google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Η Ελλάδα προσπαθεί να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας


 Μεγαλωμένος στην αγροτική Ελλάδα, ο queer 
καλλιτέχνης και συγγραφέας, Σαμ Αλμπατρος, θυμάται πώς η μητέρα του προσπαθούσε να τον παρηγορήσει για τον εκφοβισμό που δεχόταν στο σχολείο.

«Η μαμά μου είπε: ″Μην ανησυχείς, όταν μεγαλώσεις θα παντρευτείς μια γυναίκα, θα κάνεις παιδιά και θα τους δείξεις″... Το χειρότερο είναι ότι το είπε αυτό για να με παρηγορήσει», λέει ο Αλμπατρος (το καλλιτεχνικό του όνομα).

Πέρυσι, εξέδωσε το «Ελαττωματικό Αγόρι», ένα βιβλίο που περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν παιδιά σαν κι αυτόν στην Ελλάδα, «μια εν πολλοίς συντηρητική χώρα, όπου η επιδραστική Ορθόδοξη Εκκλησία διδάσκει ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι αμαρτία», όπως γράφει το Reuters.

«Φυσικά ένιωσα την πίεση να αλλάξω», συνεχίζει ο Αλμπατρος, χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό του όνομα και φορώντας μια αστραφτερή μάσκα προσώπου για να διασφαλίσει ότι το βιβλίο του δεν συνδέεται με μια συγκεκριμένη ταυτότητα.

Η Ελλάδα αυτό το μήνα απαγόρευσε τις λεγόμενες «θεραπείες μετατροπής» για ανηλίκους, πρακτικές που στοχεύουν στην καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου και τις οποίες ειδικοί υγείας και η κοινότητα λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς παγκοσμίως έχουν καταδικάσει ως ψυχολογικά επιβλαβείς και ανήθικες.

Ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Γαλλία ποινικοποίησαν τη «θεραπεία μετατροπής» νωρίτερα αυτό το έτος, με έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών να θέτουν πλέον εκτός νόμου αυτή την πρακτική.

Ο Κυριάκος Μητσοκάκης, ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει από την παραδοσιακή εικόνα ενός συντηρητικού ηγέτη και βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές το 2023, τονίζει το δημοσίευμα, διόρισε πέρυσι μια επιτροπή για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη βελτίωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Ξέρω ότι μένουν πολλά να γίνουν», είπε στις 17 Μαΐου, τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. «Η σύγχρονη Ελλάδα έχει τη θέληση, την ωριμότητα, την καρδιά και την ψυχή να καλύψει το χαμένο έδαφος», υπογράμμισε.

Δύο κορίτσια φιλιούνται στο πλαίσιο περφόρμνας, κατά τη διάρκεια του «Queer Archive Festival».
Δύο κορίτσια φιλιούνται στο πλαίσιο περφόρμνας, κατά τη διάρκεια του «Queer Archive Festival».
COSTAS BALTAS VIA REUTERS

Η ελληνική κυβέρνηση κατήργησε τον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία και εκπαιδεύει δημόσιους υπαλλήλους σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ.

Η ελληνική LGBTQI+ κοινότητα, όπως είναι γνωστή διεθνώς, χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένης της άδειας συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών το 2015 και της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου το 2017.

Αλλά πολλοί αισθάνονται ότι πρόκειται για ημίμετρα.

Επικίνδυνα παραθυράκια

Στην πράξη, η αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι μια σύνθετη δικαστική διαδικασία ενώ ζητήματα διακρίσεων προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν επιτρέπεται να παντρεύονται ή να υιοθετούν παιδιά.

Από την απαγόρευση της «θεραπείας μετατροπής» αποκλείονται οι ενήλικες, οι των οποίων απαιτείται η συγκατάθεση - μια κίνηση για την οποία τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ υποστηρίζουν ότι νομιμοποιεί ουσιαστικά αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι μπορεί να ισοδυναμεί με «βασανιστήριο».

«Δυστυχώς στην Ελλάδα όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εγκριθεί (από το κοινοβούλιο) είναι οι μισές, ημιτελείς, με πολύ επικίνδυνα κενά και παραθυράκια», εξηγεί η Πάρβη Πάλμου, μη δυαδική (non-binary) ψυχοθεραπεύτρια και μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να απαγορεύσει τις περιττές χειρουργικές επεμβάσεις «ομαλοποίησης του φύλου» σε διαφυλικά (intersex) μωρά, που γεννιούνται με άτυπα χρωμοσώματα, τα οποία επηρεάζουν το σώμα τους με τρόπο που δεν ταιριάζει με τους κανονιστικούς ορισμούς του αρσενικού ή του θηλυκού.

«Πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους στην κατάλληλη ηλικία εάν και πότε θα κάνουν οποιαδήποτε επέμβαση, γνωρίζοντας τις συνέπειες και τις εναλλακτικές λύσεις για να μην τραυματίσουν το σώμα και την ψυχή τους ανεπανόρθωτα», επισημαίνει η Ρηνιώ Συμεωνίδου, μητέρα ενός διαφυλικού εφήβου και συνιδρύτρια της Intersex Greece, μια ομάδα που υποστηρίζει περίπου 250 οικογένειες με intersex μέλη.

Δεκατρία χρόνια μετά τη δική της εμπειρία, οι γιατροί εξακολουθούν να συμβουλεύουν τις μητέρες με διαφυλικά έμβρυα να διακόπτουν την εγκυμοσύνη τους, δηλώνει η ίδια στο Reuters.

Drag queen επί σκηνής στο «Queer Archive Festival» - Αθήνα, 12/5/2022.
Drag queen επί σκηνής στο «Queer Archive Festival» - Αθήνα, 12/5/2022.
COSTAS BALTAS VIA REUTERS

Δημοσκοπήσεις που έγιναν φέτος από τα ινστιτούτα Eteron και Dianeosis έδειξαν ότι η πλειοψηφία των νέων Ελλήνων υποστηρίζει τις βασικές μεταρρυθμίσεις για τους ΛΟΑΤΚΙ. Ομως, η αντίθεση κάποιων παραμένει.

Αυτόν τον μήνα, επτά ιερείς έστειλαν στον Μητσοτάκη επιστολή διαμαρτυρόμενοι για τηλεοπτική διαφήμιση σχετικά με γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων: «Οι Χριστιανοί... ξέρουν ότι ο Θεός δημιούργησε δύο φύλα, τον άνδρα και τη γυναίκα. Δεν υπάρχει τρίτο φύλο», ανέφεραν, μεταξύ άλλων.

Το να κάνουμε την Ελλάδα ένα καλύτερο μέρος για όλους είναι ο στόχος της κυβέρνησης, διαμηνύει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Αλλά για τον Αλμπατρος, ο οποίος ζει στο Λονδίνο και έχει κερδίσει εκατοντάδες θαυμαστές με την τέχνη του, η επιστροφή στην πατρίδα δεν είναι στα σχέδιά του προς το παρόν.

«Ακόμα δεν νιώθω άνετα εδώ», λέει. «Είμαι πολύ κακός στο να παλεύω για πράγματα που θεωρώ ότι πρέπει να είναι δεδομένα», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.