google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Ρατσισμός: είδη, καταπολέμηση και εξάλειψη

Ρατσισμός

Ρατσισμός είναι να μισείς κάτι που τυχαία δεν είσαι. Δυστυχώς, ο ρατσισμός έχει πολλά είδη και αρκετά από αυτά τα συναντάμε συχνά στην καθημερινότητά μας. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι ο φυλετικός, δηλαδή η αντίληψη ότι μια φυλή είναι ισχυρότερη, αλλά και ανώτερη από κάποια άλλη. Ακόμη, υπάρχει ο εθνικός, ο οποίος ταυτίζεται και συνδέεται άμεσα με τον εθνικισμό. Πιο συγκεκριμένα, όταν αναφερόμαστε στον εθνικό ρατσισμό, εννοούμε τις διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων με κριτήριο την εθνική καταγωγή τους. Τέλος, έχουμε τον θρησκευτικό, στον οποίο θα γίνει μια ιδιαίτερη αναφορά παρακάτω.

Πηγή εικόνας: psacunion.ca

Θρησκευτικός ρατσισμός

Με τον όρο «θρησκευτικός ρατσισμός», αναφερόμαστε στη διαφοροποίηση των ανθρώπων με γνώμονα τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Ο καθένας, έχεις τις δικές του πεποιθήσεις (Χριστιανισμός, Ισλαμισμός, Προτεσταντισμός κ.ο.κ) ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως κάποια θρησκεία ή σύνολα πιστών είναι ανώτερα από κάποια άλλα. Τα αποτελέσματα του θρησκευτικού ρατσισμού, πολλές φορές είναι οι αντιπαλότητες αλλά και η διχόνοια μεταξύ των λαών. Όλοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τον ρατσισμό, θρησκευτικό και μη, συνειδητοποιώντας ότι είμαστε ίσοι.

Πηγή εικόνας: hbr.org

Πολλοί πιστεύουν ότι ο ρατσισμός αποτελεί μια ξεπερασμένη έννοια. Ωστόσο, τα καθημερινά συμβάντα, δείχνουν ότι αυτή η άποψη δεν υφίσταται. Οι διακρίσεις, πλέον, συμβαίνουν τόσο συχνά, που έχουν σταματήσει να μας «εντυπωσιάζουν». Είναι άδικο κάποιος να έχει περισσότερα προνόμια λόγω της καταγωγής του, του χρώματος δέρματος κτλ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι όλοι είμαστε άνθρωποι. Μπορεί να μη μοιάζουμε μεταξύ μας, αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσα πολλά τα κοινά μας, που μας κάνουν ίδιους τον έναν με τον άλλον. Όλοι έχουμε ανάγκες, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, στην κατάκτηση υψηλών θέσεων εργασίας, στη διεκδίκηση ευκαιριών σε όλους τους τομείς. Δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν να μας καταπατάει τα δικαιώματα.

Καταπολέμηση και εξάλειψη ρατσισμού

Πώς θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε αλλά και να εξαλείψουμε τον ρατσισμό; Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχουμε αυτό. Αρχικά, πρέπει να μελετήσουμε την παγκόσμια ιστορία και την επιστήμη της κοινωνιολογίας. Μαθαίνοντας για τα προαναφερθέντα, θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε τον πολιτισμό και τρόπο ζωής των άλλων ανθρώπων. Έτσι θα διαπιστώσουμε, ότι έχουμε πολλά κοινά που μας συνδέουν, απομακρύνοντας οποιαδήποτε διάθεση ρατσιστικής συμπεριφοράς. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο, ότι κανείς δε θα πέφτει θύμα προπαγάνδας. Αντίθετα, θα είναι σε θέση να εκφραστεί ελεύθερα και να παραθέσει τα επιχειρήματά του, δείχνοντας ότι οι ρατσιστικές αντιλήψεις δεν έχουν καμία βάση. Είναι ξεκάθαρο, ότι σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση και εξάλειψη του ρατσισμού, έχουν τα Μ.Μ.Ε (Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας). Τα Μ.Μ.Ε, αναμφίβολα αποτελούν κάποια από τα κυριότερα μέσα επιρροής. Γι’αυτό λοιπόν, οφείλουν να προβάλλουν ένα κοινωνικό πρότυπο, στο οποίο δεν υπάρχει ρατσισμός και όλοι οι άνθρωποι ζουν αρμονικά. Πρέπει έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, απέναντι σε θέματα ρατσισμού.

Ρατσισμός
Πηγή εικόνας: freepik.com

Για την ισότητα των ανθρώπων έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται πολλοί αγώνες. Γι’αυτό λοιπόν, είναι καιρός να ευαισθητοποιηθούμε όλοι, ώστε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και κατά συνέπεια στην εξάλειψή του. Η νέα γενιά, πρέπει να βοηθήσει ώστε να πετύχει αυτό. Δεν πρέπει να σιωπήσει. Πρέπει να γίνει παράδειγμα για τους άλλους.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του άρθρου:
Είδη ρατσισμού. Ανακτήθηκε από: https://vagialagou.weebly.com/epsilon943deltaeta-rhoalphatausigmaiotasigmamuomicron973.html. (Τελευταία πρόσβαση: 5.07.2020)
Τρόποι αντιμετώπισης ρατσισμού. Ανακτήθηκε από: https://sites.google.com/site/diaforetikosisos/tropoi-antimetopises-ratsismou. (Τελευταία πρόσβαση: 5.07.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.