«Ο διεθνής αθλητισμός έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να κάνει πραγματικό άνοιγμα στην queer κοινότητα» λένε αθλητές και υποστηρικτές των δικαιωμάτων τους.
Οταν η Σαρλίν φαν Σνικ φλέρταρε με μια άλλη αθλήτρια αφού κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο τζούντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ο προπονητής της της είπε ότι έπρεπε να κρατήσει κρυφές τις σεξουαλικές της προτιμήσεις για το υπόλοιπο της καριέρας της.
«Ηταν μια στιγμή που δεν ένιωθα σαν να μην είμαι ο εαυτός μου», θυμάται η 33χρονη Ολυμπιονίκης από το Βέλγιο, που πλέον έχει αποσυρθεί. «Είπε, ″Σαρλίν, πρέπει να χωρέσεις στο κουτί. Ολοι σε κοιτούν και πρέπει να είσαι στρέιτ…″ Κατάλαβα ότι δεν ήταν ένα μέρος για να είσαι ο εαυτός σου, δεν είναι μέρος για να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+».
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια – οι Αγώνες του 2024 στο Παρίσι κατέγραψαν ρεκόρ με τους περισσότερους αθλητές που είναι ανοιχτά δηλωμένοι LGBTQ+ – αλλά φίλαθλοι και αθλητές λένε ότι ο διεθνής αθλητισμός έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να κάνει πραγματικό άνοιγμα στην queer κοινότητα.
Υπήρξε κατακραυγή από θρησκευτικές ομάδες και άλλους στην τελετή έναρξης της Παρασκευής για την παρουσία της DJ Μπάρμπαρα Μπούτς – ένα είδωλο για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα – πλαισιωμένη από drag καλλιτέχνες και χορευτές σε μια σκηνή που οι επικριτές ερμήνευσαν ως χλευασμό του «Μυστικού Δείπνου». Η Μπουτς λέει ότι ο δικηγόρος της υποβάλλει μηνύσεις για απειλές και άλλες επιθέσεις που έχει δεχτεί στο διαδίκτυο.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, έστειλε ένα μήνυμα στην ομιλία του: «Στον Ολυμπιακό μας κόσμο ανήκουμε όλοι».
Οι αξιωματούχοι του Παρισιού συνέχισαν την ώθησή τους για συμπερίληψη τη Δευτέρα το βράδυ με τα εγκαίνια του Olympic Pride House, που βρίσκεται σε ένα σκάφος που επιπλέει στον Σηκουάνα. Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντέα-Καστέρα είπε στο Associated Press ότι «στέλνουν ένα μήνυμα ένταξης» σε αυτούς τους Αγώνες.
«Είναι σημαντικό για το Παρίσι, να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε είδους διάκριση», τόνισε. «Πρέπει να οδηγήσουμε αυτήν την πρόοδο στην κοινωνία και ο λόγος που βρίσκομαι εδώ σήμερα είναι επειδή ο αθλητισμός είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας για να το κάνει αυτό».
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έσπασαν ρεκόρ έχοντας 193 ανοιχτά δηλωμένους ΛΟΑΤΚΙ+ αθλητές, σύμφωνα με το Outsports, έναν ιστότοπο που συντάσσει μια βάση δεδομένων με ανοιχτά queer Ολυμπιονίκες. Ο αριθμός ξεπέρασε τους 186 αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2021 (με ένα χρόνο καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού).
Το ρεκόρ αυτό σε συνδυασμό με τα μηνύματα των αξιωματούχων του Παρισιού έχουν γίνει δεκτά με ικανοποίηση από πολλούς στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
Ο αριθμός των ανοιχτά δηλωμένων LGBTQ+ Ολυμπιονικών έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ο συνιδρυτής του Outsports, Τζιμ Μπουζίνσκι, λέει ότι όταν άρχισαν να παρακολουθούν αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, μέτρησαν μόνο περίπου πέντε άτομα που ήταν ανοιχτά δηλωμένοι.
«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τώρα κάνουν το coming out», τονίζει ο Μπουζίνσκι. «Συνειδητοποιούν ότι είναι σημαντικό να είναι ορατοί, επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αποκτήσουν εκπροσώπηση».
Η Φαν Σνικ λέει ότι της πήρε πολύ χρόνο για να νιώθει πραγματικά άνετη με τη σεξουαλικότητά της και ότι ήταν πραγματικά σε θέση να το κάνει μόνο όταν έφυγε από τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλά σημειώνει ότι το συνεχιζόμενο ντιμπέιτ και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αποκλεισμός τρανς αθλητών στα Ολυμπιακά αγωνίσματα είναι απογοητευτική. «Οταν όμως σκέφτομαι το θέμα των τρανς, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», υπογραμμίζει.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές των ΛΟΑΤΚΙ+ βλέπουν τους Αγώνες του Παρισιού ως μια ευκαιρία για αθλητές που προέρχονται από μέρη του κόσμου, όπου δεν μπορούν να είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλοι λόγω των σκληρών περιορισμών στους queer πληθυσμούς.
«Ερχόμενοι στο Παρίσι, έρχονται στη Γαλλία, μπορούν να είναι ο πραγματικός τους εαυτός», είπε ο συμπρόεδρος του Pride House, Ζερεμί Γκουπίλ.
Αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια πολλών αθλητών παραμένουν. Εφαρμογές γνωριμιών όπως τα Grindr, Bumble και Tinder χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό ως ασπίδα για γκέι αθλητές που θέλουν να συνδεθούν με άλλα queer άτομα στις χώρες όπου αγωνίζονται, αλλά δεν θέλουν να αισθάνονται δημόσια εκτεθειμένοι.
Αλλά σε προηγούμενους Αγώνες, ορισμένοι προσπάθησαν να εκθέσουν αθλητές που δεν είναι ανοιχτά δηλωμένοι ΛΟΑΤΚΙ ελέγχοντας τις τοποθεσίες των ατόμων σε αυτές τις εφαρμογές.
Εξαιτίας αυτού, το Grindr ανακοίνωσε ότι στο Παρίσι έχει απενεργοποιήσει τις λειτουργίες που βασίζονται στην τοποθεσία εντός του Ολυμπιακού χωριού, όπου διαμένουν οι αθλητές, και σε άλλες επίσημες περιοχές Αγώνων, λέγοντας ότι θα επιτρέψει στους αθλητές LGBTQ+ να συνδέονται «αυθεντικά χωρίς να ανησυχούν για αδιάκριτα βλέμματα ή ανεπιθύμητη προσοχή».
Η εφαρμογή είχε πάρει την ίδια απόφαση για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022. «Εάν ένας αθλητής δεν είναι ανοιχτά δηλωμένος ή προέρχεται από μια χώρα όπου το να είναι κανείς LGBTQ+ είναι επικίνδυνο ή παράνομο, η χρήση του Grindr μπορεί να τον θέσει σε κίνδυνο», ανέφερε το Grindr σε δήλωσή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου