Ο φετινός μήνας υπερηφάνειας είναι ο πρώτος στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο και στην τεκνοθεσία. Σε αυτήν τη χρονική συγκυρία μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, εκτός αλλά και εντός της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αναρωτιέται αν υπάρχει νόημα πλέον στους εορτασμούς των Pride, μια και ένα διαχρονικό αίτημα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων για ισότητα έχει επιτευχθεί. Είναι όμως έτσι;
Η Choose, σε συνεργασία με την GPO, διεξήγαγε για λογαριασμό της LiFO μια μεγάλη έρευνα αναζητώντας την άποψη της ελληνικής κοινωνίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα και τα Pride (Φεστιβάλ Υπερηφάνειας), με αφορμή από τη μία το Athens Pride που φέτος διοργανώθηκε με σύνθημα «Ένας νόμος δεν αρκεί», και από την άλλη το Europride, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση ΛΟΑΤΚΙ+ υπερηφάνειας που φιλοξενείται σήμερα (29/6) στη Θεσσαλονίκη από το Thessaloniki Pride.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δύο τρόπους: αρχικά με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στον γενικό πληθυσμό και έπειτα με δια ζώσης συνεντεύξεις την ημέρα του Athens Pride (Σάββατο, 15/6). Οι ερωτήσεις ήταν ίδιες και στις δύο περιπτώσεις, προκειμένου να παραχθούν ποιοτικά συμπεράσματα μέσω της συγκριτικής ανάλυσης.
Δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο το ποσοστό των ατόμων που αναγνωρίζουν θετικά την ύπαρξη και τον σκοπό των Pride, είτε πρόκειται για άτομα που δραστηριοποιούνται στις εκδηλώσεις αυτές είτε όχι.
Αρχικά, να σημειωθεί ότι το ποσοστό θετικής αξιολόγησης του Pride από τους ίδιους τους συμμετέχοντες ανέρχεται σχεδόν στο 95%. Κάνοντας μια σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό της έρευνας του γενικού πληθυσμού, παρατηρούμε πως 1 στους 4 έχει θετική άποψη για το Pride (25,1%).
Αντίστοιχα, στην ερώτηση αξιολόγησης του φετινού συνθήματος του Pride «Ένας νόμος δεν αρκεί» σχεδόν το 93% των συμμετεχόντων του Φεστιβάλ το αξιολογεί θετικά, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε σχεδόν το 36% των ερωτώμενων της έρευνας του γενικού πληθυσμού.
Παράλληλα, το 92% των ατόμων που έλαβαν μέρος στο Athens Pride θεωρούν ότι οι εκδηλώσεις του Pride Month έχουν συμβάλει αρκετά στις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, άποψη την οποία αφουγκράζεται και το 38,8% των ερωτηθέντων της προηγούμενης έρευνας.
Βάσει των παραπάνω μπορούμε να πούμε πως υφίσταται μια διχοτόμηση της κοινής γνώμης ως προς τις εκδηλώσεις Υπερηφάνειας. Με άλλα λόγια, ενώ αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό η ανάγκη για αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, παράλληλα καταγράφονται μειωμένα ποσοστά θετικής αξιολόγησης για τα Pride.
Ωστόσο, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο το ποσοστό των ατόμων που αναγνωρίζουν θετικά την ύπαρξη και τον σκοπό των Pride, είτε πρόκειται για άτομα που δραστηριοποιούνται στις εκδηλώσεις αυτές είτε όχι.
Είναι σημαντικό, επίσης, να τονίσουμε ότι από το σύνολο των ερωτώμενων της πρόσφατης εκδήλωσης του Athens Pride, το 34,6% δήλωσε ότι δεν ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι το Pride δεν απευθύνεται μόνο σε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται από τα μη ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους συμμετέχουν στα Pride, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ως κύριο λόγο τη συμπαράσταση στις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων με 84%, ενώ το 66% δήλωσε ως λόγο συμμετοχής την αύξηση της ορατότητας.
Επίσης, σε ερώτηση για το αν τα Pride έχουν επιτελέσει τον σκοπό τους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, το 67,5% απάντησε αρνητικά. Μάλιστα, σε αντίστοιχη ερώτηση που παρατέθηκε στην έρευνα του γενικού πληθυσμού, το 54,4% δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν αρκεί για την επίτευξη πλήρους ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Αυτό αναδεικνύει το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, εντός και εκτός κοινότητας, θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα απόσταση η οποία πρέπει να καλυφθεί (νομοθετικά και μη) προκειμένου τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου