώ και καιρό. Ωστόσο, με την άνοδο του πολιτικού κινήματος των ομοφυλοφίλων στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η καταδίκη της ομοφυλοφιλίας ως ανήθικης, εγκληματικής και άρρωστης τέθηκε υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο. Όταν η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία απέρριψε την ομοφυλοφιλία ως ψυχιατρική διάγνωση το 1973, το ερώτημα γιατί ορισμένοι ετεροφυλόφιλοι τρέφουν έντονα αρνητικές στάσεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους άρχισε να τυγχάνει σοβαρής επιστημονικής εξέτασης. Η επανεξέταση της κοινωνίας για τον σεξουαλικό προσανατολισμό αποκρυσταλλώθηκε στον όρο ομοφοβία , τον οποίο επινόησε ο ετεροφυλόφιλος ψυχολόγος George Weinberg στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο Weinberg χρησιμοποίησε την ομοφοβία για να χαρακτηρίσει τον τρόμο των ετεροφυλόφιλων να βρίσκονται σε στενή επαφή με ομοφυλόφιλους καθώς και την απέχθεια των ομοφυλόφιλων για τον εαυτό τους. Η λέξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή το 1969 και στη συνέχεια συζητήθηκε εκτενώς στο βιβλίο του Weinberg το 1972, Society and the Healthy Homosexual . Το American Heritage Dictionary (έκδοση 1992) ορίζει την ομοφοβία ως «αποστροφή προς τους ομοφυλόφιλους ή ομοφυλόφιλους ή τον τρόπο ζωής ή τον πολιτισμό τους» και «συμπεριφορά ή πράξη που βασίζεται σε αυτήν την αποστροφή». Άλλοι ορισμοί προσδιορίζουν την ομοφοβία ως έναν παράλογο φόβο της ομοφυλοφιλίας. 

Η πολιτική ευθύνη σε όλη την Ευρώπη Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για μια άνοδο στη ρητορική μίσους κατά των LGBTI τον τελευταίο χρόνο, τροφοδοτώντας εγκλήματα μίσους που αναφέρθηκαν σε κάθε χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με την ILGA-Europe, μια ομάδα υπεράσπισης, στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε. Η άνοδος της ρητορικής κατά των LGBTI από αξιωματούχους στην Ευρώπη είναι μέρος μιας παγκόσμιας τάσης μεταξύ των εθνικιστών-συντηρητικών πολιτικών να συγκεντρώσουν πολιτική υποστήριξη επιτιθέμενοι στα LGBTI άτομα, αναφέρει η έκθεση. «Η καταστροφή των μειονοτήτων LGBTI έχει γίνει τακτική από υπερσυντηρητικούς και εθνικιστές πολιτικούς», δήλωσε στο EUobserver η διευθύντρια υπεράσπισης της ILGA, Katrin Hugendubel. Αυτοί οι πολιτικοί «τοποθετούνται ως υπερασπιστές των «παραδοσιακών αξιών»» για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους και να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους αποτυχίες, είπε. “Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν είναι εξαιρέσεις. Οι διώξεις ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων, συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη”, πρόσθεσε. Η Γερμανία σημείωσε σχεδόν 40% αύξηση στα εγκλήματα μίσους κατά των LGBTI το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Μια νέα εφαρμογή στη Γαλλία, όπου οι χρήστες μπορούν να αναφέρουν εγκλήματα μίσους κατά των LGBTI, κατέγραψε 3.896 περιστατικά σε ολόκληρη τη χώρα το 2020 και το 2021. Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση ανέφερε 2.336 περιπτώσεις βίας και διακρίσεων κατά των LGBTI το 2020, από 2.072 το 2019. Επιπλέον, σημειώθηκε αύξηση 7% στα ομοφοβικά εγκλήματα μίσους στην Αγγλία και την Ουαλία πέρυσι. Υπήρξαν επίσης ομοφοβικές δολοφονίες πέρυσι σε χώρες της ΕΕ, όπως η Κύπρος, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ισπανία, σύμφωνα με την έκθεση. Εκδηλώσεις και γραφεία LGBTI κοινοτήτων, δέχθηκαν επίθεση στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Φινλανδία, ενώ η έκθεση μιλάει για ρητορική μίσους από πολιτικούς που στοχοποιούν τα LGBTI άτομα σε Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρο, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, μεταξύ των μελών της ΕΕ. Στην Ευρώπη, τα δικαστήρια – και ιδιαίτερα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ – αντεπιτίθενται κατά των διακρίσεων, επισημαίνει η έκθεση ILGA. Η Επιτροπή της ΕΕ είχε ξεκινήσει έρευνες κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας σχετικά με τη στόχευση των LGBTI ατόμων από τις αρχές, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε πολλά ψηφίσματα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων LGBTI..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.