google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Καταργείται ο αποκλεισμός των ΛΟΑΤΚΙ από την αιμοδοσία

Το έντυπο αιμοδοσίας απαγόρευε για πάνω από 40 χρόνια την αιμοδοσία σε όποιον «έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977». 

● Η τροποποίηση έγινε με απόφαση του υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη. Τέλος στον αντιεπιστημονικό, αναχρονιστικό και ομοφοβικό αποκλεισμό των ΛΟΑΤΚΙ από την αιμοδοσία βάζει το υπουργείο Υγείας, αποσυνδέοντας πλήρως τον σεξουαλικό προσανατολισμό από τη δυνατότητα να γίνει κάποιος αιμοδότης. 
 Με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα τη Δευτέρα, καταργείται η απαγόρευση αιμοδοσίας σε όποιον «έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977», όπως προέβλεπε για περισσότερα από 40 χρόνια το έντυπο που καλούνται να συμπληρώσουν πριν από την αιμοδοσία οι αιμοδότες με το ιστορικό τους. Η διάταξη απέκλειε πολύ μεγάλο αριθμό αιμοδοτών την ώρα που είναι τεράστιες οι ανάγκες για αίμα και επίσης στιγμάτιζε τους ΛΟΑΤΚΙ με τρόπο αντιεπιστημονικό, καλλιεργώντας την ψευδή εντύπωση ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ιδίως το HIV μεταδίδονται μόνο στους ΛΟΑΤΚΙ και όχι μέσω σεξουαλικών πρακτικών ανεξάρτητα από το φύλο των ερωτικών συντρόφων. Η κατάργηση του αποκλεισμού ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ περιλαμβανόταν στους στόχους της Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ που παρέδωσε το καλοκαίρι στην κυβέρνηση η ειδική επιτροπή υπό την προεδρία του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Λίνου Αλέξανδρου Σισιλιάνου. Τη σχετική πρωτοβουλία είχε πάρει ο υπουργός Θάνος Πλεύρης από την αρχή της θητείας του, ζητώντας με επιστολή του στις 24 Σεπτεμβρίου προς τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας να τροποποιηθούν διατυπώσεις και φράσεις του εντύπου που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά ιατρικά δεδομένα. Το νέο έντυπο διατηρεί την απαγόρευση αιμοδοσίας σε όσους είχαν πολλούς ή πολλές ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικού, που υπήρχε και στο παλιό έντυπο, αλλά περιορίζει το χρονικό διάστημα της εναλλαγής των συντρόφων σε 12 μήνες, έναντι 10 χρόνων που ίσχυε στο παλιό έντυπο. Αλλαγές υπάρχουν και στις διατάξεις για τη χρήση ουσιών. 
 Ενώ το παλιό έντυπο απαγόρευε την αιμοδοσία σε όποιον ή όποια «έχει κάνει κάποτε ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών», το νέο έντυπο αναφέρεται σε όποιον ή όποια «έχει κάνει ενδοφλέβια ή εισπνεόμενη χρήση ναρκωτικών τους τελευταίους 12 μήνες», όπως επίσης σε όποιον ή όποια «έχει κάνει χρήση ψυχοδραστικών ουσιών πριν και κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής (chemsex)». «Το νέο έντυπο [...] διασφαλίζει την ασφάλεια της διαδικασίας αιμοδοσίας χωρίς να αποκλείει άτομα», σημείωσε ο κ. Πλεύρης στο twitter. «Μία σημαντική πρόταση της Εθνικής Στρατηγικής ΛΟΑΤΚΙ+ γίνεται πράξη» επισήμανε ο ανοιχτά γκέι οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Υπέρ της αλλαγής είχαν ταχθεί ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και αλληλέγγυους. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι ομοφοβικές αντιδράσεις που ανέβασαν το χάσταγκ #αιμοδοσία θανάτου πρώτο στα τρεντ του ελληνικού twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.