Οι συνοριοφύλακες που διαχειρίζονται το τεράστιο προσφυγικό κύμα στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, την Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, έχουν ήδη στοχοποιηθεί από τα κινήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για διακρίσεις στην διαχείριση ατόμων που δεν διαθέτουν ουκρανική υπηκοότητα. Θέμα του BBC φέρνει στο προσκήνιο αντίστοιχες πρακτικές άρνησης εισόδου και πολυήμερων καθυστερήσεων για τις τρανς γυναίκες. Δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιες και οι αρχές επικαλούνται την ουκρανική απαγόρευση εξόδου από την χώρα για άνδρες 18 ως 60 ετών.
Το θέμα της ταυτότητας φύλου στα δημόσια έγγραφα αναδεικνύεται ως κομβικό θέμα και στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες πρόσφυγες με ουκρανικά διαβατήρια που σε αυτά αναγράφονται ως άνδρες, ωστόσο είναι τρανς γυναίκες σε διάφορα στάδια κατοχύρωσης της νέας τους ταυτότητας ή/και φυλομετάβασης. Η Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση και οι διαδικασίες αλλαγής της ταυτότητας φύλου είναι μακρόχρονες και περίπλοκες γραφειοκρατικά και ιατρικά, με αποτέλεσμα πολλές τρανς γυναίκες να μην την ακολουθούν.
Hi! My name is Zi Faámelu. I'm a Ukrainian transgender woman currently stuck in Kyiv. My life's in danger. I'm not allowed to leave the country because of a presidential decree (passport related issue). Trans women feel hopeless and desperate. Please raise awareness! Thank you!🙏
— zifaamelu (@zifaamelu) February 28, 2022
Η απαγόρευση εξόδου από την χώρα για τους άνδρες 18-60 ετών που μπορούν να πάρουν όπλα, κάνει σχεδόν αδύνατο να περάσει τα σύνορα οποιοδήποτε άτομο που φέρει έγγγραφα τα οποία τον περιγράφουν ως άνδρα. Σύμφωνα με ουκρανική οργάνωση υποστήριξης των τρανς ατόμων, μέχρι σήμερα το 90% όσων επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα προς μια ασφαλή χώρα της ΕΕ, απέτυχε σε αυτή την προσπάθεια. Το γεγονός ότι «απέναντι» τους περιμένουν χώρες με έντονα ομοφοβικά στοιχεία στις επίσημες πολιτικές των κυβερνήσεών τους, όπως μεταξύ άλλων η Πολωνία και η Ουγγαρία, κάνει ακόμη πιο τραγική την θέση τους…
Εντός Ουκρανίας, οι οργανώσεις υποστήριξης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προσπαθούν να οργανώσουν δίκτυο καταφυγίων, παροχής υποστήριξης, ακόμη και φαρμάκων για τρανς άτομα που είχαν ξεκινήσει την ιατρική διαδικασία φυλομετάβασης. Έχουν επίσης δικτυωθεί από την άλλη πλευρά των συνόρων με αντίστοιχες δομές, ώστε όσοι καταφέρνουν να περάσουν στην άλλη πλευρά να βρουν επίσης κάποιον να τους περιμένει με ανοιχτή αγκαλιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου