google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Τι είναι queer και τι είναι intersex; Τα «άγνωστα» γράμματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

 


Τα τελευταία χρόνια έχει «ανοίξει» η συζήτηση για τη σεξουαλικότητα, με σημαντική πρόοδο να έχει καταγραφεί παγκοσμίως στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι κοινότητες LGBTQI/ΛΟΑΤΚΙ: δηλαδή λεσβίες (lesbians), ομοφυλόφιλοι (gay), αμφιφυλόφιλοι (bisexual), διεμφυλικοί (trans), κουίρ (queer), ίντερσεξ (μεσοφυλικοί - intersex).

Αν τα πρώτα τέσσερα αρχικά του αρτικόλεξου των σεξουαλικών μειονοτήτων είναι λίγο-πολύ γνωστά, λίγα είναι τα πράγματα που λέγοντα στην Ελλάδα για τα queer και intersex άτομα. Τι είναι queer λοιπόν, και τι σημαίνει intersex;

Τι είναι queer;

Queer είναι ένας όρος-«ομπρέλα» που χρησιμοποιείται για τους ανθρώπους που ξεφεύγουν από τα στεγανά της σεξουαλικότητας και δεν επιθυμούν να υιοθετήσουν κάποια από τις υπάρχουσες «ταμπέλες». Ωστόσο, ο όρος queer πλέον χρησιμοποιείται συχνά και για να περιγράψει το σύνολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η λέξη είναι αγγλικής προέλευσης και αρχικά σήμαινε «περίεργος» ή «παράξενος». Η λέξη με τη σημερινή της διαδεδομένη σημασία ξεκίνησε να χρησιμοποιείται κατά τα τέλη του 19ου αιώνα με μειωτικό χαρακτήρα έναντι των ομοφυλόφιλων.

Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1980, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα οικειοποιήθηκε τον μειωτικό, ως τότε, χαρακτηρισμό, τον «αγκάλιασε» κι έτσι σήμερα, πολλοί άνθρωποι που δεν αποδέχονται τις παραδοσιακές έννοιες φύλων, και χωρίς να θέλουν να προσδιοριστούν ως ΛΟΑΤ, πολλές φορές αυτοπροσδιορίζονται ως queer.

Ακαδημαϊκοί τομείς, όπως η queer θεωρία και οι queer σπουδές, συμφωνούν στην αποστασιοποίηση ως προς τη δυαδικότητα των φύλων και την κανονικότητα, και μοιράζονται την αντίληψη περί έλλειψης διαθεματικότητας εντός του mainstream ΛΟΑΤ κινήματος.

Τι σημαίνει intersex;

Όσον αφορά το «Ι» της κοινότητας «ΛΟΑΤΚΙ», αυτό αναφέρεται στο intersex, δηλαδή τους μεσοφυλικούς ανθρώπους. Αυτοί, είναι άνθρωποι που έχουν και τα δύο γεννητικά όργανα και επομένως δεν ανήκουν σε ένα από τα δύο βιολογικά φύλα, αλλά και στα δύο. Είναι οι άνθρωποι που παλαιότερα ονομάζονταν «ερμαφρόδιτοι», από τον μυθικό γιο του Ερμή και της Αφροδίτης.

Ποιος ήταν ο Ερμαφρόδιτος;

Ο Ερμαφρόδιτος ήταν γιος του Ερμή και της Αφροδίτης, και ήταν ο ομορφότερος νέος στον κόσμο. Την ανατροφή του είχαν αναλάβει οι Ναϊάδες που κατοικούσαν στις σπηλιές του όρους Ίδη της Φρυγίας.

Μια ημέρα, ο Ερμαφρόδιτος έφυγε από το βουνό για να ταξιδέψει ως την Καρία. Στον δρόμο κάθισε να ξαποστάσει σε ένα δασάκι κοντά στην Αλικαρνασσό. Εκεί κοντά έτρεχε μια γάργαρη πηγή, που σχημάτιζε και μια λιμνούλα. Ο νέος ξεδίψασε και μετά θέλησε και να πάρει το μπάνιο του για να καθαριστεί από τις σκόνες του δρόμου.

Η Νύμφη της πηγής, η Σαλμακίδα, μόλις τον είδε τον ερωτεύθηκε αμέσως, έτρεξε κοντά του και τον αγκάλιασε σφιχτά. Ο Ερμαφρόδιτος αιφνιδιάσθηκε και την απώθησε. Δεν μπόρεσε όμως να ξεφύγει από το αγκάλιασμά της.

Τότε, ο Ερμαφρόδιτος παρακάλεσε τότε τους θεούς να τον ελευθερώσουν. Αλλά και η Σαλμακίς τους παρακάλεσε θερμά να μην την εγκαταλείψει ποτέ ο αγαπημένος της.

Οι θεοί εισάκουσαν τα παρακάλια της Νύμφης και έτσι ο Ερμαφρόδιτος με τη Σαλμακίδα έμειναν για πάντα ενωμένοι σε ένα πλάσμα, που είχε και τα δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.