google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

5 ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ -ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ- ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ

 


Αναγνωρίσιμοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο Robert De Niro και η Jodie Foster, οι οποίοι έχουν μιλήσει με υπερηφάνεια για τους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς τους.

Μη ενδιαφερόμενοι και παντελώς άσχετοι σχετικά με το τι σημαίνει αγάπη και οικογένεια εξαπολύουν καθημερινά τον οχετό τους αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την απόκτηση παιδιών ανεξαρτήτως φύλου, το οποίο θα έρθει εντός των επόμενων ημερών προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Η καταστροφή είναι κοντά, το τέλος έρχεται, η “πυρηνική” οικογένεια δέχεται επίθεση από τους πανούργους ΛΟΑΤΚΙ+ και άλλα τέτοια καθόλου φανταστικά, αποτελούν μέρος του καθημερινού διαλόγου στα (social) media.

Στον διάλογο αυτόν, σπανίως ερωτώνται τα μέλη των οικογενειών “ουράνιο τόξο” για το πώς ζουν, για το αν τα παιδιά τους είναι χαρούμενα, για το πώς αισθάνονται που οι ζωές τους γίνονται απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ πεδίο αντιπαράθεσης και αντικείμενο τραυματικών και κακοποιητικών συζητήσεων.

Kαθημερινά δίνεται χώρος και χρόνος σε φωνές τρομολαγνείας, οι οποίες προσπαθούν να δηλητηριάσουν την κοινή γνώμη, με στόχο να “εξαφανίσουν” αυτές τις οικογένειες, που είναι ήδη αόρατες.

Εκπρόσωποι της εκκλησίας προσπαθούν μανιωδώς να πείσουν πιστούς και άπιστους ότι τα παιδιά των ομοφύλων είναι καταδικασμένα να καταστραφούν, με τον λόγο τους να μην τεκμηριώνεται -φυσικά- από καμία επιστημονική πηγή.

Εντούτοις, προς απογοήτευση αυτών, τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς δεν έχουν διαφορετικές επιδόσεις από τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με γονείς διαφορετικού φύλου.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονιών δεν είναι σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη των παιδιών, αναφέρει έρευνα του BMJ Global Health που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2023, με βάση την ανάλυση 34 μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1989 και 2022, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε χώρες που αναγνωρίζουν νομικά τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Σε ορισμένες μετρήσεις, μάλιστα, τα παιδιά που μεγαλώνουν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς είχαν καλύτερες μετρήσεις από τις “παραδοσιακές” οικογένειες, ιδιαίτερα όσον αφορά την ψυχολογική προσαρμογή και τις σχέσεις παιδιού-γονέα. Την ίδια ώρα, η έρευνα αναφέρει ότι το πρόβλημα με αυτού του είδους οικογένειες δεν είναι οι ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, αλλά το κοινωνικό στίγμα και οι διακρίσεις που βιώνουν αυτά τα παιδιά.

Η στήριξη, η αποδοχή και η ενσυναίσθηση προς τις οικογένειες “ουράνιο τόξο” είναι πολύ σημαντική -ειδικά αυτή την περίοδο, που οι οικογένειες αυτές είναι εκτεθειμένες στη ρητορική μίσους και βρίσκονται στο στόχαστρο των εθνικιστών.

Στο πέρασμα των χρόνων, πολλοί καλλιτέχνες έχουν μιλήσει για τους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς τους, τους οποίους στήριξαν όταν εκείνοι έκαναν το coming out τους.

Από τον αγώνα για αποδοχή, την κατανόηση, έως την αμοιβαία υποστήριξη, οι προσωπικές εμπειρίες αυτών των ανθρώπων έρχονται να μας δείξουν ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς τους δεν τους στιγμάτισαν, δεν τους κατέστρεψαν, αλλά αντιθέτως τους μεγάλωσαν απολύτως φυσιολογικά, δίνοντάς τους αγάπη.

