google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Μαθαίνουμε για το πρόβλημα της Ομοφοβίας

Ήταν 17 Μαΐου του 1990 όταν η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η IDAHO (International Day Against Homophobia), είναι η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας που σκοπό έχει να συντονίσει όλες τις δράσεις και διεθνείς προσπάθειες, που στοχεύουν στο σεβασμό της διαφορετικότητας των ομοφυλοφίλων ανεξαρτήτου φύλου.
Ως όρο τη συναντούμε πρώτη φορά το 1969 από τον Αμερικανό κλινικό ψυχολόγο George Weinberg και έγινε γνωστή με το βιβλίο του Society and the Healthy Homosexual (1971). Ως ευρύτερη έννοια αφορά το σύνολο των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Η ομοφοβία περιλαμβάνει αποδοκιμασία, ακόμη και εχθρότητα της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς που συχνά φτάνει ως το σημείο να εκδηλώνεται πολύ επικίνδυνα, μέσω λεκτικής βίας αλλά και με ομοφοβικά εγκλήματα μίσους όπως επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, ακόμη και φόνους. Τέτοια περιστατικά έχουν σημειωθεί δυστυχώς και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ομοφοβία μπορεί να προέρχεται από θρησκευτική προκατάληψη (όπου στην περίπτωση αυτή είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστεί), αισθήματα κοινωνικής ανασφάλειας ή ως αυτοεπιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Επιπλέον παράγοντες που εντείνουν την ομοφοβία είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και το κοινωνικό στάτους, η έλλειψη επαφής με ομοφυλόφιλους και η έλλειψη παιδείας.
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν φαινόμενα ομοφοβίας προερχόμενα από τους ίδιους τους ομοφυλόφιλους. Αυτό συμβαίνει όταν για παράδειγμα ένας έφηβος ομοφυλόφιλος συνειδητοποιεί για πρώτη φορά τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Στην περίπτωση αυτή όμως είναι κάτι που θα εκλείψει όταν το άτομο αποδεχθεί τον εαυτό του, απελευθερωμένο από οικογενειακές και κοινωνικές (κατα)πιέσεις.
Μπορεί το 1990 επίσημα να έπαψε να θεωρείται η ομοφυλοφιλία ασθένεια αλλά η ομοφοβία παραμένει μία δυνάμει ψυχική ασθένεια.
Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας σχετικής έρευνας, Dr. Emmanuele A. Jannini, πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Ανδρολογίας και Σεξουαλικής Ιατρικής «Μετά από συζήτηση αιώνων, για το αν η ομοφυλοφιλία πρέπει να θεωρείται ψυχική ασθένεια, για πρώτη φορά, αποδείξαμε ότι η πραγματική ασθένεια που πρέπει να θεραπευτεί είναι η ομοφοβία, που σχετίζεται με δυνητικά σοβαρές ψυχοπαθολογικές, συμπεριφορές»
Η σχετική μελέτη από το πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata στην Ιταλία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine, μελέτησε την ομοφοβική συμπεριφορά σε σχέση με τους αμυντικούς μηχανισμούς και τα συμπτώματα ψυχοπαθολογίας σε περισσότερους από 500 ομοφοβικούς μαθητές.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα άτομα με υψηλά επίπεδα ομοφοβίας και σε εκείνα που παρουσιάζουν ψυχωσικές τάσεις, ενώ αντίθετα φαίνεται πως οι νευρωτικοί αμυντικοί μηχανισμοί και τα καταθλιπτικά συμπτώματα μειώνουν την πιθανότητα ομοφοβικής συμπεριφοράς.

Οπότε ήρθε η ώρα οι παγκόσμιοι φορείς ψυχικής υγείας να αναδείξουν αυτό το πραγματικό πρόβλημα και ο κόσμος να αγκαλιάσει τη διαφορετικότηταπου κάνει άλλωστε τον πλανήτη μας πολύ πιο ενδιαφέρον και πλούσιο.
Σχετικές ιστοσελίδες και Πηγές
• dayagainsthomophobia.org
• homophobiaday.org
• International Lesbian and Gay Association
• Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας
• Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
• Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.