google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Αθλητισμός / Οι φωτεινές εξαιρέσεις στην ομοφοβία

 


Ο ΟΦΗ έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος της Ελλάδας που έθιξε το ζήτημα των διακρίσεων φύλου και ταυτότητας

Πριν από λίγες εβδομάδες η ολυμπιονίκης του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια επίθεση αρνητικών σχολίων στον λογαριασμό της στο Τwitter. Είχε προηγηθεί η ανάρτησή της σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τοποθετήθηκε θετικά και ποστάρισε το αντίστοιχο αίτημα στη γνωστή πλατφόρμα Αvaaz με τίτλο “Γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα”, όπου συγκεντρώνονται υπογραφές για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πληρωμένη απάντηση από τη Στεφανίδη

Την εξαιρετική πρωτοβουλία της Κατερίνας Στεφανίδη υπήρξαν πολλοί/ες που επιδοκίμασαν αλλά και πολλοί/ες που της επιτέθηκαν φραστικά προτρέποντάς την να ασχολείται μόνο με τον αθλητισμό και όχι «με τη διάλυση της ελληνικής οικογένειας». Η ίδια φυσικά δεν μάσησε τα λόγια της, άλλωστε ποτέ δεν το έχει κάνει... Επανήλθε με νέο tweet, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση: «Εν τω μεταξύ αυτοί με απειλούν με unfollow και εγώ τους μπλοκάρω μην και ξεχαστούν».

Το συγκεκριμένο περιστατικό ήρθε να υπενθυμίσει πόσο βαθιά ομοφοβική είναι η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα εκείνο το τμήμα της που ασχολείται με τον αθλητισμό. Οι  Έλληνες φίλαθλοι -και δυστυχώς όχι μόνο του ποδοσφαίρου- δεν έχουν ακολουθήσει στο ελάχιστο το κλίμα που υπάρχει σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εντάξει την καταπολέμηση των διακρίσεων στην αθλητική ζωή τους, βελτιώνοντας την εικόνα εντός και εκτός γηπέδων.

Στην Ελλάδα, οι ομοφοβικές εκφράσεις αποτελούν... καθημερινότητα στις εξέδρες των γηπέδων, αλλά και στις “εξέδρες” των social media, όπως αποδείχθηκε στο περιστατικό με την Κατερίνα Στεφανίδη, αλλά και σε περιπτώσεις που προηγήθηκαν.

Την ίδια ώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια αρκετά ελπιδοφόρο πραγματικότητα, με αθλητές/τριες αλλά και συλλόγους να ανοίγουν δειλά - δειλά μια συζήτηση γύρω από ένα ζήτημα - ταμπού για τον ελληνικό αθλητισμό.  Έστω κι αν μέχρι στιγμής πρόκειται για εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Η λαμπρή εξαίρεση του ΟΦΗ

Μια τέτοια λαμπρή εξαίρεση ήταν η πρωτοβουλία που ανέλαβε τον Ιούνιο η ΠΑΕ ΟΦΗ, όταν στάθηκε αλληλέγγυα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με μήνυμά της στα social media, ενώ «έβαψε» και το σήμα της στα χρώματα του ουράνιου τόξου. «Στέλνουμε την αγάπη μας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Πρέπει όλοι να αισθάνονται αγαπητοί και αποδεκτοί #pridemonth» ανέφερε η ανάρτηση της κρητικής ΠΑΕ.

Με αυτό τον τρόπο ο ΟΦΗ έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος της Ελλάδας που έθιξε το ζήτημα των διακρίσεων φύλου και ταυτότητας. Ο σύλλογος της Κρήτης, ακολουθώντας τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, προχώρησε σε μια υπερβατική κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα, την οποία δεν έχουν τολμήσει να κάνουν οι κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας.

Κι όμως, η αντίδραση δεκάδων φιλάθλων της στα social media ήταν ακραία αντιδραστική, με ακραίες ομοφοβικές εκφράσεις.  Ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν τολμούν οι μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα να μιλήσουν για την ομοφοβία που κυριαρχεί στον χώρο του αθλήματος. Διότι, δυστυχώς, κυριαρχεί...

Η κερκίδα... σίγησε για τον Ζακ

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο παρελθόν οι μεγάλες κερκίδες στην Ελλάδα έχουν αντιδράσει σε κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και νωρίτερα, στην περίπτωση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όμως κάτι αντίστοιχο δεν συνέβη στην περίπτωση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, της οποίας η βιαιότητα συντάραξε την ελληνική κοινή γνώμη.

Με εξαίρεση τις αυτοοργανωμένες ομάδες, ουδείς από την ελληνική ποδοσφαιρική κοινότητα «μίλησε» για το συγκεκριμένο γεγονός -και όχι επειδή στερούνταν του αισθήματος του δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.