Από την Amy Adams που αφηγήθηκε τη δική της ιστορία μεγαλώνοντας με δύο μαμάδες, μέχρι τον Jay-Z ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στη λεσβία μητέρα του, αναγνωρίσιμοι άνθρωποι θέλησαν να δηλώσουν πως οικογένεια για αυτούς σημαίνει αποδοχή και στήριξη, όχι ντροπή και μίσος.

Οι προσωπικές αφηγήσεις αυτών των καλλιτεχνών αποτελούν έμπνευση και αναδεικνύουν τον πλούτο της ποικιλομορφίας που θα έπρεπε να διακρίνει την έννοια της οικογένειας σήμερα.

5 ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΜΕ ΛΟΑΤΚΙ+ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ

Amy Adams

Η Amy Adams είναι το τέταρτο παιδί μιας οικογένειας με συνολικά επτά παιδιά. Η ίδια γεννήθηκε στην Ιταλία, ενώ λίγο πριν γίνει 10 ετών, η οικογένεια μετακόμισε στο Colorado.

Η Οσκαρική ηθοποιός γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια οικογένεια Μορμόνων, ωστόσο η ίδια εγκατέλειψε την εκκλησία λίγο μετά το διαζύγιο των γονιών της το 1985.

Παρόλο που και ο πατέρας αλλά και η μητέρα διεκδίκησαν την κηδεμονία των παιδιών, εκείνη δόθηκε στον πατέρα, ο οποίος, ωστόσο, αναγκάστηκε να στείλει κάποια από τα παιδιά του, μέσα σ’ αυτά και η Amy, να ζήσουν με φιλικές οικογένειες λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Η ηθοποιός ήταν αρκετά στεναχωρημένη όταν οι γονείς της, Κάθριν και Ρίτσαρντ Άνταμς, χώρισαν. Στην πορεία, όμως, η ίδια σεβάστηκε και αποδέχτηκε την επιλογή τους.

Amy & Kathryn Adams JORDAN STRAUSS/INVISION/AP

Στη συνέχεια η καθημερινότητά της άλλαξε ξανά, όταν η ίδια πήγε να ζήσει με τη μητέρα της, η οποία ζούσε πλέον με τη σύντροφό της.

Η Amy και τα έξι αδέλφια της περνούσαν τις περισσότερες ώρες της καθημερινότητάς τους μέσα σε ένα γυμναστήριο, στο οποίο εργαζόταν η μητέρα τους.

«Είσαι μοναδική, δημιουργική και ατρόμητη… Σε ευχαριστώ που πάντα με ενθάρρυνες να αντιμετωπίζω τους φόβους μου. Σε αγαπάω», έχει δηλώσει στο παρελθόν για τη μητέρα της η ταλαντούχα ηθοποιός.

Robert De Niro

Ο πατέρας του Robert De Niro, Robert De Niro Sr., ήταν ένας μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, ο οποίος δεν απέκτησε ποτέ μεγάλη φήμη. Το 1946 χώρισε με τη γυναίκα του και μητέρα του ηθοποιού και μοιράστηκε με την οικογένειά του ότι είναι γκέι, σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία ήταν αντικείμενο μεγάλου χλευασμού.

«Δεν ήξερα πολλά για αυτά που περνούσε. Εύχομαι να είχαμε μιλήσει για αυτά περισσότερο. Η μητέρα μου δεν ήθελε να μιλάει για αυτό το ζήτημα. Ξέρεις, δεν ενδιαφέρεσαι και πολύ για αυτά όταν είσαι σε μια ηλικία…». Με αυτά τα λόγια ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο μίλησε στο περιοδικό OUT για την καταπίεση που βίωνε ο πατέρας του σχετικά με το γεγονός ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Στη συνέντευξή του στο περιοδικό, ο ηθοποιός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο πατέρας του, ο οποίος για πολλά χρόνια έκρυβε απ’ όλους τη σεξουαλικότητά του.

Ο Robert den Niro, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του πατέρα του, που απεβίωσε το 1993, δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Remembering the Artist: Robert De Niro Sr.», το οποίο προβλήθηκε μέσα από το HBO το 2014.

Μιλώντας για το ντοκιμαντέρ, ο Οσκαρικός ηθοποιός υποστήριξε πως οι γονείς του απέφευγαν να μιλούν για αυτό το θέμα.

Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ, εξομολογείται τη λύπη του που δεν συζητούσε με τον πατέρα του για το γεγονός ότι ο δεύτερος έζησε μια καταπιεσμένη, στενάχωρη ζωή, τονίζοντας πως ήταν λάθος που δεν ενδιαφέρθηκε να κατανοήσει τι περνούσε.

Σε συνέντευξή του με τίτλο “Εγώ και ο γκέι πατέρας μου”, ο ηθοποιός εκτίμησε ότι ο πατέρας του ήταν “μπερδεμένος” με τη σεξουαλικότητά του. «Πρέπει να ήταν μπερδεμένος. Έτσι είναι όταν έρχεσαι από αυτή τη γενιά και ειδικά από μια μικρή πόλη στα βόρεια» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Jodie Foster

Η Jodie Foster μεγάλωσε με δύο μαμάδες- την Έβελιν Φόστερ και τη σύντροφό της, την οποία η Jodie αποκαλούσε «θεία Τζο». Ο αδελφός της Jodie, Buddy Foster, έγραψε στο βιβλίο του “Foster Child: A Biography of Jodie Foster” ότι αυτός και η αδερφή του μεγάλωσαν με δύο γυναίκες. «Μεγάλωσα με δύο λεσβίες», λέει ο Buddy. «Είχα τη θεία μου, Τζο και τη μητέρα μου».

Το 2013, η Jodie Foster, μίλησε για τη σεξουαλικότητά της, κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων για τις «Χρυσές Σφαίρες».

Η ηθοποιός ανέβηκε στη σκηνή να παραλάβει το βραβείο της Cecile B.DeMille, για το «Lifetime Achievement» και με έναν άκρως συγκινητικό λόγο, η διάσημη ηθοποιός μίλησε δημόσια για τη σεξουαλικότητά της, λέγοντας πως είναι ομοφυλόφιλη. Το “παρών” στη βραδιά έδωσαν και τα δυο της παιδιά: Ο 14χρονος τότε Charles και ο 12χρονος τότε Kit.

Στη συνέχεια, η Jodie Foster αναφέρθηκε στη μητέρα της που έπασχε από άνοια, ευχαριστώντας τη για όλα όσα έχει κάνει για εκείνη, ενώ ευχαρίστησε και τον Cydney Bernard, αποκαλώντας τον «πρώην σύντροφο μου, και νυν αδελφή ψυχή μου», μιας και μαζί απέκτησαν τους δυο τους γιους.

Όταν τον Μάιο του 2019, η μητέρα της Jodie Foster έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, η ηθοποιός έγραψε έναν συγκινητικό επικήδειο λόγο για εκείνη.

«Η Έβελιν ήταν δίχως αμφιβολία ο πιο δυνατός άνθρωπος που γνώρισε η οικογένειά της. Ήταν πρωταθλήτρια, μαχήτρια, γεμάτη με φωτιά και αγάπη. Κανείς δεν την ξεπερνούσε στο στιλ, ήταν μόλις 1,52 με φυσικά σγουρά μαλλιά. Η οικογένεια θα θυμάται τα λακάκια στο γέλιο της, τις δυνατές αγκαλιές… Κανείς δεν έμπλεκε μαζί της… Μία αυθεντική γυναίκα που όμοιά της δεν υπήρχε. Ας ζει μέσα μας για πάντα», είχε γράψει η Jodie Foster.

