Για πρώτη φορά σε Τμήμα Ψυχολογίας στην Ελλάδα, στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, εντάσσεται μάθημα για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα
Μεγάλη απήχηση είχε στους φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου το πρώτο μάθημα με αντικείμενο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και τις ορθές πρακτικές των ειδικών ψυχικής υγείας σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα. Στόχος του μαθήματος η εξάλειψη της άγνοιας, των στερεοτύπων, της κακοποιητικής αντιμετώπισης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και των διακρίσεων που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Το μάθημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα , τον πρώτο νομικά αναγνωρισμένο επιστημονικό φορέα που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Διδάσκουν η δρ Νάνσυ Παπαθανασίου, κλινική ψυχολόγος, και η Έλενα- Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Οι δύό τους είναι οι επιστημονικά υπεύθυνες του Orlando LGBT+ και εκείνες που σχεδίασαν τόσο το συγκεκριμένο μάθημα για το Πάντειο όσο και το αντίστοιχο μάθημα του προηγούμενου έτους στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Η εκπαίδεση και επιμόρφωση ειδικών ψυχικής υγείας σχετικά με ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στη θεραπεία και τη συμβουλευτική είναι ένας από τους στόχους του φορέα Orlando LGBT+
«Γνωρίζοντας τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν όπως η έλλειψη γνώσεων γύρω από καλές πρακτικές, πολύ συχνά κακοποιητικές πρακτικές από ειδικούς ψυχικής υγείας αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα μας» εξηγεί στον Αθήνα 9.84 η δρ Νάνσυ Παπαθανασίου. «Να ενταχθεί ένα μάθημα το οποίο να εκπαιδεύει τους μελλοντικούς ψυχολόγους αλλά και όλους όσοι θα ασχοληθούν μελλοντικά με θέματα ψυχολογικής υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Είχαμε την τύχη, πέρυσι, η τότε πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής η κ. Μανιαδάκη να εντάξει ένα μάθημα για σεξουαλικό προσδιορισμό και ταυτότητα φύλου αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και όπως, σπάνια γίνεται στην Ελλάδα, μας βρήκε μέσα από το Orlando LGBT+ για να το διδάξουμε. Το εν λόγω μάθημα επιλογής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εντάχθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του τμήματος Ψυχολογίας κ. Παναγιώτη Κορδούτη και τη στήριξη της καθηγήτριας του ίδιου τμήματος κας Άννας Μαντόγλου, χωρίς τη συμβολή των οποίων το βήμα αυτό δε θα ήταν εφικτό».
«Το στίγμα η προκατάληψη και οι διακρίσεις είναι ο βασικός παράγοντας επικινδυνότητας»
«Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2019 ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου να αντιμετωπίζεται σαν διαταραχή ή εν δυνάμει διαταραχή», επισημαίνει η κα Παπαθανασίου. Οι μεγαλύτεροι και εγκυρότεροι διεθνείς οργανισμοί ψυχικής υγείας και ο Π.Ο.Υ. έχουν αποπαθολογοποιήσει τόσο την ταυτότητα φύλου όσο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Κάτι το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να εφαρμόσει άμεσα. Είμαστε στην περίοδο προσαρμογής. Πιστεύω ότι αντίστοιχα μαθήματα θα έπρεπε να ενταχθούν σε όλες τις σχολές που ασχολούνται με τον άνθρωπο».
«Το στίγμα η προκατάληψη και οι διακρίσεις είναι ο βασικός παράγοντας επικινδυνότητας. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι πάρα πολύ σημαντική. Κανείς δεν πρέπει να νιώθει το φόβο της διάκρισης. Τα τρανς παιδιά στην εφηβεία έχουν πέρα από τα απίστευτα υψηλά ποσοστά αυτοκτονικότητας και απίστευτα υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής γιατί ακριβώς στο σχολείο δεν νιώθουν ότι χωράνε, ότι είναι καλοδεχούμενα, αντίθετα, δέχονται διακρίσεις καιbullying» καταλήγει η κα Παπαθανασίου.
Καλλιόπη Ασλανίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου