google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Γιατί επιλέχθηκε ο Ιούνιος ως μήνας υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας


Ήταν 28 Ιουνίου 1969. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε επιδρομή στο Stonewall Inn, ένα δημοφιλές γκέι μπαρ στο Greenwich Village. Η επιδρομή έγινε δήθεν επειδή το μαγαζί δεν διέθετε άδεια κατανάλωσης αλκοόλ -οι αρχές δεν τις ενέκριναν συχνά για τα γκέι μπαρ- αλλά ήταν η τελευταία σε μια μακρά σειρά ενεργειών που έγιναν ειδικά για τη δίωξη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της πόλης.

Οι αστυνομικοί άρχισαν να συλλαμβάνουν ανθρώπους, και όταν ένας χτύπησε τον κρατούμενο του, ο κόσμος άρχισε να ανταποδίδει τα χτυπήματα.

Η αστυνομία αναγκάστηκε να οχυρωθεί μέσα στο μπαρ, καθώς ο όχλος μεγάλωνε σε δύναμη και αριθμό, ξεκινώντας μια σειρά διαδηλώσεων που διήρκεσαν αρκετές ημέρες.

Οι λεγόμενες «ταραχές του Stonewall» (ή «εξέγερση του Stonewall») δεν ήταν η πρώτη φορά που η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα των ΗΠΑ αγωνίστηκε ανοιχτά κατά της συστημικής καταπίεσης και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- στην πραγματικότητα, η πρώτη εκστρατεία για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ χρονολογείται από το 1924.

Ωστόσο, εκεί που όλοι πλέον κατάλαβαν ότι οι ταραχές του Stonewall δεν θα ήταν ένα απλό πυροτέχνημα ήταν όταν οι κάτοικοι του Greenwich Village πραγματοποίησαν την επόμενη χρονιά πορεία για να τιμήσουν την επέτειο. Το θέμα ήταν η «υπερηφάνεια των ομοφυλοφίλων» (Gay Pride) και οι ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες του Σικάγο, του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες διοργάνωσαν επίσης εκδηλώσεις για την περίσταση.\

Το πρώτο Gay Pride

Παρόλο που οι ταραχές του Stonewall βοήθησαν να ξεκινήσει μια νέα εποχή ακτιβισμού των ΛΟΑΤΚΙ και το «Gay Pride» έγινε το σύνθημα για ένα όλο και πιο παγκόσμιο κίνημα, οι ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν αυτή τη σημασία σε εθνικό επίπεδο μέχρι το 1999.

Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τίμησε την 30ή επέτειο του Stonewall ανακηρύσσοντας τον Ιούνιο ως «Μήνα Υπερηφάνειας Γκέι και Λεσβιών».

Δέκα χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε μια άλλη διακήρυξη, ενημερώνοντας τον τίτλο του σε «Μήνας υπερηφάνειας των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ».

«Όσο η υπόσχεση της ισότητας για όλους παραμένει ανεκπλήρωτη, όλοι οι Αμερικανοί επηρεάζονται. Αν μπορέσουμε να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε τις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το έθνος μας, κάθε Αμερικανός θα ωφεληθεί» έγραψε.

«Κατά τη διάρκεια του Μήνα Υπερηφάνειας των ΛΟΑΤ, καλώ την ΛΟΑΤ κοινότητα, το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό να συνεργαστούν για την προώθηση ίσων δικαιωμάτων για όλους, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.