Jay-Z

Η μητέρα του Jay-Z έκανε το δικό της coming out το 2017 και ο Jay-Z έδειξε την υποστήριξή του με ένα τραγούδι που ονομάζεται «Smile». Τους στίχους του κομματιού έγραψε η μητέρα του.

Μέσα από αυτούς, η ίδια θέλησε να μιλήσει για το πώς μια ομοφυλόφιλη μητέρα «ζει στις σκιές».

Στο τραγούδι, ο Jay-Z ακούγεται να λέει πως «η μαμά είχε τέσσερα παιδιά, αλλά είναι λεσβία / έπρεπε να προσποιηθεί τόσο πολύ / έπρεπε να κρυφτεί στη ντουλάπα / έκλαψες με δάκρυα χαράς όταν ερωτεύτηκες / δεν έχει σημασία για μένα αν είναι αυτός ή αυτή / θέλω απλώς να σε δω να χαμογελάς μέσα σε όλο το μίσος».

Σημειώνεται ότι η μαμά του Jay-Z είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Shawn Carter, το οποίο ιδρύθηκε το 2002 από τους δυο τους. Το Ίδρυμα παρέχει οικονομική βοήθεια σε μαθητές γυμνασίου και προπτυχιακούς φοιτητές με ακαδημαϊκές προοπτικές, οι οποίοι δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους, ώστε να ακολουθήσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Jay-Z - Gloria Carter
Jay-Z - Gloria Carter AP PHOTO/STARPIX, KRISTINA BUMPHREY

«Φαντάσου να έχεις ζήσει τη ζωή σου για κάποιον άλλο. Και να νομίζεις ότι έτσι προστατεύεις τα παιδιά σου. Η μητέρα μου έπρεπε να ζει ως κάποια που δεν ήταν και να κρύβεται, για να προστατεύσει τα παιδιά της», είχε δηλώσει ο ράπερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Netflix το 2018.

Σημειώνεται ότι η Gloria Carter ξεκίνησε να βγαίνει με τη σύντροφό της, Roxanne Wilshire το 2018.

Οι δύο γυναίκες παντρεύτηκαν τoν Ιούλιο του 2023. Στην τελετή παραβρέθηκε ο Jay -Z με τη σύζυγό του, Beyoncé, η οποία έκανε διάλειμμα από την περιοδεία της για να παρευρεθεί στον γάμο της πεθεράς της. Εκεί ήταν και η κόρη τους, Blue Ivy.

Jena Malone

Η Jena Malone μεγάλωσε με τις δύο μαμάδες της, σε ένα πολύ υγιές περιβάλλον, όπως έχει πει η ίδια. Σε συνέντευξη της υποστήριξε ότι ποτέ δεν της φάνηκε μη φυσιολογική η οικογένειά της και ότι πήρε πολλή αγάπη και αποδοχή.

Η ηθοποιός και μουσικός έχει δηλώσει πως νιώθει τυχερή, μάλιστα, που μεγάλωσε με δύο μαμάδες. Η μητέρα της, Deborah Malone ήταν ανοιχτά λεσβία.

«Όταν ήμουν παιδί δεν θεωρούσα ότι ζω διαφορετικά από τα υπόλοιπα παιδιά. Είχα δύο μαμάδες και αυτό με ενθουσίαζε, καθώς οι περισσότεροι φίλοι μου αγαπούσαν τις μαμάδες τους πιο πολύ από τους μπαμπάδες τους. Και εγώ έλεγα “Εγώ έχω δύο”» είπε η ίδια, μιλώντας στην εφημερίδα Metro.

Jena Malone
Jena Malone CHRIS PIZZELLO/INVISION/AP

Η Jena Malone έχει δηλώσει πως αγαπούσε πολύ τη σύντροφο της μητέρας της και συνήθιζε να τη φωνάζει “νονά”.

«Πήρα πολλή αγάπη, σεβασμό και αποδοχή και από τις δύο. Είχα μια υγιή σχέση μαζί τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.