Οι Ολυμπιακοί Αγώνες PARIS 2024 φέρνουν (ξανά) στο προσκήνιο μέσω της τελετής έναρξης το ζήτημα της σεξουαλικότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της υπόστασης των 2 φύλλων και εισάγει όρους όπως intersex, non-binary, κλπ για να τελειώνουμε με το προαιώνιο δίπολο: Αρσενικό και Θηλυκό.
Έλα όμως, που οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν αγώνες για άνδρες και αγώνες για γυναίκες και όχι για non binary… Οι νέοι ορισμοί των φύλλων στο αγωνιστικό κομμάτι βρίσκουν την ΔΟΕ απροετοίμαστη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 ξεκίνησαν, και στο γυναικείο box η Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν νίκησε τη Σιτόρα Τουρντιμπέκοβα από το Ουζμπεκιστάν στον αγώνα των 57 κιλών της φάσης των 16 με ομόφωνη απόφαση και προκρίθηκε στα προημιτελικά. Η νίκη της ακολουθεί τη νίκη της Πέμπτης από την Αλγερινή Ιμάν Χαλίφ, της οποίας η ταυτότητα φύλου έχει επίσης αμφισβητηθεί τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας θύελλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μια μετρήσιμη βιοχημική παράμετρος που επιχειρείται (κακώς) να χρησιμοποιηθεί στην διαδικασία ορισμού της ‘’γυναίκας αθλήτριας’’, αλλά και στο αντιντόπινγκ (καλώς) είναι το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνη στο αίμα των αθλητών. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης δίνουν πλεονέκτημα στην αθλητική επίδοση. Έτσι κάποιοι αθλητές κάνουν χρήση εξωγενούς τεστοστερόνης για να ανεβάσουν τα επίπεδά της. Είναι σχετικά περιπλοκο να βρεθεί στους ελέγχους ντόπινγκ αν η ποσότητα τετοστερόνης που ανιχνεύεται είναι ενδογενής ή εξωγενής. Στα φυσιολογικά όρια ο λόγος τεστοστερόνης προς επιτεστοστερόνη δεν υπερβαίνει το 4. Σύμφωνα με τις σύγχρονες πρακτικές του αντιντόπινγκ, όταν ανιχνεύεται τεστοστερόνη σε ποσότητα μεγαλύτερη αυτού του ορίου, ο αθλητής ελέγχεται ξανά αρκετές φορές, για να διαπιστωθεί αν ο οργανισμός του παράγει τις αυξημένες ποσότητες ή έχει γίνει εξωγενής πρόσληψη.
Μπορούν οι γυναίκες να έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;
Με απλά λόγια, ναι, με τον ίδιο τρόπο που πολλοί άνδρες μπορούν να έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο, οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν αντιμετωπίσει περισσότερη κριτική και ερωτήσεις σχετικά με το φύλο τους.
Πολλοί από τους κανόνες που θέτουν οι οργανωτές αγώνων για τη συμμετοχή σε γυναικείους αγώνες περιλαμβάνουν έλεγχο των επιπέδων τεστοστερόνης των αθλητριών, αλλά δεν είναι τέλειο τεστ.
Ενώ οι επιστήμονες και η ΔΟΕ συμφωνούν ότι η τεστοστερόνη είναι « ένας σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει την απόδοση σε ελίτ αθλητές σε ορισμένα αθλήματα, εκδηλώσεις και κλάδους », συνεχίζουν “Πολλές γυναίκες μπορούν να έχουν τεστοστερόνη σε “ανδρικά επίπεδα” και να παραμένουν γυναίκες και να συνεχίζουν να ανταγωνίζονται ως γυναίκες.”
Ο ρόλος της τεστοστερόνης
Σε αυτό που λέμε ενδοκρινικό ή ορμονικό περιβάλλον των φύλων συμμετέχει δραστικά η τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων. Στα θηλαστικά η τεστοστερόνη εκκρίνεται από τους όρχεις των αρσενικών και τις ωοθήκες των θηλυκών, αν και μικρές ποσότητες εκκρίνονται και από άλλους αδένες, όπως τα επινεφρίδια. Είναι η κύρια αρσενική ορμόνη του φύλου. και παίζει ισχυρό ρόλο στην υγεία. Υπολογίζεται ότι το 1,2-12,8% των ανδρών έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, γνωστό και ως υπογοναδισμός.
Η τεστοστερόνη είναι μια σεξουαλική ορμόνη που επηρεάζει την:
σεξουαλική ορμή
υγεία των οστών και των μυών
παραγωγή σπέρματος
παραγωγή αιμοσφαιρίων
Η συγκέντρωση της τεστοστερόνης στο αίμα είναι χαμηλή κατά την παιδική ηλικία, όμως με την έλευση της ήβης αυξάνεται ραγδαία στους άντρες. Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες κορυφώνονται στα 19 έτη. Μειώνονται κατά μέσο όρο 1%–2% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 30 ετών, αν και μπορεί να σταθεροποιηθούν στα 40 και μετά.
Η τεστοστερόνη ελέγχει τον σχηματισμό των αντρικών χαρακτηριστικών του φύλου και την ανάπτυξή τους. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται με την ηλικία μετά την ενηλικίωση. Υπάρχουν επιπλέον παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν χαμηλή τεστοστερόνη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων, υψηλών επιπέδων σωματικού λίπους και ορισμένων παθήσεων υγείας.
Ακολουθώντας μια θρεπτική διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση των επιπέδων τεστοστερόνης αλλά και στην προώθηση της συνολικής υγείας. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλλουν σε χαμηλή τεστοστερόνη.
Σε περιπτώσεις χαμηλής τεστοστερόνης, οι συστάσεις των γιατρών συχνά περιλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός διατροφικού προτύπου πλούσιου σε τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά, σημαντικά για τη διατήρηση υγιών επιπέδων τεστοστερόνης. Πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D, το μαγνήσιο, το σελήνιο, το βόριο και ο ψευδάργυρος, είναι σημαντικά για τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων τεστοστερόνης στον άνθρωπο.
Ενημερωθείτε για τις τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου